Η ανάγκη να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για την παραγωγή μεγαλύτερων αλλά και ποιοτικά ασφαλέστερων, ποσοτήτων τροφίμων, γίνεται πιο επιτακτική, προκειμένου να αντιμετωπισθεί κάθε μελλοντική πρόκληση ή επισιτιστικός κίνδυνος που προκύπτει από τις αλλεπάλληλες και πολυεπίπεδες κρίσεις, ιδιαίτερα δε από την κλιματική, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, στο πλαίσιο του 9ου Πανελλήνιου Συνέδριου της Agrotica και του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ.

Σε ομιλία του με θέμα «οι νέες τεχνολογίες ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης της γεωργίας», ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι «η διασφάλιση που επετεύχθη της επισιτιστικής επάρκειας εκτός από οικονομική και ανθρωπιστική, αποτελεί και πολιτική αναγκαιότητα, καθώς από αυτή εξαρτάται, σε μείζονα βαθμό, η κοινωνική συνοχή και η διασφάλιση της πολιτικής ομαλότητας»

.Ο ΥπΑΑΤ μίλησε για την ανάγκη διασύνδεσης της γεωργικής έρευνας και τεχνολογίας με την παραγωγή, που αποτελεί και στόχο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία με την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, αλλά και τα κίνητρα που δίνει για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, δίνει νέα προοπτική στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στην προοπτική πλήρους αυτοματοποίησης της συγκομιδής και στη ρομποτική στη χρήση των καλλιεργειών, που ως αποτέλεσμα έχει τη μείωση στη χρήση φυτοφαρμάκων έως και κατά 90%. Επίσης αναφέρθηκε στην καθετοποιημένη γεωργία και ιδιαίτερα την υδροπονία που, όπως είπε, μπορεί να φέρει την παραγωγή πιο κοντά στην πηγή ζήτησης, στα αστικά κέντρα, ενώ, όπως σημείωσε, αποτελεί ένα δυνητικά χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση ορισμένων προκλήσεων της παραδοσιακής γεωργίας, ενόψει της έλλειψης γλυκού νερού, της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του εδάφους.

Αναφερόμενος στις εσωτερικές φάρμες και στα λεγόμενα «εργοστάσια φυτών» σημείωσε ότι ελέγχονται οι περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες γίνεται οι καλλιέργειες.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που κατ’ εξοχήν θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν μέθοδοι κυκλικής οικονομίας.

Η κομποστοποίηση ως μέσον λίπανσης, η παραγωγή βιοντίζελ από τη ζωική παραγωγή, η χρήση κατσίγαρου από την ελαιοπαραγωγή ως βιοκαύσιμο, η χρήση ενεργειακών φυτών, αποτελούν λίγες μόνο από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα – σε μικρή ομολογουμένως κλίμακα- στην αγροτική οικονομία.

Ενισχύοντας αυτήν την προοπτική η κυβέρνηση, όπως είπε, δίνει τη δυνατότητα επιδότησης για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών κατ’ αρχάς σε 75.000 εκμεταλλεύσεις.

Για να περάσει η αγροτική οικονομία στη νέα εποχή και να βρουν εφαρμογή στο χωράφι οι νέες τεχνολογίες, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας με την επιστημονική κοινότητα, ιδιαίτερα των Γεωπονικών Σχολών της χώρας, ώστε να πετύχουμε αύξηση της παραγωγής και μείωση του κόστους των καλλιεργειών, δίνοντας προστιθέμενη αξία στον ιδρώτα του Έλληνα αγρότη.