Επτά μεγάλα deals στον χώρο των ξενοδοχείων έλαβαν χώρα μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο φέτος, όπως αναφέρεται στο τελευταίο newsletter της GBR Consulting.

Ειδικότερα για τη Χαλκιδική:

Ο όμιλος Sani/Ikos και η GIC ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο ότι προχώρησαν σε στρατηγική συνεργασία, βάσει της οποίας η GIC θα γίνει ο κύριος μέτοχος. Για τη συναλλαγή αυτή, η αξία του ομίλου Sani/Ikos αποτιμάται στα 2,3 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τέταρτου τριμήνου. Η στρατηγική συμμαχία με την GIC, όπως έχει αναφερθεί, θα ενισχύσει περαιτέρω τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση 5ετούς επενδυτικού πλάνου της Sani/Ikos, ύψους άνω των 900 εκατ. ευρώ.

Στα τέλη Οκτωβρίου ο όμιλος Mitsis Hotels έκανε γνωστό ότι επεκτείνεται στη Χαλκιδική με τη διαχείριση νέου πολυτελούς 5* ξενοδοχειακού θέρετρου. Συγκεκριμένα, ο όμιλος προχώρησε σε 20ετή Συμφωνία Διαχείρισης Ακινήτου με την εταιρεία Happy Holidays Α.Ε., με ορίζοντα ολοκλήρωσης και λειτουργίας της μονάδας το 2025.

Η GBR Consulting περιλαμβάνει επίσης στο ενημερωτικό της δελτίο την εξαγορά από την Goldman Sachs Asset Management τριών ξενοδοχείων στη Χαλκιδική. Πρόκειται για τη μονάδα πέντε αστέρων Theophano Imperial Palace Hotel, και τις μονάδες τεσσάρων αστέρων Athos Palace και Pallini Beach, συμφερόντων της οικογενείας Γρηγοριάδη (G Hotels).

Σε όλη την Ελλάδα

Η Intrakat ανακοίνωσε τον Οκτώβριο την εξαγορά του Apanema Resort στη Μύκονο έναντι 10,6 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο, που βρίσκεται 900 μέτρα από την πόλη της Μυκόνου, διαθέτει 17 δωμάτια, αλλά θα ανακαινιστεί πλήρως και θα επιστρέψει στην αγορά ως high-end boutique ξενοδοχείο. Η Intrakat έχει επίσης στο portfolio της το boutique hotel Branco Mykonos, το Met34 και το ξενοδοχείο Milos στην Αθήνα. Επιπλέον αναπτύσσει ένα συγκρότημα κατοικιών 200 κλινών στην περιοχή Άνω Μερά.

Τον μήνα που πέρασε ανακοινώθηκε ότι το 4 αστέρων Elatos Resort & Health Club πουλήθηκε από την Elatos Investment Ltd, συμφερόντων της εταιρείας Eletson shipping στον Αθανάσιο Λασκαρίδη, τον βασικό μέτοχο του ομίλου ΛΑΜΨΑ. Το Elatos Resort αποτελείται από 40 σαλέ στον Παρνασσό, σε απόσταση 35 λεπτών από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (Κελάρια). Το θέρετρο αναμένεται να ανοίξει ξανά το 2024.

Στις αρχές του Αυγούστου το Sheraton στη Ρόδο, 401 δωματίων, πωλήθηκε από τη ΛΑΜΨΑ στην Azora European Hotel & Lodging F.C.R έναντι 43,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που αποκτά η Azora, η οποία έχει έδρα στη Μαδρίτη.

Τέλος, τον Ιούνιο το Grande Mare στην Κέρκυρα πουλήθηκε σε δημοπρασία για 5,89 εκατομμύρια ευρώ μετά από πολλές προσπάθειες. Το ακίνητο βρίσκεται στις Μπενίτσες. Πρόκειται για ένα ακίνητο, το οποίο περιλαμβάνει 16 αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες, οι οποίες έχουν ανεγερθεί σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 22.000 τ.μ. και οι οποίες συνθέτουν ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Το ξενοδοχείο, το οποίο ανακατασκευάστηκε το 2002 και ανακαινίστηκε πλήρως το 2014 έχει δυναμικότητα 96 δωματίων ενώ απέχει 12 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, αποτελείται από 4 κτίρια δωματίων και 1 κτίριο υποδοχής, τα οποία όλα έχουν προσανατολισμό ανατολικό για να “βλέπουν” στην θάλασσα ενώ ακολουθούν την κλίση του εδάφους.

capital.gr