Την οργή του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, προκάλεσε η ίδρυση του αποκαλούμενου ως «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα», κάνοντας λόγο για παραχάραξη της ιστορίας της Μακεδονίας που επιχειρείται συστηματικά από τα Σκόπια.

Με ψήφισμα που εξέδωσε, ζητάει από την ελληνική Πολιτεία μεταξύ άλλων την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με οργή πληροφορήθηκε την ίδρυση του αποκαλούμενου ως «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα». Πρόκειται για έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα της παραχάραξης της ιστορίας της Μακεδονίας που επιχειρείται συστηματικά από τα Σκόπια.

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με μια σειρά από ψηφίσματά της, επιστημονικές ημερίδες και ενημερωτική έκδοση στην ελληνική και αγγλική το 2019 είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες που πηγάζουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, με αιχμή την αναγνώριση «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας.

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών παραμένει σταθερή στην αταλάντευτη γραμμή της στο εθνικό ζήτημα, ζητώντας από την ελληνική Πολιτεία:

1. Να μην επιτρέψει την ίδρυση και τη λειτουργία Οργανώσεων και Σωματείων που καπηλεύονται την ελληνικότητα της μακεδονικής γλώσσας και

2. Να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Θεσσαλονίκη, 1η Δεκεμβρίου 2022