Σημαντικοί για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και μεγάλοι σε προϋπολογισμό διαγωνισμοί για την κατασκευή φραγμάτων – αρδευτικών projects – έργων ύδρευσης ανά την χώρα, συνολικού ύψους άνω των 2 – 2,5 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξή ή και σε φάση προετοιμασίας. Πρόκειται για έργα που προωθούνται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά και από υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (π.χ. μέσω του προγράμματος «Ύδωρ 2.0») σε διάφορες περιοχές της χώρας, στη Βόρεια Ελλάδα, στην Κεντρική, στην Κρήτη, σε άλλα νησιά της χώρας και αλλού.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν projects όπως τα φράγματα Ενιπέα, Ταυρωνίτη, Μπραμιανού και Μύρτου, Χαβρία Χαλκιδικής και Τσικνιά, έργα ύδρευσης (π.χ. Κέρκυρας, Πρέβεζας, Άρτας και Λευκάδας) και άρδευσης, που προχωρούν μέσω μοντέλου ΣΔΙΤ αλλά και ως δημόσιες συμβάσεις, ενώ κάμποσα από τα έργα έχουν σχέση και με το χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι έργα με τα οποία τα αρμόδια υπουργεία φιλοδοξούν να επιλύσουν αιτήματα δεκαετιών για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων, εξοικονομώντας νερό για άλλες χρήσεις όπως η ύδρευση οικισμών, να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία εκτάσεων στην οποία προκλήθηκαν καταστροφές και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από τις βροχοπτώσεις, με παράλληλη έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων. Επίσης, μέσω διαγωνισμών ύδρευσης καταβάλλεται προσπάθεια να επιλυθούν χρόνια προβλήματα παροχής επαρκούς και ποιοτικού νερού σε περιοχές που αντιμετώπιζαν πρόβλημα, κάποιες εξ αυτών μάλιστα θεωρούνται και τουριστικές.

Το κόστος, η χρηματοδότηση και το RRF

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως είτε πρόκειται για δημόσια έργα είτε για ΣΔΙΤ, οι διαγωνισμοί αυτοί τόσο ως προς το κατασκευαστικό τους αντικείμενο όσο και σε σχέση με το χρηματοδοτικό σκέλος (π.χ. σε ΣΔΙΤ) ενδέχεται να επηρεαστούν από τη σημαντική αύξηση του κόστους σε υλικά και χρήμα (επιτόκια). Εξ ου και κατά καιρούς καταγράφονται κάποιες καθυστερήσεις σε διαγωνιστικές διαδικασίες σε συνδυασμό με την παράλληλη προώθηση άλλων μεγάλων διαγωνισμών ανά την χώρα. Βέβαια, κάποια έργα συνδέονται χρηματοδοτικά με το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), κατά συνέπεια τα χρονοδιαγράμματα σε αυτά ίσως είναι πιο «σφιχτά» λόγω της κοινοτικής συνδρομής δεκάδων εκατ. ευρώ ανά περίπτωση και διαγωνισμό.

Τα σημαντικά έργα

Ήδη, για παράδειγμα, «τρέχουν» διαδικασίες για δύο σημαντικά έργα (μέσω ΣΔΙΤ) σε Κεντρική Ελλάδα και Κρήτη, συνολικού ύψους σχεδόν μισού δισ. ευρώ. Ο λόγος γίνεται για το φράγμα Ενιπέα Φαρσάλων (σχεδόν 230 εκατ. ευρώ) και το αντίστοιχο φράγμα του Ταυρωνίτη ποταμού στην Κρήτη, στα Χανιά (σχεδόν 270 εκατ. ευρώ). Και για τα δύο projects η αρχική φάση, δηλαδή η εκδήλωση ενδιαφέροντος, είχε οριστεί για τις 31 Οκτωβρίου. Πλέον, αυτή η διαδικασία μεταφέρεται στις 30 Νοεμβρίου. Επίσης, αναμένονται προσφορές στις 15/12 για το Φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική που διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat-SUEZ-ΕΥΑΘ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δημοπράτηση του φράγματος Μπραμιανού, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή βελτιωτικών έργων στο υπάρχον φράγμα Μπραμιανού, την κατασκευή νέου φράγματος στον Μύρτο και έργα αποταμιευτήρα για παροχή ύδατος (άρδευση και περιβαλλοντικούς λόγους).

insider.gr