Προβληματισμός επικρατεί στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στη Χαλκιδική λόγω της προοπτικής να υποβαθμιστεί η Περιφερειακή Διεύθυνση του Οργανισμού της περιφερειακής ενότητας, σε Αυτοτελές Τμήμα.

 

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”

Η εν λόγω εξέλιξη βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία και τους πολιτικούς και επιμελητηριακούς εκπροσώπους. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας, έθεσε το θέμα στη βουλή με επίκαιρη ερώτησή του, στην οποία απάντησε έδωσε ο Υπουργός Υγείας.

Ιδιαίτερα τονίστηκε το γεγονός ότι η Χαλκιδική παρουσιάζει στοιχεία που καθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε υποβάθμιση του Οργανισμού. Τέτοια είναι ο όγκος των τουριστών που δέχεται το καλοκαίρι, οι ιδιοκτήτες Β’ κατοικίας που μένουν πολλούς μήνες στο νομό, και το γεωγραφικό της ανάγλυφο που δυσχεραίνει τις μετακινήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, που με επιστολή του προέδρου του Γιάννη Κουφίδη περιγράφει τα προβλήματα που θα προκύψουν τονίζοντας ότι η υποβάθμιση θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μειωμένης ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες, αφού ο όγκος των εργασιών θα παραμείνει ως έχει και μάλιστα με συνεχώς αυξανόμενες αρμοδιότητες, όπως η πρόσφατη προσθήκη της εκκαθάρισης του 5% των φαρμάκων.

«Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι η ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, ούσα πλέον η Διεύθυνση απλώς Τμήμα, θα καταστεί ακόμη δυσκολότερη απ’ ό,τι στο παρελθόν, λόγω των αυξημένων προσόντων του σημερινού διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο λογικά είτε δεν θα επιλέξει μια υπηρεσία χωρίς προοπτικές προσωπικής και υπηρεσιακής ανέλιξης, είτε θα την χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο, προκειμένου να μεταταχθεί σε κάποια άλλη υπηρεσία, με προοπτικές»,  επισημαίνεται στην επιστολή του Επιμελητηρίου.

Πάντως από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας έγινε μια προσπάθεια άμβλυνσης της ανησυχίας, καθώς ο υπουργός κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι «αφενός όπου χρειάζεται να παραμείνουν διευθύνσεις θα παραμείνουν διευθύνσεις και θα εξεταστεί η όποια αλλαγή με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια που υπάρχουν, αλλά και όπου χρειαστεί από διευθύνσεις να πάμε σε αυτοτελή τμήματα σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει ούτε μείωση προσωπικού ούτε δυσλειτουργία ως προς την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων».