Στα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς αναφέρεται η δικηγόρος Αναστασία Γιοβανοπούλου σε συνέντευξή της στη Σουζάνα Καζάκα για το Xalkidikipolitiki.

Παρά τις προτροπές της κυβέρνησης και του Υπουργού Χρ. Σταϊκούρα προς τις τράπεζες να προβαίνουν σε ρυθμίσεις όπου αυτό είναι δυνατόν, οι εταιρείες διαχείρισης των δανείων ακολουθούν άλλη τακτική και προχωρούν σε πλειστηριασμούς, όπως τονίζει η κα. Γιοβανοπούλου. «Θα πρέπει να υποχρεωθούν με ένα νομοθετικό πλαίσιο, ίσως,  να ανταποκριθούν στα αιτήματα για ρυθμίσεις ώστε να αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί. Στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού να υποχρεώνονται να προβαίνουν σε ρεαλιστικές ρυθμίσεις με τους οφειλέτες», εξήγησε.

Το ιδιωτικό χρέος πλέον δεν απειλεί τις τράπεζες καθώς τα κόκκινα δάνεια δεν εμφανίζονται στους ισολογισμούς τους, είπε η δικηγόρος, που διευκρίνισε ότι τα χρέη προς τα ταμεία είναι αυτά που απειλούν ουσιαστικά την κοινωνία.

Σύμφωνα με την ίδια οι οφειλέτες που λαμβάνουν μια πρώτη ειδοποίηση με την οποία καταγγέλλεται και η δανειακή σύμβαση, πρέπει να προβούν σε ρύθμιση και να μην την αμελούν. Ειδάλλως, θα εκδοθεί διαταγή πληρωμής που θα απαιτεί το σύνολο της οφειλής. Σε διάστημα 15 ημερών θα πρέπει να κινηθούν με δικηγόρο ώστε να προλάβουν κάποια ρύθμιση. Διαφορετικά αν χάσουν την προθεσμία θα γίνει κατάσχεση, δηλαδή πλειστηριασμός.

Η κ. Γιοβανοπούλου αναφέρθηκε στην απόφαση του Αρείου Πάγου που λέει ότι οι εταιρείες διαχείρισης των κόκκινων δανείων δεν νομιμοποιούνται να επισπεύσουν πλειστηριασμό για λογαριασμό των funds που εδρεύουν στο εξωτερικό. Αυτός ο λόγος όμως δεν λαμβάνεται υπόψιν αυτόματα, όπως ξεκαθάρισε, αλλά πρέπει να προταθεί με ανακοπή για να ληφθεί υπόψιν από τα δικαστήρια. «Αν δεν ευοδώσει κανένα ένδικο βοήθημα υπάρχει η διαδικασία έκδοσης ευάλωτου οφειλέτη που εκδίδει η εταιρεία διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, με προϋποθέσεις, όπως όταν πρόκειται για κύρια κατοικία. Αυτό όμως είναι το έσχατο μέσο. Ο πλειστηριασμός παύει, αλλά η κυριότητα χάνεται από τα χέρια τους και οι ίδιοι γίνονται μισθωτές του ακινήτου», σημείωσε.

Η κα. Γιοβανοπούλου εξηγεί επίσης και τη διαφορά των κόκκινων δανείων που μεταβιβάστηκαν από τις τράπεζες με το νόμο του 2003 και όχι του 2015, κάτι που είναι ειδοποιός διαφορά όσον αφορά τους πλειστηριασμούς. Η ίδια εκφράζει την πεποίθηση ότι λύση μόνο η ολομέλεια του Αρείου Πάγου μπορεί να δώσει. Οι εταιρείες πρέπει να πιέζουν για λύση στους οφειλέτες και να δίνουν χρόνο. «Προστατεύστε τα ακίνητά σας», είναι το μήνυμα που στέλνει στους οφειλέτες η δικηγόρος Αναστασία Γιοβανοπούλου.