Με πολλές προσεγγίσεις επιχειρήθηκε να απαντηθούν θέματα που αφορούν την οπαδική βία, αντικείμενο ημερίδας που διοργάνωσε για πρώτη φορά η ΕΠΣ Χαλκιδικής στον Πολύγυρο. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών σωματείων, Σταύρος Σαρηγιαννίδης, μιλώντας στο Xalkidikipolitiki εξήγησε ότι τώρα και πριν ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα ήταν ο καταλληλότερος χρόνος για να λάβει χώρα μια τέτοια εκδήλωσης, ώστε να μεταφερθούν σε όλους τα συμπεράσματά της και να αλλάξουν στην πράξη κάποια πράγματα.

Φαινόμενα οπαδικής βίας σε ελεγχόμενη κλίμακα έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς και σε αγώνες της Χαλκιδικής.  Όπως τόνισε ο Ισαάκ Εδιάρογλου, αντιπρόεδρος της ΕΠΣΧ «η οπαδική βία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Εμείς προσπαθήσαμε να έχουμε ως ομιλητές τους πλέον ειδικούς και πιστεύω ότι όσοι παραβρέθηκαν πήραν τα μηνύματα. Με λυπεί που δεν ήρθαν κάποιες ομάδες και οι πρόεδροί τους».

Από τους ομιλητές αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Χρυσόστομου Σταμούλη, καθηγητή Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας του ΑΠΘ που αναφέρθηκε στη δολοφονία του Άλκη τονίζοντας ότι δεν χωράει ο ανθρώπινος νους το γεγονός αυτό. Επίσης, μίλησε για πολλές μορφές βίας, όχι μόνο σωματική αλλά λεκτική και άλλων ειδών ακόμη και με ένα απλό βλέμμα όπως είπε. «Όσο ια κοινωνία πιέζεται και δημιουργείται απόσταση ανάμεσα στην ελίτ και στα άλλα στρώματα, τόσο ενισχύεται η ανάγκη των περιθωριοποιημένων ατόμων να συγκροτήσουν δική τους ομάδα. Όσο υποχωρεί η δυνατότητα της πολιτείας, του δήμου, της εκκλησίας να ενώσουν τους ανθρώπους, έρχονται άλλες ομάδες για να τους δώσουν έναν νόημα, έναν κοινό στόχο», είπε μεταξύ άλλων.

Χρυσόστομος Σταμούλης, καθηγητής Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας του ΑΠΘ

 

Ο π. Γεώργιος Οικονόμου, διδάκτορας Θεολογίας είπε ότι το φαινόμενο της εσωτερικής βίας μπορεί να αντιμετωπιστεί εσωτερικά με δράσεις και πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ο Αθανάσιος Κολιοφούτης, επίσης διδάκτορας Θεολογίας επεσήμανε επιχείρησε ένα διαχωρισμό των ρόλων όλων των παραγόντων στον ομαδικό αθλητισμό. «Δυστυχώς συχνά οι παράγοντες του αθλητικού γεγονότος δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τους και το αποτέλεσμα εκφράζεται με βία», όπως άφησε να εννοηθεί.

Ο Πέτρος Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας του ΑΠΘ μίλησε για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας σε άλλες χώρες όπως στην Αγγλία, ή την Ινδία που παραμένει αρκετά πίσω στην νοοτροπία της άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης ευχαρίστησαν τους χορηγούς και τους ομιλητές καθώς και τον δήμο Πολυγύρου για την παραχώρηση του δημαρχείου, ενώ ο πρόεδρος της ΕΠΣΧ κ. Σαρηγιαννίδης δεν απέκλεισε το γεγονός να διοργανωθεί ανάλογη ημερίδα και σε άλλες περιοχές της Χαλκιδικής εκτός Πολυγύρου.