Ένα ταξίδι εξοικείωσης–φιλοξενίας (Fam Trip), με περισσότερους από δέκα δημοσιογράφους, travel bloggers κ.α. έλαβε χώρα από τις 16 έως  και τις 19 Νοεμβρίου στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, στο πλαίσιο του πρώτου Fam Trip που διοργανώνει ο δήμος.

Ο λόγος για μία από τις κεντρικές δράσεις προβολής του έργου Terra-Mine που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» και ταυτόχρονα, μία από τις πρώτες δράσεις τουριστικής προβολής του δήμου.

Σκοπός του FAM TRIP είναι αφενός να αναδείξει τα λατομεία Ασβεστοχωρίου ως αναπόσπαστο στοιχείο της βιομηχανικής και γεωπολιτιστικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Βουλγαρίας και αφετέρου να αυξήσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών στην διεθνή τουριστική αγορά για το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.

Οι προσκεκλημένοι είχαν πρώτα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά στον χώρο του δημαρχείου Πανοράματος την παρουσίαση νέων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών που έχει που έχει αναπτύξει ο δήμος για την ανάδειξη των λατομείων του Ασβεστοχωρίου και έπειτα να περιηγηθούν σε σημεία εντός του δήμου, τα οποία αν μη τι άλλο παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον.

Σε αυτό το ταξίδι εξοικείωσης και γνωριμίας το XalkidikiPolitiki ήταν εκεί, ώστε μέσα από την άμεση επαφή και την βιωματική εμπειρία να μπορέσει να προσφέρει στους αναγνώστες του και όχι μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες για έναν ιδιαίτερο πολιτισμικό και ιστορικό προορισμό που έχει ιδιαίτερη σημασία ως προς την αναδυόμενη αγορά της χώρας.

«Στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg δημιουργούμε ένα νέο τοπόσημο στο Ασβεστοχώρι, αναδεικνύοντας την μεγάλη και πολύτιμη πορεία των ασβεστοκάμινων και της σύνδεσης της κοινότητας του Ασβεστοχωρίου που έχει πάρει και το όνομα από τα ασβεστολιθικά κοιτάσματα», αναφέρει ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, μιλώντας στο XalkidikiPolitiki.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο πρόκειται για μια ιστορία που μέτρα τουλάχιστον τέσσερεις αιώνες και έκανε το Ασβεστοχώρι πρωταγωνιστή στον χώρο των οικοδομικών υλικών, αλλά και στην αξιοποίηση του ασβέστη  σε ειδικές και ποικίλες κατασκευαστικές μορφές.

«Όλη αυτή την πολύτιμη και ιστορική παρακαταθήκη του Ασβεστοχωρίου την αξιοποιούμε μέσα από σύγχρονη τεχνολογία και διαδραστικά μέσα για να την κάνουμε κτήμα τόσο των νέων, όσο και των μεγαλύτερων γενικότερα. Στοχεύουμε επίσης να αναδείξουμε τα λατομεία, ώστε πλέον να είναι επισκέψιμα για όλη την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης», υπογραμμίζει ο δήμαρχος και εξηγεί πως όλη αυτή η παρουσίαση μέσα από το έργο terra mine ήταν μια ευκαιρία για να διαδοθεί και να εισακουστεί το πρόγραμμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Μετά το δημαρχείο Πανοράματος σειρά είχε το Ασβεστοχώρι όπου οι φιλοξενούμενοι δημοσιογράφοι και travel bloggers είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην περιοχή των λατομείων. Επικερδής δραστηριότητα των κατοίκων του χωριού ήταν η εξόρυξη και εκμετάλλευση του ασβέστη, όπου μετά το 1780, η παραγωγή ασβέστου κυριάρχησε, καθώς υπήρχαν άφθονες πρώτες ύλες, δηλαδή ασβεστολιθικά πετρώματα και πουρνάρια ως καύσιμη ύλη. Αποτέλεσμα της κερδοφόρου αυτής δραστηριότητας ήταν η ανάπτυξη του χωριού. Την εποχή της Τουρκοκρατίας το χωριό ανήκε στον περίφημο μουκατά των 12 Μαντεμοχωρίων που εκμεταλλευόταν τα μεταλλεία της Βόρειας Χαλκιδικής. Στην περιοχή ακόμη μπορεί να παρατηρήσει κανείς τις πλινθόκτιστες καμινάδες, δείγματα μιας πρώιμης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής που συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο για την προστασία και ανάδειξη της αξιόλογης βιομηχανικής κληρονομιάς παραγωγής ασβέστου.

Για την καύση της ασβεστόπετρας προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκε ο πυρήνας της ελιάς και υπήρξε μια εμπορική συναλλαγή μεταξύ Χαλκιδικής και Ασβεστοχωρίου, αφού οι Ασβεστοχωρίτες είχαν επεκταθεί πέρα από άλλες δραστηριότητες και στην πετρελαιακή κρίση του 1970.

