Την παραίτησή της από την ηγεσία του βρετανικού Συντηρητικού κόμματος ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Λίζ Τρας μόλις 45 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της έπειτα από την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον.

Η παραίτηση έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης του οικονομικού της προγράμματος που προκάλεσε τριγμούς στις αγορές και δίχασε το Συντηρητικό κόμμα.

Η κατάσταση είχε γίνει αφόρητη για την παραμονή της και μετά από τα χτεσινοβραδινά γεγονότα που ήταν το κερασάκι στην τούρτα για την απόδοση της από την εκλογή της και μετά.

Συμφώνησαν, όπως είπε η ίδια με τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της κοινοβουλευτικής ομάδας να υπάρξει εκλογική διαδικασία μίας εβδομάδας.

Να θυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνακ ήταν ο επικρατέστερος για την ηγεσία του κόμματος στην κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν είναι γνωστό ακόμη εάν θα θέσει εαυτόν υποψήφιο.

Επίσης η Πένι Μόρνταουντ η οποία ήταν επικρατέστερη μετά τον Σούνακ και την Τρας ενώ στις δημοσκοπήσεις της βάσης του κόμματος ερχόταν πρώτη.

Ο δεύτερος κατά σειρά υπουργός στην κυβέρνηση είναι ο Τζέρεμι Χαντ ο οποίος και αυτός ενδιαφερόταν για την ηγεσία του κόμματος.

Επίσης υποψήφιος μπορεί να είναι και ο Μπόρις Τζόνσον εάν βάλει υποψηφιότητα.

Η πρώην υπουργός πολιτισμού Ναντίν Ντόρις επαναλαμβάνει τον τελευταίο καιρό ότι αυτός έχει την εντολή και αυτός πρέπει να γίνει πρωθυπουργός στην περίπτωση παραίτησης της Τρας.

Τώρα οι Τάιμς μεταδίδουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να συμμετάσχει στον κούρσα ηγεσίας των Τόρις διότι πιστεύει ότι είναι θέμα εθνικού συμφέροντος.

Άμεσες εκλογές ζήτησε ο ηγέτης των Εργατικών και χαρακτήρισε την κατάσταση ως “περιστρεφόμενες πόρτες χάους”. Ο Κιρ Στάρμερ βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων και ζητά επιμόνως εκλογές δηλώνοντας έτοιμος να συγκροτήσει κυβέρνηση και να ισορροπήσει την οικονομία.

Γαλλία – Ε. Μακρόν: «Σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει «σταθερότητα το συντομότερο δυνατό», σχολιάζοντας την παραίτηση.

«Θέλουμε, πάνω απ’ όλα, σταθερότητα», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Σε προσωπικό επίπεδο, πάντα στεναχωριέμαι βλέποντας έναν συνάδελφο να αποχωρεί», είπε ακόμη.

Ρωσία – Μ. Ζαχάροβα: «Η Βρετανία δεν έχει γνωρίσει ποτέ μια τέτοια ντροπή από πρωθυπουργό»

Η Μόσχα λέει ότι η απερχόμενη Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας ήταν μια «καταστροφικά αναλφάβητη» ντροπή.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαιρέτισε σήμερα την αποχώρηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, λέγοντας ότι ήταν μια ντροπή για μια ηγέτιδα που θα μείνει στην ιστορία για την «καταστροφική αγραμματοσύνη» της.

«Η Βρετανία δεν έχει γνωρίσει ποτέ μια τέτοια ντροπή από πρωθυπουργό», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο ισχυρισμός περί αναλφαβητισμού φαίνεται να αναφέρεται στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει η Τρας στη Μόσχα λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Σε μια συνάντηση με τον βετεράνο υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, φάνηκε να μπερδεύει δύο περιοχές της Ρωσίας με την Ουκρανία, προκαλώντας τον χλευασμό του Ρώσου διπλωμάτη και σε όλα τα talk shows της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

Ελλάδα – Κ. Μητσοτάκης: «Πάντα υποστηρίζαμε μια παραγωγική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου»

Ερωτηθείς σχετικά από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε: «Μόλις το πληροφορήθηκα, συνεπώς δεν έχω δει τις δηλώσεις της Λιζ Τρας. Δεν θέλω να τοποθετηθώ δημοσίως για το ζήτημα αυτό.

Αρκεί να υπογραμμίσουμε ότι πάντα υποστηρίζαμε μια παραγωγική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Και ελπίζω ότι αυτή η πολιτική αστάθεια που μαστίζει το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αρκετό καιρό επιτέλους θα λήξει.

Με πληροφορίες από ertnews.gr και ΑΠΕ – ΜΠΕ