Άδειο και αναξιοποίητο παραμένει για πάνω από ένα χρόνο τώρα το πρότυπο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στην Όλυνθο Χαλκιδικής που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για έναν διαδραστικό χώρο, που ξεκίνησε να διαμορφώνεται από την ιδέα και το όραμα του πρώην διευθυντή του δημοτικού σχολείου Ολύνθου, Βασίλη Μισαηλίδη. Το πάρκο που εκτείνεται σε 500 τ.μ. εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2019 σε πανηγυρικό κλίμα από την τοπική κοινωνία και τους λειτουργούς της εκπαίδευσης.

Το σκεπτικό ήταν οι μαθητές να αναπτύξουν μια συνολική κυκλοφοριακή παιδεία μέσα από διαδραστικές λειτουργίες και βιωματικά δρώμενα, με κυκλικούς κόμβους, διαβάσεις πεζών, δρόμους μονής και διπλής κατεύθυνσης, σηματοδότες κ.α. Η πρώτη σκέψη προέβλεπε τη δημιουργία ποδηλατικής πίστας αλλά στη συνέχεια άλλαξαν τα πράγματα. Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής με την ιδιαίτερη λειτουργία του ήταν μια σκέψη που τελικά έγινε πράξη. Ο δήμος Πολυγύρου μάλιστα είχε συμβάλλει με τη βοήθεια της τεχνικής του Υπηρεσίας στη μελέτη και κατασκευή του πάρκου, και στη συνέχεια ακολούθησαν οι επαφές με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Το όραμά των εκπαιδευτικών και το πείσμα τους οδήγησε στο θετικό αποτέλεσμα», είχε δηλώσει τότε στα εγκαίνια, η υπεύθυνη του Τμήματος Δωρεών του Ιδρύματος κα. Αρίστη Σταθακοπούλου.

Αγκαλιάστηκε με θέρμη και ενθουσιασμό

Τον πρώτο χρόνο και πριν από τους περιορισμούς της πανδημίας η φήμη του πάρκου διαδόθηκε ταχύτατα και πολλά σχολεία από κάθε γωνιά προγραμμάτισαν τις επισκέψεις τους. Τα πρώτα στοιχεία ανέφεραν ότι μεγάλος αριθμός σχολείων έκλεινε ραντεβού για επισκέψεις στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Σε κάθε επίσκεψη πετύχαινε πλήρως ο σκοπός του Πάρκου που ήταν η βιωματική εκπαίδευση και ψυχαγωγία σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής με στόχο την ευαισθητοποίηση, στην ορθή απόκτηση οδικής συμπεριφοράς και γενικά την προώθηση και την καλλιέργεια θετικών προτύπων κυκλοφοριακής κουλτούρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2019 η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη είχε επισκεφτεί το Πάρκο και επί 2 ώρες παρακολούθησε το πρόγραμμα «Φωνάζουμε STOP στα ατυχήματα». Δυστυχώς ήταν προφητική η έκκληση του τότε διευθυντή του σχολείου, Β. Μισαηλίδη προς την κ. Ζαχαράκη που είπε «Η επίσκεψή σας θα επιθυμούσαμε να σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Πάρκου και σε καμία περίπτωση να μην σημάνει την αυλαία του. Ευελπιστούμε στη θεσμοθέτηση της οργανωτικής στήριξής του».

Η πανδημία του Κορωνοϊού και η καραντίνα απομόνωσε το μαθητικό δυναμικό και περιόρισε σταδιακά, μέχρι που εκμηδένισε τις επισκέψεις. Μέχρι τότε, ο πρωτεργάτης της ιδέας για τη δημιουργία του πάρκου, Βασίλης Μισαηλίδης υπηρετούσε στο δημοτικό σχολείο Ολύνθου και μπορούσε να δέχεται τους μαθητές και να λειτουργεί το Πάρκο. Με τη συνταξιοδότησή του ωστόσο, μπήκε τέλος και στις επισκέψεις των σχολείων καθώς πλέον δεν υπάρχει υπεύθυνος κυκλοφοριακής αγωγής για τη λειτουργία του χώρου.

Ο χώρος είναι δημοτικός και ο δήμος Πολυγύρου συμβάλλει στο κομμάτι των υποδομών. Παρόλα αυτά η λειτουργία του Πάρκου απαιτεί εκπαιδευτικό προσωπικό που δεν υπάρχει στην παρούσα φάση, με αποτέλεσμα και η δημοτική αρχή να σηκώνει τα χέρια ψηλά. «Στόχος μας ήταν, αφενός να βοηθήσουμε τους μαθητές να κατανοήσουν από μικρή ηλικία την κυκλοφοριακή αγωγή, αφετέρου και να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στην Όλυνθο, με μια έναν συνδυασμό δραστηριοτήτων για τα σχολεία, από το Πάρκο, μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου», επισημαίνει ο κ. Μισαηλίδης που ακόμη και τώρα που συνταξιοδοτήθηκε πιέζει και προσπαθεί για τη συνέχιση της λειτουργίας του πρότυπου Πάρκου.

 

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”