«Δεν αποδεχόμαστε με κανένα τρόπο τα τετελεσμένα που μας έχουν φυλακίσει στις ακτές μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο Τσαβούσογλου επέκρινε έντονα την ελληνική εξωτερική πολιτική κατά την εναρκτήρια ομιλία της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάνελ Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου που διοργάνωσε το ίδρυμα SETA.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφερόμενος στην ένταση με την Ελλάδα, είπε ότι «η Αθήνα γνωρίζει καλά τι σημαίνει να εναντιώνεσαι με την Άγκυρα». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως «ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να επικεντρωθεί στη θετική ατζέντα αλλά δεν κράτησε την υπόσχεσή του αυτή» και «συνέχισαν να μιλάνε εναντίον μας, ειδικά ο Δένδιας».

Όσον αφορά το θέμα του εναέριου χώρου ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι ο ισχυρισμός της Ελλάδας για δικαίωμα επέκτασης του εναερίου χώρου «είναι εκτός του διεθνούς δικαίου» και κατηγόρησε την Αθήνα ότι «δεν είναι ειλικρινής και τίμια» στα θέματα του Αιγαίου και την ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη χώρα μας «εκτός από την ελληνοκυπριακή διοίκηση» καθώς «δεν είναι δυνατόν να ενεργούμε με τρόπο που να αγνοεί τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” και να επιτρέπουμε σε άλλους να δράσουν».

Μιλώντας για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των μειονοτήτων, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Ελλάδα «δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ».

Πηγή: lifo