Ο Αρς Παλ άρχισε να πουλά τα έργα του σε ηλικία 8 ετών. Ήθελε να συγκεντρώσει 1.000 δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σήμερα, τέσσερα χρόνια αργότερα, το 12χρονο πλέον αγόρι έχει πουλήσει εκατοντάδες πίνακες και τα έσοδα έχουν ξεπεράσει τα 15.000 δολάρια.

Πέρα από ένα μικρό ποσοστό- για την αγορά υλικών- τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει πήγαν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που υποστηρίζουν παιδιά. «Οι νέοι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο», λέει το αγόρι από την Αϊόβα.

Από μικρός είχε κλίση στις τέχνες. Όταν έγινε 8 ετών, το δώρο γενεθλίων του από τους γονείς του ήταν ένα σετ με νερομπογιές. Περνούσε όλο τον ελεύθερο χρόνο του μπροστά από ένα καβαλέτο. «Έτσι ξεκίνησα να ζωγραφίζω», λέει.

Όταν άρχισαν να μαζεύονται οι πίνακες, αποφάσισε να τους δώσει σε φίλους και συγγενείς. Μερικά από τα έργα του εκτέθηκαν στο σχολείο του και κάποιοι ζήτησαν να τα αγοράσουν. Περίπου την ίδια εποχή ο Αρς επισκεπτόταν συχνά το γηροκομείο στο οποίο εργάζεται η μητέρα του ως εργοθεραπεύτρια. Αυτές οι επισκέψεις αποτέλεσαν την έμπνευση προκειμένου να αρχίσει να πουλά τα έργα του για καλό σκοπό.

«Απλά μιλώντας με τους ανθρώπους εκεί, τους έκανα να χαμογελούν και χαμογελούσα κι εγώ. Αυτό με έκανε να θέλω να βοηθήσω ανθρώπους που έχουν ανάγκη, μέσω των έργων μου», εξηγεί.

Έτσι, ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Art by Arsh». Πουλά τους πίνακές του σε τοπικές εκθέσεις, εστιατόρια και βιβλιοθήκες, όπως και μέσω των λογαριασμών που έχει στο Instagram και το Facebook. Δεν έχει παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής, αλλά θεωρεί ότι η μητέρα του είναι η «δασκάλα» του, καθώς μαζί οι δυο τους μαθαίνουν τεχνικές.

Με τα χρήματα έχει ενισχύσει διάφορες οργανώσεις, κυρίως για παιδιά, καθώς, όπως λέει, αυτά θέλει να βοηθήσει. Αν και σταμάτησε να μετρά πριν από καιρό, εκτιμά ότι έχει πουλήσει περίπου 500 πίνακες τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η τιμή εξαρτάται από το μέγεθος και το πόσο σύνθετο είναι το έργο. Για παράδειγμα, οι μικρότεροι πίνακες πωλούνται για 10 δολάρια και οι μεγαλύτεροι- έως 1,5 μέτρο- έχουν φτάσει τα 800 δολάρια. Επίσης, πέρυσι πωλήθηκαν δύο έργα του σε δημοπρασία για φιλανθρωπικούς σκοπούς, για συνολικά 10.000 δολάρια.

Πλέον κάνει κυρίως κατά παραγγελία έργα και αρκετοί από τους πελάτες του επιστρέφουν, ζητώντας κι άλλα. Όπως η γειτόνισσά του, Τζολίν Σάβερ, η οποία έχει πέντε δημιουργίες του στο σπίτι της, ενώ έχει αγοράσει άλλους πίνακες για φίλους και συγγενείς της.

Έχει τιμηθεί αρκετές φορές για τη δράση του, μεταξύ άλλων με το Diana Award φέτος, το βραβείο που φέρει το όνομα της πριγκίπισσας Νταϊάνα και απονέμεται κάθε χρόνο σε νέους σε όλο τον κόσμο, για το φιλανθρωπικό έργο τους.

Παράλληλα, δίνει μαθήματα ζωγραφικής στο γηροκομείο όπου εργάζεται η μητέρα του. Ένας από τους μελλοντικούς στόχους του είναι να κάνει προσβάσιμη την τέχνη σε παιδιά που θέλουν να εκφραστούν. Ήδη άρχισε να κάνει δωρεάν μαθήματα σε παιδιά στην περιοχή του και ελπίζει να τα επεκτείνει στο μέλλον, μεταξύ άλλων και μέσω του καναλιού του στο YouTube.

Πηγή: lifo