DCIM100MEDIADJI_0914.JPG

Με την ολοκλήρωση κατασκευής του έργου “Αντιπλημμυρική προστασία ρέματος περιοχής Αλμύρας Ν. Μουδανιών”, προϋπολογισμού δημοπράτησης 1.574.800€, θωρακίζεται ένα μεγάλο μέρος της πόλης των Ν. Μουδανιών. Ακόμη μεγαλύτερης σημασίας είναι η συνολική αντιπλημμυρική παρέμβαση που θα επηρεάσει παρακείμενες της ¨Αλμύρας¨ περιοχές ώστε σε έντονες βροχοπτώσεις τα νερά να διοχετεύονται ανεμπόδιστα.

Τα προβλήματα που εδώ και δεκαετίας αντιμετωπίζουν τα Ν. Μουδανιά κάνουν την εμφάνισή τους κάθε φορά που η βροχή είναι μεγάλη σε διάρκεια και ένταση. Η ¨Αλμύρα¨ είναι παραλιακή έκταση της πόλης όπου δραστηριοποιούνται αρκετά καταστήματα εστίασης. Στο παρελθόν οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με μεγάλες πλημμύρες, αυτοκίνητα καταστράφηκαν και μαγαζιά υπέστησαν ζημιές. Ακόμη όμως κι όταν η βροχή ήταν μικρότερης έντασης, η στάθμη του νερού πάλι ανέβαινε σε σημείο που δυσχέραινε την καθημερινότητα των πολιτών.

Στην περιοχή ¨Αλμύρα¨ κατασκευάστηκε μια δεξαμενή ανάσχεσης πλημμύρας (με επιφάνεια στέψης περίπου 73.000μ² και ωφέλιμο όγκο 230.700μ³) μετά των συνοδών έργων αυτής. Στόχος της είναι να απαλλάξει τις γειτονικές περιοχές από τους κινδύνους πλημμύρας με ελεγχόμενη εκκένωση των νερών, που θα συγκρατεί.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2014-2020 κι είναι ένα από τα έργα προς την κατεύθυνση της αντιπλημμυρικής προστασίας των Ν. Μουδανιών.

Παράλληλα με την λιμνολεκάνη στην ¨Αλμύρα¨ συνεχίζονται οι εργασίες του έργου: «Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων χαμηλής περιοχής Ν. Μουδανιών», συνολικού προϋπολογισμού 7.000.000 € στη χαμηλή υψομετρικά περιοχή του οικισμού των Ν. Μουδανιών, που εκτείνεται από το ύψος του ΚΤΕΛ μέχρι τη θάλασσα και από την οδό Ελευθερίας μέχρι την οδό Ηλιοπούλου. Οι εργασίες ξεκίνησαν να εκτελούνται το καλοκαίρι του 2021 και το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κεντρικού οχετού, στον οποίο θα συμβάλλουν όλοι οι αγωγοί του νέου δικτύου και θα καταλήγει σε υπόγεια δεξαμενή, όπου με τη βοήθεια αντλιοστασίου θα διοχετεύονται τελικά τα όμβρια ύδατα στη θάλασσα. Επιπλέον, κατασκευάζεται και ένας αγωγός μεγάλης διατομής που θα ξεκινάει από την οδό Μακεδονίας, στο ύψος του 2ου Νηπιαγωγείου, για την βέλτιστη συλλογή των ομβρίων υδάτων και αυτής της περιοχής. Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς «η κατασκευή του έργου θα δώσει λύση σε ένα δυσεπίλυτο και χρόνιο πρόβλημα των Ν. Μουδανιών. Πρόκειται για έργα που δεν έγιναν ποτέ στα Ν. Μουδανιά και εμείς ως Δημοτική αρχή, όχι μόνο τα υποσχεθήκαμε αλλά και τα υλοποιούμε».

 

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”