Η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών είναι το κυρίαρχο πρόβλημα που ταλανίζει αυτό το διάστημα τους κτηνοτρόφους της Χαλκιδικής. Πριν από λίγες μέρες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ανακοίνωσε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει η πληρωμή της ενίσχυσης των 89 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών, χωρίς όμως να συνυπολογίζει τις αυξήσεις που θα σημειωθούν μέσα σε ένα μήνα.

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την Εφημερίδα “Μακεδονίας της Κυριακής”

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Δημήτρης Κόμνος, «Οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται κάθε μήνα. Θα μας δώσουν επιδότηση αλλά δεν θα έχει την ίδια αξία τον Δεκέμβριο. Είναι κακή χρονική στιγμή. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και έχει να κάνει με την απειρία των διοικούντων».

Οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής προχώρησαν σε διαδοχικές ενημερωτικές συναντήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες, προκειμένου να ακουστούν και να καταγραφούν τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, γενικά, και ειδικότερα στο νομό. Από την καταγραφή προέκυψε ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας συρρικνώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάμε 500 με 600 εκμεταλλεύσεις. «Στο παρελθόν είχαμε μέχρι και 1200 εκμεταλλεύσεις. Σήμερα όμως οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα ο ένας πίσω από τον άλλον», επισημαίνει ο κ. Κόμνος, τονίζοντας ότι πλέον παίρνουν τα μισά χρήματα ενισχύσεων που υπολογίζονται από τα στρέμματα των βοσκοτόπων και όχι από το ζωικό κεφάλαιο.

 

Αφανίστηκαν οι εκμεταλλεύσεις από τη Σιθωνία

Στη Χαλκιδική οι κτηνοτρόφοι επιζητούν έργα υποδομών, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, όπως αγροτική οδοποιία, σήμανση δρόμων, και ποτίστρες. Την ίδια στιγμή υπάρχει πρόβλημα με τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας σταβλικών εγκαταστάσεων. Τέτοιες περιπτώσεις παρατηρούνται στον δήμο Αριστοτέλη για δυο-τριες περιπτώσεις, και μια στην Παλαιόχωρα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Δημήτρης Κόμνος.

«Το μεγάλο πρόβλημα υφίσταται στη Σιθωνία και ειδικότερα στη Συκιά, όπου ποτέ δεν ορίστηκαν χρήσης γης για την κτηνοτροφία μέσα από τα ΓΠΣ.  Από τις 97 εκμεταλλεύσεις και τα 35 χιλιάδες γιδοπρόβατα, παλιά, έμειναν 10 με 15 εκμεταλλεύσεις και 3 με 4 χιλιάδες γιδοπρόβατα», εξηγεί ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Κόμνο η σημερινή εικόνα του δήμου οφείλεται στην υπέρμετρη προστασία των δασικών εκτάσεων από το δασαρχείο και την απαίτηση να εξετάζεται η βοσκοϊκανότητα του τόπου.

«Θα φτάσουμε σε σημείο να καίγονται δάση και πόλεις από λανθασμένες πολιτικές», υποστηρίζει ο κ. Κόμνος μιλώντας για την ανάγκη  να επιτρέπεται η βόσκηση στο πλαίσιο της παραδοσιακής εκτατικής κτηνοτροφίας που είναι μέρος της αειφορικής διαχείρισης του δάσους και συμβάλλει με πολλούς τρόπου στην ποικιλότητα του δασικού περιβάλλοντος.

 

Για το καλάθι του νοικοκυριού

Μιλώντας για τα μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης και το Καλάθι του Νοικοκυριού, ο κ. Κόμνος επανέλαβε αυτό που φωνάζουν οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας. Ότι πρέπει να μειωθεί η ψαλίδα από τον παραγωγό στον καταναλωτή. «Υπάρχει τριπλασιασμός τιμής στο προϊόν από την ώρα που φεύγει από τον παραγωγό και ωσότου φτάσει στον καταναλωτή. Ο ΕΛΟΓΑΚ και ο ΕΦΕΤ θα έπρεπε να έχουν άτομα του κλάδου στα διοικητικά τους συμβούλια και να κυνηγούν τις παράνομες ελληνοποιήσεις σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και εστίασης προϊόντων ΠΟΠ», τονίζει.

Η γενικότερη πρόβλεψη για την κτηνοτροφία στη Χαλκιδική είναι ότι το αυξανόμενο κόστος παραγωγής θα ωθήσει σε αφανισμό τις περισσότερες μονάδες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι έχει πάψει να λειτουργεί το σφαγείο Συκιάς παρότι εξυπηρετούσε μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων.