Ουρές για μερικά μπουκάλια νερό σχηματίζουν οι πολίτες του Κιέβου, μετά την στοχοθέτηση από τους ρωσικούς πυραύλους βασικών υποδομών της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, περίπου το 40% των καταναλωτών παραμένουν χωρίς νερό, ενώ 270.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.

Καθώς η υδροδότηση διακόπηκε, οι πολίτες σχημάτισαν μεγάλες ουρές για να πάρουν νερό από αντλίες.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, οι επιδρομές είχαν στόχο τον στρατιωτικό έλεγχο και τα συστήματα ενέργειας της Ουκρανίας. Ωστόσο, από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει πως κατέρριψε 45 από τους 55 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν.

Σε κἀθε περίπτωση, οι συνέπειες από τις επιθέσεις της Δευτέρας έγιναν αισθητές από τους κατοίκους, με τις κυλιόμενες διακοπές ρεύματος να ισχύουν σε πολλές περιοχές.

Οι Ουκρανοί έχουν ήδη κληθεί να μειώσουν την ήδη «ακραία μετρημένη» κατανάλωση ρεύματος, όπως το έθεσε ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Τα φώτα του δρόμου μένουν σβηστά, ενώ τα τρόλεϊ έχουν αντικατασταθεί από τα συμβατικά λεωφορεία.

Εκτός από την πρωτεύουσα, κρίσιμες υποδομές έχουν πληγει σε Λβιβ, Ντνιπροπετρόφσκ, Χάρκοβο και Ζαπορίζια.

Συνολικά 18 εγκαταστάσεις -στην πλειονότητά τους παραγωγής ενέργειας- επλήγησαν από πυραύλους και drone σε δέκα περιοχές, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Πηγή: lifo