Η εκτελεστική επιτροπή της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής, σε έκτακτη συνεδρίασή της ( 11 / 18 Οκτ. 2022 ) την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 και αφού έλαβε υπόψιν της, τις ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την πρόσφατη αναστολή διεξαγωγής των πρωταθλημάτων σε ολόκληρη τη Χώρα και την εξ αυτού του γεγονότος καθυστέρηση έναρξης των αγώνων για 5 εβδομάδες, ομόφωνα αποφάσισε την κατάργηση των αγώνων κατάταξης ( play off και play out ) από το πρωτάθλημα της Α΄1  Ερ. Κατηγορίας, με σκοπό την, εντός των χρονικών ορίων που θέτει η ΕΠΟ, ολοκλήρωση του πρωταθλήματος αυτού και συμμετοχή του πρωταθλητή Χαλκιδικής στους αγώνες κατάταξης για την άνοδο στη Γ΄ Εθνική και τη διαμόρφωση – αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Α΄1 Ερασιτεχνικής κατηγορίας ως κάτωθι:

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α΄1 ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ – ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ :

1.- Όλα τα σωματεία Α΄1 Ερασιτεχνικής κατηγορίας, υποχρεούνται να διατηρούν τμήματα υποδομών και να συμμετέχουν σε ένα τουλάχιστον από τα πρωταθλήματα τέτοιου είδους που διοργανώνει η ένωση, Κ-16, ή Κ-14 ή Κ-12. Σωματείο Α΄1 Ερ. κατηγορίας που δεν θα δηλώσει συμμετοχή σε ένα τουλάχιστον πρωτάθλημα υποδομών της Ένωσης εκ των τριών προαναφερθέντων, θα αποκλείεται από το πρωτάθλημα της Α΄1 Ερασιτεχνικής μετά από σχετική απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής. Σε περίπτωση που σωματείο, ενώ έχει δηλώσει συμμετοχή σε κάποιο από τα ως άνω πρωταθλήματα, δεν κατέρχεται ( από οποιαδήποτε αιτία ) να αγωνιστεί σε τρεις ( 3 ) αγώνες αυτού, αποκλείεται από τους υπολειπόμενους αγώνες της Α΄1 Ερ. κατηγορίας μετά από  απόφαση της αρμόδιας πειθαρχικής επιτροπής.

2.- Όλοι οι αγώνες του πρωταθλήματος της Α΄1 Ερ. Κατηγορίας θα διεξάγονται ημέρα Σάββατο και μόνο σε ειδικές περιστάσεις θα ορίζονται άλλες ημέρες σύμφωνα με την κρίση της διοργανώτριας.

3.- Το πρωτάθλημα της Α΄1 Ερασιτεχνικής κατηγορίας, θα διεξαχθεί σε έναν όμιλο με 14 ομάδες, 26 αγωνιστικές εντός και εκτός έδρας και χωρίς τη διαδικασία των play off και play out αγώνων.

Η ομάδα που θα τερματίσει στην πρώτη θέση ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Α΄1 κατηγορίας Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής και συμμετέχει στους αγώνες κατάταξης με πρωταθλήτριες ομάδες άλλων Νομών για την άνοδό της στη Γ΄ Εθνική.

β) Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις τέσσερις ( 4 ) τελευταίες θέσεις, υποβιβάζονται στην Α’  Ερασιτεχνική κατηγορία.