Συνεχίζεται η προσπάθεια που καταβάλλεται να βρεθεί η προσφορότερη λύση ως προς την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Κατσάνη. Ο αείμνηστος Ιωάννης Κατσάνης άφησε στη διάθεση των συντοπιτών του περίπου 2 εκ. ευρώ, διαμερίσματα και χωράφια, που τα τελευταία χρόνια εναγωνίως προσπαθεί να αξιοποιήσει το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής.

Στις 24 Οκτωβρίου το δικαστήριο θα αποφασίσει για την τιμή διάθεσης της έκτασης πλησίον του ΓΝΧ που προορίζεται για πάρκινγκ του νοσοκομείου. Όπως τόνισε ο βουλευτής Γιώργος Βαγιωνάς θα γίνει δεκτό όποιο τίμημα αποφασίσουν οι ορκωτοί λογιστές. Από κει και πέρα υπάρχουν και οι Υπουργικές αποφάσεις των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας για τα μετρητά χρήματα του κληροδοτήματος.

«Οι  υποδομές του πάρκγινγκ που θα κατασκευαστεί είναι οι πλέον σύγχρονες ενώ στο 20 τοις εκατό της έκτασης θα τοποθετηθούν και φωτοβολταϊκά πάνελ», τόνισε ο βουλευτής, επισημαίνοντας ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει τελεσίδικη απόφαση.

Για το άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί τη Χαλκιδική, το Φράγμα του Χαβρία, ο κ. Βαγιωνάς δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη 15μερη παράταση που αιτήθηκαν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που πρόκειται να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

 

«Ενοχλημένος για τα μεταλλεία – Casus belli για μένα η επιφανειακή εξόρυξη»

Ενοχλημένος από τη στάση της Ελληνικός Χρυσός δήλωσε για άλλη μια φορά ο κ. Βαγιωνάς εξηγώντας ότι η λεόντεια συμφωνία υπέρ της εταιρείας που ψήφισε η ΝΔ και ο ίδιος, δεν σημαίνει ότι παύει κάθε έλεγχος για το περιβάλλον. «Δεν είναι αποικία ο δήμος Αριστοτέλη. Δεν ανέχομαι και τις υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται. Είπαμε ότι θα κάνουμε μεταλλουργία που βλέπω ότι ούτε ο πρωθυπουργός δεν τη θέλει. Παρόλα αυτά η δική μας κόκκινη γραμμή και το δικό μου casus belli είναι η επιφανειακή εξόρυξη. Ακόμη κι αν απειλεί η εταιρεία ότι θα αποχωρήσει αν δεν γίνει επιφανειακή εξόρυξη, εμείς επιμένουμε και θα τα βρούμε στα δικαστήρια», τόνισε. Ο κυβερνητικός βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελληνικός Χρυσός αποκαλύπτοντας την πίεση που άσκησε στην κυβέρνησή του ώστε να τις λάβει σοβαρά υπόψιν της. Όπως είπε, το κόστος των συμβατικών υποχρεώσεων για την 5ετία 2020-2024 φτάνει τα 15 εκατ. δολάρια και περιλαμβάνει έργα πολιτισμού, από τη μετατροπή της βίλας Μποδοσάκη σε μουσείο, μέχρι και παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης χωριών όπως η Ολυμπιάδα.