Κοινοβουλευτική παρέμβαση  πραγματοποίησε ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κινήματος Αλλαγής κ. Πάνας Απόστολος προς τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με την παραχώρηση εκτάσεων στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Μάμαντος του Δήμου Ν. Προποντίδας για την εγκατάσταση  φωτοβολταϊκών πάρκων.

Στην Ερώτησή του ο κ. Πάνας  σημείωσε, πως στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Μάμαντος έπειτα από την απόφαση παραχώρησης έκτασης 440 στρεμμάτων, έχει προκληθεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της, καθώς πρόκειται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκόσύστημα ισχύος 38,181 MW.

Ο Βουλευτής επίσης στην παρέμβασή του τονίζει, πωςθα πρέπει να ληφθεί υπόψη η αρχή της ανταποδοτικότητας της παραχώρησης στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και στον Δήμο Ν.Προποντίδας,αλλά και το δημόσιο συμφέρον, ενώ είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η περιβαλλοντική, πολιτισμική – πολιτιστική, κοινωνική, τουριστική και οικονομική σπουδαιότητά της περιοχής της εν λόγω έκτασης  για την Τοπική Κοινότητα, το Δήμο και την ευρύτερη περιοχή γενικότερα.

Ο κ.Πάνας δήλωσε σχετικά : «Με την Ερώτηση μου προς τον αρμόδιο Υπουργό, ζητώ να προχωρήσει σε συγκεκριμένες νομοθετικές ενέργειες, ώστε να παραχωρηθούν οι εν λόγω εκτάσεις στον Δήμο Νέας Προποντίδας με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίηση τους και να ληφθούν υπόψη οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δήμου και της Τοπικής Κοινότητας, καθώς και η  γειτνίαση της εν λόγω περιοχής με τη θεσμοθετημένη «περιοχή Natura».

Το ακριβές κείμενο της ΕΡΩΤΗΣΗΣ του Βουλευτή έχει ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ.κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γεωργαντά Γ.

                                                     
Θέμα: «Παραχώρηση εκτάσεων στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Μάμαντος του Δήμου Ν. Προποντίδας της Π.Ε. Χαλκιδικής για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων».  

Κύριε Υπουργέ

Στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Μάμαντος του Δήμου Νέας Προποντίδας της Π.Ε. Χαλκιδικής, έπειτα από την απόφαση παραχώρησης έκτασης 440 στρεμμάτων, έχει προκληθεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της, καθώς πρόκειται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκόσύστημα ισχύος 38,181 MW.

Η περιοχή εντοπίζεται εντός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας του Αγ. Μάμαντος, του Δήμου Ν. Προποντίδας, νότια του ομώνυμου οικισμού και εντός έκτασης η οποία είναι χαρακτηρισμένη από το εγκεκριμένο Γ.Π.Σ. της Δ.Ε. Μουδανιών ως γεωργική γη.

Παράλληλα, η εν λόγω περιοχή , γειτνιάζει άμεσα με τη θεσμοθετημένη «περιοχή Natura 2000» , η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) από τη Δ/νση Δασών, Σημαντική Περιοχής για τα Πουλιά, αλλά και Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους. Άρα , η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ένα ιδιαίτερο αισθητικό τοπίο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί φυσικό χώρο υποδοχής  πλήθους ειδών χλωρίδας και πανίδας, πολλά από τα οποία είναι προστατευόμενα.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι, ο Δήμος  Ν. Προποντίδας ξεκίνησε, εδώ και δύο χρόνια, τις διαδικασίες για την παραχώρηση έκτασης 1.350 στρεμμάτων περίπου, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον Δήμο, τμήμα της οποίας αποτελεί και η έκταση όπου προβλέπεται η εγκατάσταση του φωτοβολταικού πάρκου, έχοντας λάβει τη σύμφωνη γνώμη Τοπικού Συμβουλίου της Τ.Κ. Αγ. Μάμαντος, με την οποία αποφασίστηκε η συναίνεση του Τ.Σ. σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου για διεκδίκηση από το Δημόσιο όλων των εκτάσεων για κοινωφελείς σκοπούς.

Δεδομένου ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η αρχή της ανταποδοτικότητας της παραχώρησης στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και στον οικείο Δήμο , αλλά και το δημόσιο συμφέρον.

Δεδομένου ότι η  σπουδαιότητά της περιοχής της εν λόγω έκτασης  για την Τοπική Κοινότητα του Αγίου Μάμαντος, το Δήμο Νέας Προποντίδας και την ευρύτερη περιοχή γενικότερα (περιβαλλοντική, πολιτισμική – πολιτιστική, κοινωνική, τουριστική και οικονομική) είναι πολύ σημαντική.

Ερωτάσθε κ. κ.Υπουργέ :

1. Σε ποιες νομοθετικές ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε, ώστε να παραχωρηθούν οι εν λόγω εκτάσεις στον Δήμο Νέας Προποντίδας με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίηση τους , σύμφωνα και με τα επανειλημμένα αιτήματα παραχώρησής τους από αυτόν;

2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας, ώστε να ληφθούν υπόψη οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δήμου και της Τοπικής Κοινότητας, καθώς και η  γειτνίαση της εν λόγω περιοχής με τη θεσμοθετημένη «περιοχή Natura» ;

                                                                                                               O Ερωτών Βουλευτής

                                                                                                                                  Πάνας Απόστολος