Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2022, στα χωριά Αρναία και Στρατώνι του Δήμου Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, φιλοξενήθηκαν πάνω από 350 νέοι και νέες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, συμμετέχοντας σε προγράμματα κατάρτισης και εθελοντισμού.

Οι εθελοντές και οι εθελόντριες που δραστηριοποιήθηκαν στην Αρναία και το Στρατώνι, ασχολήθηκαν με κατασκευαστικά έργα καθώς και έργα ανάπλασης και καλλωπισμού των δημοσίων χώρων, καθαριότητα της παραλίας, έργα κοινής ωφέλειας, προβολές ταινιών, δημιουργία ψηφιακού υλικού, δημιουργία ταυτότητας προβολής των περιοχών σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα και σχεδιασμό δημιουργίας έργων τέχνης δρόμου (γκράφιτι). Κυριότερα παραδοτέα αυτών των έργων, ήταν ο σχεδιασμός και κατασκευή του «Πάρκου του Ιππόκαμπου» και η «Κοινοτική Βιβλιοθήκη Στρατωνίου».

 Στις περιοχές, φιλοξενήθηκαν και τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:

  • «Socialartshub» (22 – 29/08), στην Αρναία. Το πρόγραμμα αναφερόταν στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και την τέχνη.
  • «EMBRACE» (02 – 09 /08), στην Αρναία. Το πρόγραμμα σχετίζονταν με το περιβάλλον και τον διαπολιτισμικό διάλογο.
  • «Balkan Vision» (22/06 – 02/07), στο Στρατώνι. Το πρόγραμμα σχετίζονταν με τον διαπολιτισμικό διάλογο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη
  • “Sea the Change” (05/07 – 16/07) στο Στρατώνι. Το πρόγραμμα πραγματεύονταν το περιβάλλον και συγκεκριμένα την διαχείριση του νερού.
  • “Multipliers for Peace in 3 Steps” (17/07 – 29/07), στο Στρατώνι. Το πρόγραμμα είχε να κάνει με την διαχείριση συγκρούσεων και την εκπαίδευση στην ειρήνη.
  • «Diversity in Visual Arts 3D” (31/07 – 13/08)», στο Στρατώνι. Το πρόγραμμα πραγματεύονταν τις έννοιές του φύλου και της σεξουαλικότητας μέσω των μέσων ενημέρωσης
  • «Medi(a)terranean» (21/08 – 03/09) στο Στρατώνι. Το πρόγραμμα αφορούσε το περιβάλλον και την οικολογική συνείδηση με την χρήση μέσων ενημέρωσης.
  • “Wave us!” (05/09 – 12/09)  στο Στρατώνι. Το πρόγραμμα σχετίζονταν με το περιβάλλον και την οικολογική συνείδηση.
  • “Super heroes” (20-24/09) στο Στρατώνι. Το πρόγραμμα σχετίζονταν με το περιβάλλον και την οικολογική συνείδηση.

Διοργανωτής φορέας των προγραμμάτων αυτών, είναι ο μη κερδοσκοπικό οργανισμός «United Societies of Balkans», φορέας που δραστηριοποιείται στο τομέα της νεολαίας και των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στη Θεσσαλονική. Η διοργάνωση των προγραμμάτων πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Αριστοτέλη της Χαλκιδικής και τη συγχρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων «Erasmus και «European Solidarity Corps».