Με Κοινοβουλευτική παρέμβαση στη Βουλή ο Γραμματέας της και Βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Πάνας Απόστολος έφερε  το θέμα  της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την κατασκευή του ισόπεδου κόμβου της Χανιώτης, απευθυνόμενος προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Στην Ερώτηση του ο κ. Πάνας αναφέρει, πως στη Χανιώτη του Δήμου Κασσάνδρας  , επί της εθνικής οδού, υφίστανται οι βασικοί δρόμοι πρόσβασης προς την παραλιακή ζώνη. Στην συγκεκριμένη περιοχή συγχρόνως επικρατούν κυκλοφοριακά προβλήματα  τα οποία εντείνονται κυρίως τους θερινούς μήνες.

Η προβληματική  αυτή κυκλοφοριακή κατάσταση επικρατεί σε μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής και παρά την σύναψη προγραμματική σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Κασσάνδρας για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή ισόπεδου κόμβου Χανιώτης» μέσω ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού, το έργο μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει.

Ο κ.Πάνας δήλωσε σχετικά: «Με την κοινοβουλευτική μου  παρέμβασή ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς τον ακριβή προγραμματισμό για την ολοκλήρωση της κατασκευής ισόπεδου κόμβου της Χανιώτης. Η ολοκλήρωση του έργου θα προσφέρει ασφάλεια στις μετακινήσεις, οι οποίες έως και σήμερα πραγματοποιούνται μετ’εμποδίων και θα λύσει ένα έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα σε μια άκρως τουριστική περιοχή της Χαλκιδικής και του Δήμου Κασσάνδρας, βελτιώνοντας παράλληλα και την καθημερινότητα των πολιτών».

 Το ακριβές κείμενο της ΕΡΩΤΗΣΗΣ του Βουλευτή έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς :           1)   Εσωτερικών, κ.Βορίδη Μάκη

                                               2)   Υποδομών και Μεταφορών, κ.Κώστα Καραμανλή.

Θέμα: « Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κατασκευή ισόπεδου κόμβου στη Χανιώτη Χαλκιδικής»

Κύριοι Υπουργοί ,

Στην κεντρική περιοχή του οικισμού της Χανιώτης, επί της εθνικής οδού, υφίστανται οι βασικοί δρόμοι πρόσβασης προς την παραλιακή ζώνη. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες πολλών πολίτων της Χαλκιδικής, αλλά και πολυάριθμων επισκεπτών, στην περιοχή επικρατούν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα σε όλη τη διάρκεια του έτους και κυρίως τους θερινούς μήνες.

Επειδή η χαώδης αυτή κυκλοφοριακή κατάσταση επικρατεί σε μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την υπ.αριθ. Συνεδρίασης 21η/23-10-2017 και υπ.αριθ. Απόφαση 289/2017 αποφασίζει την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ αυτής και του Δήμου Κασσάνδρας για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή ισόπεδου κόμβου Χανιώτης» μέσω ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού, που θα ρυθμίζει αποτελεσματικά τις αμφίδρομες κινήσεις επί της επαρχιακής οδού Ν.Μουδανιών – Παλιουρίου , καθώς και τις αντίστοιχες προς την παραλιακή και τις άλλες περιοχές του οικισμού της Χανιώτης.

Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου στο κεντρικό σημείου του οικισμού της Χανιώτης επί της επαρχιακής οδού, όπου εντοπίζονται αυξημένα και επικίνδυνα κυκλοφοριακά προβλήματα. Επίσης, προβλέπονται η κατασκευή ενδιάμεσης μόνιμης νησίδας διαχωρισμού των δύο λωρίδων κυκλοφορίας, η διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης, η δημιουργία ασφαλών διαβάσεων πεζών και ΑμεΑ, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση σύγχρονων υποδομών ηλεκτροφωτισμού.

Σύμφωνα με το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης που συνοδεύει την ανωτέρω Απόφαση της Περιφέρειας η διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης ορίστηκε η 31/12/2018 και σε περίπτωση έκτακτων συνθήκων η 31/12/2019 και ο πλήρης φάκελος της μελέτης του έργου έχει κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές.

Επειδή έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την έγκριση της σύμβασης.

Επειδή ο ισόπεδος κυκλικός κόμβος είναι έργο πνοής, που πρόκειται να λύσει ένα έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα σε μια άκρως τουριστική περιοχή της Χαλκιδικής, την Κασσάνδρα.

Επειδή θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα των πολίτων της Χανιώτης.

Ερωτάσθε κ.κ.Υπουργοί:

-Ποιος είναι ο προγραμματισμός από την πλευρά των Υπουργείων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής ισόπεδου κόμβου Χανιώτης Χαλκιδικής;

Ο ερωτών  Βουλευτής Χαλκιδικής                                                                          Πάνας Απόστολος