Allatini

Ένα ξεχωριστό τοπόσημο αναμένεται να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη, σε μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή, τη «Νοτιοανατολική Πύλη» της, με την πολεοδόμηση των «Κεραμείων Αλλατίνη». Το τοπόσημο θα σηματοδοτήσει ένα κτήριο ύψους 100 μέτρων και 30 ορόφων, όπως σχεδιάζει η ιδιοκτήτρια εταιρία του ακινήτου.

Η «ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ» ανήκει στον γνωστό επιχειρηματία, Σταύρο Ανδρεάδη, ο οποίος αποκάλυψε στη Voria.gr ότι ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του ακινήτου «δεν περιλαμβάνει τη συμβατική πολεοδόμηση».

Κάτι τέτοιο, όπως εξήγησε ο κ. Ανδρεάδης, θα σήμαινε ότι ο χώρος θα γέμιζε με τετραώροφες πολυκατοικίες και δεν θα διέφερε από τη γύρω πυκνοκατοικημένη περιοχή. «Μια τέτοιου τύπου αξιοποίηση δεν θα σηματοδοτούσε κάτι για την πόλη και την περιοχή και προφανώς δεν θα αναδείκνυε το ακίνητο και τον διατηρητέο χαρακτήρα του. Οι πολυκατοικίες θα ‘έπνιγαν’ το διατηρητέο και θα είχαμε να κάνουμε με μια αξιοποίηση που θα είχε μόνο άσφαλτο και τσιμέντο. Δεν θέλουμε κάτι τέτοιο. Θέλουμε πράσινο, θέλουμε να αναπνεύσει όλη η περιοχή, θέλουμε ελεύθερους χώρους και πρόσβαση των πολιτών».

Ο κ. Ανδρεάδης εξήγησε πως αυτό θα επιτευχθεί με την ανέγερση ενός κτηρίου με ύψος 100 μέτρων και με 30 ορόφους, όπου θα συγκεντρωθεί όλη η επιτρεπόμενη δόμηση του ακινήτου 81,2 στρεμμάτων, οπότε όλος ο υπόλοιπος χώρος θα μείνει ελεύθερος για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου πόλης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σε αυτόν το προνομιακό χώρο δεν θέλουμε να υπάρχει αυτοκίνητο πουθενά, γι’ αυτό και σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο υπόγειο πάρκινγκ».

Για το κεντρικό διατηρητέο, εμβληματικό και ιστορικό κτήριο των Κεραμείων Αλλατίνη, όπως τόνισε ο κ. Ανδρεάδης, πρόθεση είναι να παραχωρηθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης, ώστε να μετατραπεί σε μουσείο της σύγχρονης ιστορίας της πόλης, καθώς αφενός είναι χαρακτηρισμένο για πολιτιστικές χρήσεις, αφετέρου ένα τέτοιο μουσείο λείπει από τη Θεσσαλονίκη.

Με τα έργα υποδομής στην περιοχή να έχουν δρομολογηθεί (σταθμός Νέα Ελβετία του μετρό στα 150 μέτρα, διάνοιξη Μιχαήλ Ψελλού κτλ.) η πιο σημαντική εκκρεμότητα ώστε όλη η περιοχή να μετατραπεί σε έναν πόλο έλξης με υπερτοπική διάσταση είναι να ζωντανέψει το άλσος της Νέας Ελβετίας, με τα γνωστά προβλήματα εγκατάλειψης που παρουσιάζει.

Στο σύνολό τους οι συνθήκες για τη δημιουργία του νέου τοπόσημου της πόλης είναι ιδανικές (άμεση σύνδεση με τους μεγάλους οδικούς άξονες, συγκοινωνίες, κεντρικές οδικές αρτηρίες κτλ.), όμως ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της παρέμβασης είναι δύσκολο σήμερα να προβλεφθεί.

Διαβάστε – Θεσσαλονίκη: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για την αξιοποίηση των «Κεραμείων Αλλατίνη»

Η δημόσια διαβούλευση για τη στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη το ειδικού πολεοδομικού σχεδίου θα ολοκληρωθεί σε 30 μέρες, ενώ η διαδικασία της πολεοδόμησης είναι σύνθετη. Αρκεί κάποιος να σκεφτεί ότι απαιτούνται γνωμοδοτήσεις από περίπου 15 υπηρεσίες…

Σημασία πάντως έχει ότι το πρότζεκτ δρομολογήθηκε και τη Δευτέρα αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά και φωτορεαλιστικά.

Πηγή: https://www.voria.gr