Με την συμμετοχή 171 παιδιών κάτω των 15 ετών από 16 διαφορετικές χορευτικές ομάδες, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 το 2ο ΦΕΣΤΤΙΒΑΛ “ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΛΕΚΑΣ ο Άνθρωπος του Πολιτισμού”.

Ένα φεστιβάλ που στην δεύτερη του αυτή χρονιά αναβαθμίστηκε σημαντικά με την συμμετοχή παιδικού χορευτικού συγκροτήματος από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα βρισκόταν μαζί μας από τα Χανιά Κρήτης ο Χορευτικός Όμιλος Χανίων ” Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ “, που μαζί με το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του σωματείου μας, αλλά και άλλα αρκετά τοπικά παιδικά χορευτικά από εδώ στην Κύπρο ήταν οι κύριοι πρωταγωνιστές της πανέμορφης αυτής εκδήλωσης.

Μια όμορφη εκδήλωση τιμής προς τον φίλο Ανδρέα Λέλεκα που είχε και Φιλανθρωπικό χαρακτήρα, ως μια από τις πολλές αρετές που διέθετε ο ακούραστος αυτός άνθρωπος του πολιτισμού.

Με το σύνθημα “Με κάθε μωρό, γεννιέται και μια ελπίδα”, οι φίλοι του Ανδρέα Λέλεκα στην Κύπρο μέσα από την πραγματοποίηση του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε μια σημαντική οικονομική εισφορά στον Σύνδεσμο “Μωρά Θαύματα” προωθώντας την γλυκύτατη μασκότ του Συνδέσμου, τον γνωστό σε όλους “Θαυματούλη”.

Ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα» είναι μια μη-κυβερνητική φιλανθρωπική οργάνωση, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τη φροντίδα των Νεογνών EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants). Ιδρύθηκε στις αρχές του 2015, από μια μικρή ομάδα πρωτοβουλίας που αποτελείτο από γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και φίλους που βίωσαν την προωρότητα.

Κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η συνέχιση του οράματος του αείμνηστου Ανδρέα Λέλεκα μέσω του πολιτισμού και της προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Ο Ανδρέας Λέλεκας γεννήθηκε και κατοικούσε στα Ελαιοχώρια Χαλκιδικής. Υπήρξε πρώην εκπαιδευτικός και χοροδιδάσκαλος. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Δήμου Νέας Προποντίδας από το Δεκέμβριο του 2014 μέχρι το 2019 και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ‘Κλεισθένης’. Από το 2019 μέχρι και τον θάνατό του υπήρξε ειδικός σύμβουλος του δήμου Νέας Προποντίδας.

Πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστήμων του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και έχει εργαστεί ως Καθηγητής Φυσικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ως Καθηγητής Πληροφορικής στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ν. Μουδανιών.

Διατέλεσε Πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης (Χ.Ο.Θ.) και Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελαιοχωρίων για τον Πολιτισμό και την Υγεία.

Για 20 και πλέον χρόνια δραστηριοποιούνταν με τα Πολιτιστικά Δρώμενα ως Χοροδιδάσκαλος αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων ιδιαίτερους δεσμούς με την Κύπρο.