Φρένο σε πλειστηριασμό κατοικίας έβαλε το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, κάνοντας αποδεκτή την ανακοπή του πλειστηριασμού από την δικηγόρο Πελαγία Ιορδανίδου.

Ειδικότερα η κα. Ιορδανίδου άσκησε ανακοπή κατά της επιταγής προς πληρωμή παρά πόδας του πρώτου εκτελεστού απογράφου και κατά  της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας του δικαστικού επιμελητή με την οποία ύστερα από εντολή εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, κατασχέθηκε ένα διαμέρισμα στη Χαλκιδική, ορίζοντας ηλεκτρονικό πλειστηριασμό τον Δεκέμβριο του 2022.

Η υπόθεση εκδικάσθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και επί της ανακοπής εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες η Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, κατά την ειδική διαδικασία περιουσιακών διαφορών, η οποία έκανε δεκτή την ανακοπή της δικηγόρου Πελαγίας Ιορδανίδου και ειδικότερα έκανε δεκτό τον πρώτο λόγο ανακοπής και ακύρωσε την επιταγή προς πληρωμή παρά πόδας του πρώτου εκτελεστού απογράφου και την έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας του δικαστικού επιμελητή.

Η κα. Ιορδανίδου δήλωσε: «Το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής έκρινε ότι δεν  αποδεικνύεται η ενεργητική νομιμοποίηση της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις να επισπεύσει αναγκαστική εκτέλεση εναντίον του ανακόπτοντοςδιότι όταν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις διαχειρίζονται τιτλοποιούμενες απαιτήσεις και επισπεύδουν αναγκαστική εκτέλεση για τη χρηματική ικανοποίηση αυτών, δυνάμει σχετικής σύμβασης με την οποία έχει ανατεθεί σε αυτές και η δικαστική επιδίωξη τους, δεν ενεργούν ως εκούσιοι ή ακούσιοι αντιπρόσωποι του αναθέτοντος πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος, αλλά ως μη δικαιούχοι διάδικοι, δυνάμει ειδικής διάταξης του νόμου.

Eπομένως πρέπει να κοινοποιούν με την επιταγή προς εκτέλεση και τα αποδεικνύοντα την εξαιρετική νομιμοποίησή τους έγγραφα και εν προκειμένω ολόκληρη τη σύμβαση διαχείρισης, ώστε να προκύπτει ότι μεταξύ των προς διαχείριση απαιτήσεων είναι και η εκτελούμενη υποχρέωση επιβαλλόμενη από το άρθρο 925 παρ. 1 ΚΠολΔ που δεν τήρησε η επισπεύδουσα και συνεπάγεται ακυρότητα της εκτέλεσης ανεξαρτήτως βλάβης. Συνεπεία τούτων, ακυρώθηκαν οι προσβαλλόμενες πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης και επί της ουσίας επετεύχθη η ακύρωση του πλειστηριασμού που επρόκειτο να διενεργηθεί τον Δεκέμβριο του 2022 και διασώθηκε η πρώτη κατοικία του οφειλέτη».