Τον 18ο αιώνα μάλιστα το Ασβεστοχώρι συμμετείχε κατά των δώδεκα χωριών στα Μαντεμοχωρια και συνδέθηκε πολιτισμικά, ιστορικά και πολιτικά με την Χαλκιδική, καθώς μεταξύ άλλων συνεργάστηκαν και για την επανάσταση του 1821 κατά του τουρκικού ζυγού.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο υδραγωγείο και στο μνημείο του ολοκαυτώματος, “Μπάμπης Νανακούδης”. Επί 19 αιώνες, το υδραγωγείο του Χορτιάτη (ρωμαϊκή κατασκευή), το μοναδικό σωζόμενο μνημείο στο είδος του στην Κεντρική Μακεδονία, τροφοδοτούσε με νερό από τις πηγές την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η αρχική φάση του χρονολογείται στον 1ο αιώνα μ.Χ. Έχει μήκος 223 μ. και μέγιστο ύψος 20 μ.

Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής γνωστό στην ιστορία είναι και το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 με 149 θύματα κατοίκους του. Η Σφαγή του Χορτιάτη έλαβε χώρα από τα Τάγματα Ασφαλείας με την κάλυψη άτακτων τμημάτων του Φριτς Σούμπερτ της Βέρμαχτ.

Επόμενος σταθμός αποτέλεσε το Ελαιόρεμα στην Πυλαία, ένα σύγχρονο πάρκο με υποδομές, -το οποίο φρόντισε ιδιαίτερα ο δήμος-, φιλικό προς τα ζώα, τους περιπατητές, αλλά και στους ανθρώπους που αποζητούν μια διέξοδο από την καθημερινότητα.

«Υποδεχθήκαμε μια ομάδα δημοσιογράφων και travel bloggers, οι οποίοι αγκάλιασαν τον τόπο και τα μέρη μας. Η εφαρμογή και η ψηφιακή ξενάγηση που δημιουργήσαμε αφορά την προώθηση του χώρου των πρώην ανενεργών λατομείων, αλλά υπάρχουν στον χώρο και αποτελούν χαρακτηριστικό τοπόσημο του Ασβεστοχωρίου», λέει στο XalkidikiPolitiki η Αλεξάνδρα Ανανίκα, προϊσταμένη αναπτυξιακού σχεδιασμού και προγραμμάτων του δήμου σχετικά με το Fam Trip.

Σύμφωνα με την ίδια σκοπός αυτού του Fam Trip είναι να περιηγηθούν όλοι στους χώρους του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, να γνωρίσουν τα σημεία ενδιαφέροντος και κυρίως να προωθηθεί η περιοχή του Ασβεστοχωρίου.

«Αφού ξεκινήσαμε από το δημαρχείο Πανοράματος, συνεχίσαμε στα λατομεία του Ασβεστοχωρίου, περιηγηθήκαμε σε σημεία ενδιαφέροντος του Ασβεστοχωρίου με έμφαση στον προφήτη Ηλία που έχει μια πραγματικά εκπληκτική θέα. Η συνέχεια μας βρήκε στον Χορτιάτη και συγκεκριμένα στο ρωμαϊκό υδραγωγείο, αλλά και στο μνημείο του ολοκαυτώματος. Την επόμενη ημέρα η ξενάγηση περιελάμβανε την δημοτική ενότητα της Πυλαίας όπου επισκεφτήκαμε το πέτρινο πολιτιστικό κέντρο του δήμου κι συνεχίσαμε μέσα από μια περιπατητική διαδρομή στο Ελαιόρεμα της Πυλαίας. Είδαμε ακόμη την καμάρα της Πυλαίας που περιλαμβάνεται και στο λογότυπο του δήμου μας. Συνεχίσαμε την βόλτα μας στην εκκλησία του προφήτη Ηλία με το παλιό καμπαναριό και βρισκόμαστε στην λαογραφική συλλογή της Πυλαίας με την φορεσιά της παραδοσιακής καπουτζίδας. Θα περιηγηθούμε και γευστικά, αλλά και στην φύση του Πανοράματος σε μια χαρακτηριστική περιοχή που την ονομάζουμε Πλατανάκια. Φροντίζουμε έτσι ώστε οι περιπατητικές διαδρομές να είναι καθαρές και προσβάσιμες, ώστε ο κόσμος να μπορεί να τις χαίρεται», εξηγεί μεταξύ άλλων η κα. Ανανίκα για αυτό το ταξίδι, το οποίο όπως τονίζει ενισχύθηκε με την παρουσία των δημοσιογράφων αλλά και των travel bloggers.

Στην ξενάγηση παρευρέθηκαν και οι Ανατολή Κωνσταντινίδου, αντιδήμαρχος τουρισμού και πολιτισμού, καθώς και η Ελένη Γιαννούδη, αντιδήμαρχος παιδείας, κοινωνικής και πολιτικής υγείας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την ξενάγηση εδώ:https://www.facebook.com/politikixalkidiki/posts/pfbid04HBtyCKrQUa19wP9VdHVnmNh9qkVjXdyDorvxZyoTtGFrtT62um6AN5swTjUYsNel