Για την παρατεταμένη τουριστική περίοδο που ακμάζει, παρά το γεγονός ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μίλησε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Όπως σημείωσε μιλώντας στον Αντέννα, τον Σεπτέμβριο μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ από τουριστικές εισπράξεις ενώ η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη ήταν 11% πάνω σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019, και οι αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια ξεπέρασαν κατά 14% την προ πανδημίας περίοδο.

«Με σκληρή δουλειά επεκτείναμε την τουριστική περίοδο. Βλέπετε πως συνεχίζουν να έρχονται τουρίστες. Στολίζουμε την Αθήνα για τα Χριστούγεννα και έρχονται ακόμη επισκέπτες στην Αθήνα για να κάνουν μπάνιο στην “αθηναϊκή Ριβιέρα”», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Σε ότι αφορά την στήριξη ξενοδόχων σε χειμερινούς προορισμούς, ο Υπουργός Τουρισμού είπε πως ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν 100 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για μικρά ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς, ώστε να ενισχυθούν καθώς είναι αυξημένο το βάρος από το ενεργειακό κόστος, ενώ ήδη ανακοινώθηκε και παράταση του ΕΣΠΑ για ένα έτος.

Παράλληλα όπως ανέφερε γίνεται διαφημιστική καμπάνια για τον χειμερινό τουρισμό, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο αυτό μπορεί να λειτουργήσει και το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».

Ο Βασίλης Κικίλιας είπε χαρακτηριστικά πως «Κρατήσαμε ένα μεγάλο κομμάτι, με voucher 150 και 200 ευρώ για 100.000 ανθρώπους, που μπορούν να τα αξιοποιήσουν και σε χειμερινούς προορισμούς για να κάνουν διακοπές», τονίζοντας πως για αυτά τα κουπόνια θα γίνει κλήρωση στο τέλος του μήνα.

Τέλος, αναφερόμενος στην εκστρατεία προσέλκυσης πολιτών από χώρες κυρίως της βόρειας Ευρώπης που θα επέλεγαν να περάσουν τον χειμώνα τους στην Ελλάδα, λόγω του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους, ο Υπουργός Τουρισμού είπε ότι «αποδεικνύεται πως έχει πετύχει η στρατηγική και η καμπάνια που “τρέξαμε” σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία και Σουηδία για να φέρουμε βορειοευρωπαίους ή ψηφιακούς νομάδες στην Ελλάδα για τον χειμώνα», συμπληρώνοντας πως οι εισπράξεις από αυτούς είναι «αδιαμεσολάβητα έσοδα για τους τοπικούς παραγωγούς, τους ξενοδόχους και την τοπική κοινωνία».