Σε κλίμα γιορτής και χαράς πραγματοποιήθηκε το 17ο πέρασμα Δραγουντέλι στον Παρθενώνα Χαλκιδικής, στο Δήμο Σιθωνίας. Ανάμεσα σε οκτώ διαφορετικές διαδρομές είχαν να επιλέξουν φέτος οι περιπατητές που είχαν έρθει για να απολαύσουν τη φύση, ανάλογα με τις αντοχές που διαθέτει ο καθένας αλλά και τη διάθεση.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σιθωνίας σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση, ενώ σκοπός της είναι να βγει ο κόσμος στο δάσος, να περπατήσει, να γνωρίσει και ν` αγαπήσει το Δραγουντέλι, τον ορεινό όγκο της Σιθωνίας, γυμνάζοντας ταυτόχρονα σώμα και ψυχή. Πρόκειται για μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου σε θέματα που σχετίζονται με το δασικό πλούτο και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ίταμος που φύεται στην περιοχή είναι 2.500 ετών.

«Παρόλο που προηγήθηκαν τα δύο χρόνια του κορωνοϊού και δεν πραγματοποιήθηκε το πέρασμα, βλέπουμε ότι φέτος είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή σε όλες τις διαδρομές. Πέρυσι είχαμε περίπου 1.000 συμμετοχές, ευελπιστούμε ότι φέτος θα είναι γύρω στις 1.500», εκτίμησε στο Xalkidiki Politiki η Μαριάννα Λενιτσά πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Παρθενών».

Όσον αφορά τις οκτώ διαφορετικές διαδρομές που πραγματοποιήθηκαν φέτος, σύμφωνα με την πρόεδρο «η μικρότερη είναι των 3 χιλιομέτρων. Έχει αφετηρία εδώ τον Παρθενώνα, όπου και τελειώνει. Τη χαρακτηρίζουμε ως παιδική και η αμέσως επόμενη είναι των 6,5 χιλιομέτρων την οποία μπορούν πάρα πολύ εύκολα να την κάνουν και αυτή μικρά παιδιά. Η μεγαλύτερη είναι στα 24 χιλιόμετρα και ξεκινάει από τη Συκιά, καταλήγει εδώ στον Παρθενώνα και υπάρχει η αμέσως επόμενη των 20 χιλιομέτρων που ξεκινάει και καταλήγει στον Παρθενώνα».

Φέτος η μεγαλύτερη σε ηλικία συμμετοχή ανήκει σε μία κυριά 84 ετών, η οποία συμμετείχε στη μεγάλη διαδρομή των 17χιλιομετρων, ενώ ο μικρότερος περιπατητής ήταν μόλις 3 μηνών.

Κάθε χρόνο με την ολοκλήρωση της διαδρομής του, προσφέρεται στον περιπατητή στον τερματισμό φαγητό συνοδεία μουσικής από παραδοσιακές μπάντες σε ένα κλίμα γλεντιού και χαρά.

«Φέτος υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση», αναφέρει η κ. Λενιτσά, καθώς «φαγητό περιμένει τον κόσμο. Το καλωσόρισμα το δικό μας. Δυστυχώς δεν θα έχουμε μουσική, λόγω ενός συμβάντος, αλλά ούτως ή άλλως το γλέντι είναι η ίδια ακριβώς η εκδήλωση».

«Μετά από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης, το 17ο πέρασμα Δραγουντελίου μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε σήμερα όλοι εδώ, να ανταμώσουμε σε αυτή τη μεγάλη οικολογική και περιβαλλοντική εκδήλωση», δηλώνει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, συμπληρώνοντας πως «το πέρασμα Δραγουντελίου έχει γίνει θεσμός. Απευθύνεται πέρα από τη Χαλκιδική σε όλη την Ελλάδα και καλεί όλο τον κόσμο να είναι σήμερα εδώ, να περπατήσει σε αυτό το υπέροχο δάσος Δραγουντελίου, να το δει από κοντά, να ασκήσει και το σώμα του αλλά και το νου του και θα έλεγα να ευαισθητοποιηθεί και σε θέματα περιβάλλοντος, θεωρώντας ότι μπορεί και εκείνος να βάλει ένα μικρό λιθαράκι όσον αφορά την προστασία αυτού του πανέμορφου δάσους. Ας αναλογιστεί, ας δει ότι ο συνδυασμός του δάσους μαζί με τη θάλασσα προσδίδει απέραντο κάλος στην περιοχή μας. Είναι μία πάρα πολύ ωραία εκδήλωση που γίνεται σε αυτόν τον πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα».

Παράλληλα αναφορικά με τη διοργάνωση, ο Δήμαρχος σημειώνει ότι «εμείς είμαστε αρωγοί όσον αφορά το πέρασμα Δραγουντελίου αλλά θεωρούμε ότι είναι και υποχρέωσή μας, και εδώ να ευχαριστήσω πραγματικά όλους τους συλλόγους που επιτελούν εθελοντική εργασία και είναι οι στυλοβάτες που κρατούν την παράδοση».

Από την πλευρά της, η Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Κατερίνα Ζωγράφου, τονίζει πως «σήμερα γινόμαστε κοινωνοί του πιο χαρακτηριστικού παραδείγματος συνεργασίας. Συνεργασίας της φύσης με τους ανθρώπους, τον εθελοντισμό και με τη διάθεση και το μεράκι που διαθέτουνε οι ορεσίβιοι αλλά και οι παραλιακοί πληθυσμοί της Χαλκιδικής μας. Το όρος του Δραγουντελίου διαθέτει μια βιοποικιλότητα εξαιρετική. Υπάρχουνε πάρα πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας και σήμερα όλος ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να τα απολαύσει και να τα χαρεί από κοντά. Συγχαρητήρια σε όλους τους συλλόγους που συμμετείχαν βοήθησαν και στάθηκαν αρωγοί σε αυτή την εκδήλωση και πρωταρχικά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Παρθενώνα που είναι και ο οικοδεσπότης».

Για μια εκδήλωση που ο Δήμος θεωρεί «βασική και κεντρική γιατί είναι μια μοναδική ευκαιρία ώστε να καταδείξουμε ότι η Σιθωνία εκτός από τις πανέμορφες παραλίες και θάλασσές της, διαθέτει έναν εξίσου σημαντικό και πανέμορφο ορεινό όγκο», κάνει λόγο ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Σιθωνίας και Αντιδήμαρχος, Γιώργος Δαλδογιάννης.

«Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να κάνουμε τον ορεινό τουρισμό ένα ακόμα θετικό πρόσημο για τον Δήμο Σιθωνίας και θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Παρθενώνα. Τα παιδιά είναι πάρα πολύ δραστήρια και έχουμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία και θεωρώ ότι πετύχαμε και φέτος ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα και αυτό το καταμαρτυρούν οι πάρα πολλές συμμετοχές που είχαμε. Εύχομαι και του χρόνου να είμαστε όλοι γεροί και να είμαστε εδώ».