Μια ενημερωτική εκδήλωση κύρους και υψηλού συμβολισμού συνδιοργάνωσαν χθες Δευτέρα 21/11/2022 το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων, στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου, παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου και επιχειρηματιών, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, αναφορικά με τη σημασία  απόκτησης και χρήσης από τις επιχειρήσεις, του Συλλογικού Σήματος της Ε.Ε. «M MACEDONIA THE GREAT» (Μακεδονικό Σήμα).

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης, εξέφρασε την υποστήριξη του θεσμού στην πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ και κάλεσε τις επιχειρήσεις μέλη του να σκεφτούν με αίσθημα εθνικής ευθύνης και να υιοθετήσουν το Μακεδονικό Σήμα.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Συμεών Διαμαντίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη κατοχύρωσης του συλλογικού αυτού ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ σήματος για τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας, τα προϊόντα, αλλά και τις υπηρεσίες τους, με στόχο να αποκτήσουν μία κοινή ταυτότητα, ως μέλος ενός ευρύτερου συνόλου με κοινά χαρακτηριστικά, που θα τις καθιστά έτσι ξεχωριστές ως ελληνικές επιχειρήσεις της Μακεδονίας.

Ο κ. Παντελής Μάνης, Project Manager από την εταιρεία ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε., εξήγησε τι είναι το Συλλογικό Σήμα, αναφέροντας ότι αυτό μπορούν να το αποκτήσουν εντελώς Δωρεάν οι ελληνικές επιχειρήσεις της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Δράμας, με την προϋπόθεση να είναι ή να γίνουν μέλη του ΣΕΒΕ.

Στις νομικές διαστάσεις του θέματος αναφέρθηκε ο ΔρΝ, Δικηγόρος Ευστάθιος Κουτσοχήνας, ο οποίος ανέπτυξε τις ενέργειες που υλοποιήθηκαν από το ΣΕΒΕ και ξεκίνησαν από το 2019 μέχρι τελικά να ξεπεραστούν οι νομικές δυσκολίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εν τέλει να επιτευχθεί η καταχώρηση του Συλλογικού Σήματος «M MΑCEDONIA THE GREAT» στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Διαμαντίδης, στόχος είναι το εν λόγω σήμα να υιοθετηθεί από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις ακόμη και αυτές που δεν έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, καθώς επιδίωξη είναι οι επισκέπτες της χώρας μας, να συνηθίσουν να το βλέπουν παντού, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.ο.κ. και να μάθουν ότι το προϊόν που φέρει το μακεδονικό σήμα, είναι Ελληνικό προϊόν, όπως επίσης και όταν συναντούν προϊόντα στα ράφια καταστημάτων των χωρών τους, να αναγνωρίζουν ότι προϊόντα με το Μακεδονικό σήμα είναι Ελληνικά προϊόντα.  Ενημέρωσε ακόμη, ότι θα τρέξει ένα δυνατό πρόγραμμα επικοινωνίας του Μακεδονικού Σήματος εντός και εκτός συνόρων, με αγορές στόχους τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος ανάμεσα σε επιχειρηματίες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και τους ομιλητές, όπου συζητήθηκαν εύλογα ερωτήματα και διατυπώθηκαν απόψεις σχετικά με τη δράση