Εθελοντική δράση καθαρισμού πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 22 Οκτωβρίου στον Γλαρόκαβο Χαλκιδικής, σε συνεργασία του Δήμου Κασσάνδρας με την Αντιδημαρχία Καθαριότητας και την εθελοντική ομάδα καθαρισμού Cleaningans.

Με το σύνθημα «σεβόμαστε το περιβάλλον, αλλάζουμε νοοτροπία», τα μέλη της εθελοντικής ομάδας Cleaningans αλλά και οι δημοτικές αρχές φόρεσαν τα γάντια τους και καθάρισαν την παραλία και την ευρύτερη περιοχή.

«Μία πολύ όμορφη μέρα για μένα γιατί είναι και το κατάλληλο timing, έχοντας φύγει οι τουρίστες με το τέλος της σεζόν, να έρθουμε να καθαρίσουμε τον Γλαρόκαβο μετά από δύο χρόνια, που κάναμε την μεγάλη δράση και τον καθαρίσαμε με μηχανικά μέσα μαζεύοντας 40 τόνους σκουπίδια. Αυτή τη στιγμή είναι πιο εύκολα τα πράγματα, οπότε είναι μια δράση με την εθελοντική ομάδα Cleaningans και τους εθελοντές από το χωριό, να δείξουμε ότι είμαστε εδώ και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε όμορφα πράγματα και μπορούμε να αλλάξουμε τον τόπο. Αυτό ήταν από την αρχή της θητείας μας το σύνθημά μας, κανένας μόνος του δε μπορεί, όλοι μαζί μπορούμε με συνέργειες και με τέτοιου είδους πρακτικές. Είναι απερίγραπτη η ομορφιά αυτού του τόπου και νομίζω ότι με αυτές τις ενέργειες θα ενεργοποιήσουμε και άλλους εθελοντές για να είμαστε όλοι μαζί και να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον Δήμο Κασσάνδρας καθαρό», σημείωσε η Δήμαρχος της περιοχής, Αναστασία Χαλκιά.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κασσάνδρας, Παύλος Παντζίκης, δήλωσε πως «Δεν είναι η πρώτη φορά. Ξεκινήσαμε το 2020 με έναν εκτεταμένο καθαρισμό σε όλη την ευρύτερη περιοχή γύρω από το φυσικό λιμάνι. Μεγάλη επιχείρηση. Συνεχίσαμε όμως και το καλοκαίρι του 2021 και πριν τη σεζόν, με συνεργεία κυρίως του Δήμου, και μετά τη σεζόν. Δεν ήταν τόσο επιβαρυμένα, αλλά όπως καταλαβαίνετε επειδή δέχεται πολύ επίσκεψη από αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, μεγάλος όγκος των οποίων μεταβαίνουν στην περιοχή ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, υπάρχει επιβάρυνση. Πλέον είμαστε ξανά εδώ το 2022 τον Οκτώβριο σε συνεννόηση με τα παιδιά από την εθελοντική οργάνωση τους Cleaningans και τους ευχαριστούμε πολύ που ήρθανε και μάλιστα κάποιοι ήρθαν και από τη Θεσσαλονίκη για αυτόν το σκοπό. Ξεκινήσαμε να καθαρίζουμε. Δεν είναι τόσο επιβαρυμένα αλλά όπως πάντα βρίσκουμε σκουπίδια σε διάφορα σημεία».

Ο κ. Παντζίκης, αναφορικά με το ζήτημα των εγκαταλελειμμένων τροχόσπιτων και αυτοσχέδιων τουαλετών, σημείωσε πως «Είναι μεγάλη η ακτογραμμή, το δάσος όπως συνεχίζεται από το φυσικό λιμάνι προς την πλευρά της Καναπίτσας δέχεται όγκο τουρισμού. Αυτές τις εγκαταστάσεις τις βρήκαμε στην ευρύτερη περιοχή το 2020 και τα σηκώσαμε όλα, το κατά δύναμιν, γιατί όσο πιο βαθιά μπαίναμε τόσα περισσότερα πράγματα βρίσκαμε.  Τα καθαρίσαμε και ότι τροχόσπιτο βρέθηκε εγκαταλειμμένο ή το αφήνανε για σεζόν το χειμώνα δηλαδή, τα σηκώσαμε όλα. Δυστυχώς από την αντίθετη πλευρά είναι και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τέτοιο, είναι και ο όγκος μεγάλος που δέχεται από τροχόσπιτα αυτοκινούμενα σκηνές κλπ που δε μπορέσαμε να καθαρίσουμε και εκείνη την πλευρά».

