Σχετικά αυξημένη χαρακτηρίζεται σε σχέση με πέρυσι η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης στο νομό Χαλκιδικής, σύμφωνα με τους πρατηριούχους.

Πολλοί είναι οι πρατηριούχοι που σπεύδουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς ξεκίνησε για τη φετινή σεζόν η διάθεσή του από χθες Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.

«Η τιμή ξεκίνησε φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,42 ευρώ το λίτρο» σύμφωνα με την Κατερτζή Κατερίνα, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των πρατηρίων καυσίμων στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο, η τιμή σύμφωνα με τον κ. Δημητρέλη Ιωάννη, ιδιοκτήτη πρατηρίου στη Βουρβουρού Χαλκιδικής, κυμαίνονταν στο 1,18 ενώ η σεζόν έκλεισε τον Απρίλιο στο 1,68 ευρώ το λίτρο. «Έχουμε ήδη αρκετές παραγγελίες. Για παράδειγμα έχουμε για τη Δευτέρα 15 τόνους παραδόσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για περίπου 30% παραπάνω ζήτηση σε σχέση με πέρυσι».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τιμή του καυσίμου τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις, καθώς μόλις την προηγουμένη Δευτέρα τα δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου οδηγούσαν σε εκτιμήσεις για αύξηση της τιμής στο 1,55 ευρώ ανά λίτρο.

Με αφορμή την έναρξη της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, ο Όμιλος HELLENiQ ENERGY, προχώρησε σε μια σειρά μέτρων προκειμένου να στηρίξει τη μεγάλη μερίδα των νοικοκυριών που το χρησιμοποιούν.

Συγκεκριμένα από 14 Οκτωβρίου 2022, για το πετρέλαιο θέρμανσης θα ισχύσει μείωση της διυλιστηριακής τιμής πώλησης προς όλες τις Εταιρίες Εμπορίας με ειδική έκπτωση 0,075€ στην τελική τιμή με ΦΠΑ, επιπλέον της κρατικής επιδότησης 0,25€ με ΦΠΑ ανά λίτρο, που έχει ήδη ενσωματωθεί. Η έκπτωση θα ισχύσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να βοηθήσει τον αρχικό εφοδιασμό.

Σημειώνεται πως στην τελική τιμή πώλησης δεν περιλαμβάνονται βεβαίως οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος χορηγείται με διευρυμένα κριτήρια.