Αποτροπιασμό προκαλεί το πλήθος των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης. Από το 2020 και μετά, την περίοδο της πανδημίας, παρατηρείται έξαρση. Τριάντα εννέα από τα 148 ανήλικα αγόρια και κορίτσια που εξετάστηκαν από τους ιατροδικαστές διαπιστώθηκε ότι τα 90 είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Σύμφωνα με εγκληματολόγους, η πραγματική εικόνα είναι ακόμη χειρότερη.

Οι ειδικοί παιδοψυχολόγοι του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης έχουν έρθει αντιμέτωποι ακόμη και με καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης τρίχρονων παιδιών. Ένα στα 10 παιδιά την περίοδο 2021-2022 χρειάστηκε νοσηλεία εξαιτίας του σοκ που υπέστη. Εννιά στις 10 φορές ο θύτης προερχόταν από το οικογενειακό περιβάλλον. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι μεταξύ άλλων και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων, τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν κάποια μορφή κακοποίησης είναι αυτά με ειδικές ανάγκες, διανοητική αναπηρία, νευρολογική διαταραχή, χρόνια νοσήματα και αναγνώριση ομοφυλοφιλίας. Επίσης τα παιδιά που ζουν με γονείς ή φροντιστές που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών, έχουν ψυχική ή νευρολογική διαταραχή ή εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Πηγή: ertnews.gr