Δύσκολη παραμένει η κατάσταση για όλα τα ελαιοτριβεία και τις επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης ελιάς, με το ενεργειακό κόστος που απαιτείται για την λειτουργία τους να χαρακτηρίζεται ως «δυσβάσταχτο» από τους επαγγελματίες του νομού Χαλκιδικής.

«Φέτος η παραγωγή ελιάς είναι πάρα πολύ μεγάλη, καμία σχέση με πέρυσι που δεν είχε τίποτα», εξηγεί στο Xalkidiki Politiki η κ. Ελένη Βούζα, ιδιοκτήτρια ελαιοτριβείου στην Πορταριά Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με την κ. Βούζα, ως συνέπεια του διαρκώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους που απαιτείται για την λειτουργία των μονάδων, έχει ανέβει η αμοιβή των ελαιοτριβείων από τους παραγωγούς σε είδος, το λεγόμενο εκθλιπτικό δικαίωμα (ποσοστό επί του παραχθέντος ελαιολάδου), με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο παραγωγός, ο οποίος επωμίζεται το επιπλέον κόστος.

Παρόμοια εικόνα περιγράφει και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και ελαιοπαραγωγός και μεταποιητής ελιάς, κ. Στέλιος Χούτας, σύμφωνα με τον οποίο, το ενεργειακό κόστος έχει πενταπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να είναι δυσβάσταχτο πλέον για όλες τις μεταποιητικές μονάδες.

Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, έχει προβεί σε παρέμβαση με επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, μέσω της οποίας ζητεί να δοθεί στα ελαιοτριβεία και στις επιχειρήσεις τυποποίησης ελιάς που λειτουργούν εποχικά κατά την ελαιοκομική περίοδο,- που ανέρχεται περίπου σε πέντε μήνες από τον Οκτώβριο έως και τον Φεβρουάριο-, ενίσχυση ίση ή και ακόμα μεγαλύτερη με αυτή που δόθηκε στα αρτοποιεία καθώς και στη βιομηχανία και βιοτεχνία άρτου.

Σύμφωνα μάλιστα με το Επιμελητήριο, η αύξηση φέτος στο κόστος ενέργειας εκτοξεύθηκε από 600% έως 700%, καθώς στα Γ22 βιοτεχνικά Τιμολόγια, η τιμή αγγίζει τα 0,80 €/KWh, ενώ το 2019, πριν δηλαδή τις αυξήσεις, ήταν στα 0,078 € / KWh.

«Εμείς σαν Επιμελητήριο Χαλκιδικής, έχουμε κάνει αυτό το αίτημα, εδώ και γύρω στις 10-15 μέρες, όχι μόνο για τα ελαιοτριβεία αλλά και στις μονάδες μεταποίησης πράσινης βρώσιμης ελιάς. Έχει τεθεί αυτό το αίτημα ώστε να υπάρξει μια ενίσχυση προκειμένου να καλυφθεί το υψηλό κόστος ενέργειας», σημειώνει ο κ. Χούτας.