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «Είναι δύσκολο να συντονίσουμε επιχειρήσεις καθαριότητας μέσα στη σεζόν λόγω και του αυξημένου όγκου και της παραβατικότητας σε διάφορα επίπεδα γιατί και οι συντονισμοί με την αστυνομία γίνανε κυρίως για φαινόμενα εγκατάστασης Ρομά, οι οποίοι αν και πάμε πάντα με διαθέσεις να μιλήσουμε μαζί τους, θα εγκατασταθούν, αν θα φύγουν σήμερα από εδώ θα πάνε πιο πέρα. Επειδή γίνονται και διάφορες περισυλλογές από αντικείμενα που μαζεύουν σίδερα, ψυγεία, βρίσκουμε συνήθως αντικείμενα στα σημεία που θα εγκατασταθούν, όλα αυτά τα πειραγμένα, παίρνοντας τα υλικά που θέλουνε, τα αξίας, τα μέταλλα και αφήνουν όλα τα άλλα. Ήταν σημεία που επιβαρύνθηκαν πάρα πολύ από αυτά τα χρόνια, καθαρίστηκαν και μάλιστα βρήκαμε σκουπίδι από την δεκαετία του ’80».

Η δήμαρχος ερωτηθείσα και εκείνη για το φαινόμενο των εγκαταλελειμμένων αυτοσχέδιων υποδομών κατασκήνωσης που μολύνουν το περιβάλλον τόνισε πως «Πριν δύο χρόνια τα είχαμε μαζέψει. Είναι πολυδάπανη αυτή η διαδικασία και έχει και γραφειοκρατικές προεκτάσεις. Όσο και να τα μαζέψαμε πριν δύο χρόνια, κάναμε αναχώματα για να μη μπορούν να μπαίνουν μέσα, τελικά δε βοήθησαν. Ο κόσμος όταν θέλει να κάνει κάτι, το κάνει. Ελπίζω ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα απομακρύνουμε και αυτά τα τροχόσπιτα. Είναι παράνομα, υπάρχουν πινακίδες. Αν δεν κατανοεί ο κόσμος ότι αυτό το κομμάτι, αυτή την ομορφιά πρέπει να την κρατήσουμε έτσι όπως είναι γιατί μας παρέχει το καλοκαίρι δροσιά. Το πεύκο δίπλα στη θάλασσα δεν είναι κάτι που το βλέπετε εύκολα. Νομίζουν ότι είναι δικό τους. Ότι μπορούν να έρθουν. Δε καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχουν υποδομές βιολογικών και ύδρευσης, παρόλα αυτά επιμένουν. Αυτοί επιμένουν. Εμείς επιμένουμε. Σιγά σιγά θα τους πείσουμε ότι δε πρέπει να έρχονται για κατασκήνωση εδώ».

Τριψήφιος ο αριθμός δράσεων των Cleaningans

Όσον αφορά την εθελοντική ομάδα Cleaningans, ο Παναγιώτης Μοσχίδης, ιδρυτικό μέλος δήλωσε πως «Η ομάδα μας έχει ξεκινήσει τις δράσεις της από το 2020, πιο άτυπα και από το 2021 και μετά δημιουργήσαμε αυτή την ομάδα για να μπορεί να έρθει και κόσμος που ενδιαφέρεται και που έχει τις ίδιες ενοχλήσεις με εμάς. Έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε δράσεις από τον Φεβρουάριο του 2021 που πλέον είναι τριψήφιο το νούμερο των δράσεων που έχουμε πραγματοποιήσει και οι σακούλες και τα σκουπίδια αρκετές».

Παράλληλα, αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, βρέθηκε κουτάκι αναψυκτικού σε θαμνώδη περιοχή που χρονολογείται γύρω στη δεκαετία του 1970 με 1990.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του xalkidikipolitiki.com: