Η Αθηνά Ξύστρου από την Αρναία είναι η 15χρονη μαθήτρια που κέρδισε επάξια μια υποτροφία της Ελληνικός Χρυσός για τριετή φοίτηση στο κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Η υποτροφία που καλύπτει πλήρως δίδακτρα και τροφεία καθ’ όλη την τριετία, ήταν μια επιδίωξη για τη νεαρή μαθήτρια, που όπως είπε μιλώντας στο Xalkidikipolitiki τη θεωρεί ως μοναδική ευκαιρία για να χαράξει το μέλλον της όπως επιθυμεί.

Η επιλογή της μαθήτριας λυκείου έγινε μέσα από την τυπική διαδικασία που ακολουθεί πανελλαδικά το Κολλέγιο Ανατόλια για την διάθεση υποτροφιών, το οποίο είχε και την πλήρη ευθύνη της διασφάλισης του αδιάβλητου της διαδικασίας. Ειδικότερα, αυτή περιλάμβανε γραπτές εξετάσεις στα Ελληνικά και στα Μαθηματικά στην ύλη της 3ης  Γυμνασίου και τέλος, εξετάσεις γλωσσομάθειας Αγγλικών. Υπενθυμίζεται πως δικαίωμα συμμετοχής είχαν μαθητές/τριες που κατοικούν στο Δήμο Αριστοτέλη, ανεξάρτητα από το σχολείο που φοιτούν, με Γενικό Μέσο Όρο βαθμολογίας τουλάχιστον 18,5 στην Γ΄ Γυμνασίου και με οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Μαζί με τη 15χρονη Αθηνά στις εξετάσεις έλαβε μέρος και η δίδυμη αδερφή της, η οποία όμως δεν πέτυχε τη βαθμολογία της Αθηνάς και δεν είχε τους ίδιους λόγους να επιδιώξει τη φοίτηση στο κολλέγιο, καθώς η Αθηνά το ήθελε πολύ περισσότερο.

«Νιώθω απίθανα στο κολλέγιο όπου ξεκίνησαν τα μαθήματα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εκεί είμαστε όλοι πολύ δεμένοι, σαν μια μεγάλη οικογένεια», μας λέει η Αθηνά περιγράφοντας τις πρώτες της εντυπώσεις από τη νέα της ζωή. Η φοίτηση ωστόσο είναι απαιτητική. Η διάρκεια των μαθημάτων είναι 9 ώρες ημερησίως με πολύ διάβασμα και εργαστήρια. Η Αθηνά θαυμάζει τις παροχές του κολλεγίου. «Είναι εκπληκτικός ο εξοπλισμός που υπάρχει για κάθε μάθημα, τα εργαστήρια για τα μαθήματα φυσικής και χημείας, αλλά και η θέληση των καθηγητών να μεταδώσουν τη γνώση», αναφέρει.

Παράλληλα, υπάρχουν και πολλές άλλες δραστηριότητες που μπορεί να αναπτύξει εκτός των ωρών μαθημάτων. Όταν έρχεται το Σαββατοκύριακο η Αθηνά αφήνει το νέο της σπίτι και επιστρέφει για το διήμερο στην οικογένειά της, στην Αρναία. Μου λείπουν και οι φίλοι μου εδώ, αλλά μιλάμε και τους βλέπω όποτε μπορώ», λέει η Αθηνά χωρίς ωστόσο να δείχνει τον παραμικρό δισταγμό για την απόφασή της να φοιτήσει στο κολλέγιο με ταυτόχρονη διαμονή εκεί. Τα όνειρά της άλλωστε για σπουδές απαιτούν πολλές θυσίες στο εξής αφού στοχεύει στις στρατιωτικές σχολές και ειδικότερα στο οικονομικό τμήμα αυτών.

Περήφανοι για τη 15χρονη μαθήτρια είναι οι γονείς της, ο πατέρας της, Κώστας Ξύστρος και η μητέρα της Λουντμίλια Ξύστρου. Αγαπάνε τις τρεις κόρες τους που γεμίζουν τη ζωή τους όπως λένε και θαυμάζουν την καθεμία ξεχωριστά για την πορεία που χαράσσουν. Εκτός από τις δίδυμες 15χρονες η οικογένεια έχει και μια tρίτη κόρη, μεγαλύτερη σε ηλικία που είναι υπαξιωματικός στο Πυροσβεστικό Σώμα.