Ποινή φυλάκισης 12 ετών επιβλήθηκε στον Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα από δικαστήριο της Τουρκίας για την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Ο 67χρονος, που έχει καταγωγή από τη Συρία, καταδικάστηκε σε συνολική ποινή 12 ετών και τριών μηνών, όπως μεταφέρει το OPEN.

Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τα όσα τον βαραίνουν, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Είχε συλληφθεί στις 18η Μαΐου σε κεντρικό δρόμο της πόλης Γκαζιαντέπ από στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας – ΜΙΤ, που τον ακινητοποίησαν και του φόρεσαν κουκούλα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα ήρθε με τη σύζυγο και τα παιδιά του στην Ελλάδα από τη Συρία στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Δραστηριοποιήθηκε στην εξόρυξη και εμπορία μαρμάρου, έχοντας υπό τον έλεγχό του λατομεία σε Θάσο και Καβάλα. Περίπου μία δεκαετία αργότερα, ο ίδιος και τα παιδιά του απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα.

Η ζωή της οικογένειας ανετράπη το 2016, όταν η σύζυγός του έφυγε για τη Συρία ώστε να ενταχθεί στις τάξεις του ISIS και τότε εκείνος αποφάσισε να την ακολουθήσει για να την πείσει να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Πριν κάνει το ταξίδι είχε επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές για να γνωστοποιήσει για τις προθέσεις του, ενώ όταν επέστρεψε μίλησε και πάλι με αστυνομικούς, όπως είπε ο γιος του στο ίδιο μέσο. Έως το 2017 πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια από την Ελλάδα στη Συρία, μέσω Τουρκίας, για τα οποία ενημέρωνε Έλληνες αστυνομικούς. Αλλά εκείνη τη χρονιά σταμάτησε γιατί η σύζυγός του σκοτώθηκε.

Τις πρώτες μέρες μετά τη σύλληψή του, οι Αρχές έλεγαν στην οικογένεια προς πρόκειται, κατά πάσα περίπτωση για απαγωγή, αλλά τελικώς τα παιδιά του ενημερώθηκαν από τα τουρκικά μέσα ότι είχε συλληφθεί και κρατούνταν.

«Ο πατέρας μου είναι αθώος» υπογράμμισε ο γιος του.