Το να πίνετε δύο λίτρα νερό την ημέρα για να παραμείνετε υγιείς και ενυδατωμένοι είναι ένας μύθος, αναφέρει η Telegraph.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison στις ΗΠΑ είπαν ότι η πεποίθηση ότι ένας ενήλικας πρέπει να πίνει 2 λίτρα (8 ποτήρια) νερό την ημέρα για να παραμείνει υγιής, δεν είναι αλήθεια.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, εξέτασε περισσότερους από 5.600 ανθρώπους από 26 χώρες.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ειδικό «ιχνηλάσιμο» νερό που περιείχε ισότοπα υδρογόνου και οξυγόνου για να παρακολουθούνται από τους επιστήμονες. Διαπιστώθηκε ότι η απαίτηση σε νερό παρουσίαζε μεγάλες διαφορές ανάλογα με τη θερμοκρασία, το φύλο και τη φυσική δραστηριότητα.

Έχει προσδιοριστεί ότι η μέση ημερήσια απαίτηση σε νερό κυμαίνεται μεταξύ 1-6 λίτρων. Για παράδειγμα, στην Αγγλία, όπου η μέση θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί Κελσίου, έγινε κατανοητό ότι ένας 20χρονος άνδρας βάρους 70 κιλών χρειάζεται περίπου 3,2 λίτρα νερό την ημέρα. Η απαίτηση σε νερό μιας γυναίκας, που ζυγίζει περίπου 57 κιλά και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά προσδιορίστηκε στα 2,7 λίτρα.

Διαπιστώθηκε ότι τα υπέρβαρα άτομα χρειάζονται περισσότερο νερό. Ένας μέσος άνθρωπος που ζύγιζε 50 κιλά ήπιε περίπου 2,5 λίτρα νερό, ενώ ένα άτομο που ζύγιζε κατά μέσο όρο 95 κιλά έπινε 5 λίτρα νερό.

Πως προσδιορίζονται οι ανάγκες

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι σε κοινωνίες που ζουν από το κυνήγι, τη γεωργία και την κτηνοτροφία χρειάζονται περισσότερο νερό από τους ανθρώπους σε βιομηχανικές περιοχές.

Ο καθηγητής Dale Schoeller, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι η επιστημονική κοινότητα δεν υποστήριξε ποτέ την πεποίθηση ότι πρέπει να καταναλώνονται 2 λίτρα νερό την ημέρα. Ο Schoeller είπε ότι η μελέτη τους είναι η καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη έρευνα που έχουν κάνει για να μετρήσουν πόσο νερό καταναλώνουν πραγματικά οι άνθρωποι σε καθημερινή βάση.

Η Telegraph έγραψε ότι η ιδέα της κατανάλωσης 2 λίτρων νερού την ημέρα προτάθηκε από τον Αμερικανό διατροφολόγο Fredrick J. Stare το 1974.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι το να πίνεις περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζεται το σώμα είναι εξίσου άχρηστο με το να αναπνέεις επιπλέον για περισσότερο οξυγόνο.

Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η υπονατριαιμία εμφανίζεται όταν η πρόσληψη υγρών υπερβαίνει την ικανότητα των νεφρών να φιλτράρουν το νερό από το αίμα και συνήθως συμβαίνει όταν ένα άτομο πίνει πάρα πολλά υγρά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πηγή: lifo