Παρά τη στενότητα του χώρου και τις δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσουνε οι κάτοικοι της Σάρτης, ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις τετραήμερες εκδηλώσεις μνήμης, όπως άλλωστε φάνηκε από το ενδιαφέρον και την καθημερινή συμμετοχή του κόσμου.

Συγκεκριμένα ταξιδέψανε με όλες τις αισθήσεις τους στα Μαρμαρονήσια και την Αφησιά. Ακολουθήσανε τις ζωές και τις ευτυχισμένες μέρες της συμβίωσης με τους υπόλοιπους κατοίκους, τους φίλους που έμειναν πίσω, τις δυσκολίες και τον πόνο του ξεριζωμού, το ταξίδι τους στην Ελλάδα. Ακούσανε τις φωνές και τις παρακλήσεις τους για ένα μέλλον χωρίς πολέμους, διαχωρισμούς, μίσος και νέους ξεριζωμούς.

Προσπαθήσανε να τιμήσουνε τους ξεριζωμένους προγόνους τους που θάφτηκαν σε αυτά τα χώματα και έγιναν οι δικές μας ρίζες! Προσπαθήσανε να στείλουνε το μήνυμα της αδελφοποίησης των λαών, γιατί μόνο έτσι θα τους τιμήσουμε πραγματικά, συνεχίζοντας να χτίζουμε το μέλλον που ήθελαν.

«Ελπίζουμε να τα καταφέραμε», λέει μεταξύ άλλων σε σχετική ανάρτηση του ο πολιτιστικός σύλλογος της Σάρτης “Η Αφησιά” και συνεχίζει: «Ευχαριστούμε από καρδιάς τους κυρίους Ιωάννη Παπαχρήστου και Ακίφ Μεχμέτ Γίλντιριμ που μας τίμησαν με την παρουσία τους, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις, χαρίζοντας μας εκτός από γνώσεις και στιγμές ιδιαίτερης συγκίνησης. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι κερδίσαμε δύο καλούς φίλους αλλά και μελλοντικούς συνεργάτες στην προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας των Μαρμαρονήσων, κοινό τόπο καταγωγής μας.
Ευχαριστούμε πολύ όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση και αυτών των εκδηλώσεων».