Η Ολυμπιάδα, ο όμορφος αυτός οικισμός της Χαλκιδικής με τους μύθους και την απέραντη ομορφιά που του προσδίδουν ο συνδυασμός βουνού αλλά και θάλασσας, αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς τόπους του νομού Χαλκιδικής.

Πρόκειται για μία περιοχή ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας καθώς προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000,  η οποία ωστόσο έρχεται αντιμέτωπη συχνά με έντονες καταστροφές.

Όπως αναφέρει στο Xalkidiki Politiki ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ολυμπιάδας κ. Γιάννης Πετράκης, το χωριό των Μικρασιατών με τους 731 κατοίκους, με το ιστορικό όνομα αλλά και με την πλούσια ιστορική του παράδοση ήδη από τα αρχαία χρόνια του Αριστοτέλη, βιώνει σχεδόν συστηματικά έντονες καταστροφές από τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκαλούν οι καταιγίδες του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2000 έχει πλημμυρίσει τουλάχιστον 5-6 φορές η περιοχή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων, με τελευταία φορά το Νοέμβριο του 2019.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας και πώς είναι η καθημερινότητα στον τόπο σας σήμερα.

Το 1923, μετά τον μεγάλο διωγμό του 1922, εγκατασταθήκανε οι πρώτοι κάτοικοι στην Ολυμπιάδα. Φέτος δηλαδή κλείνουν 100 χρόνια. Ο τόπος δεν κατοικούνταν, παρά μόνο στους πρόποδες του βουνού όπου υπήρχανε κάτι λίγα σπίτια παλιά πέτρινα, τα Καλύβια Βαρβάρας. Όταν ήρθανε λοιπόν οι πρόσφυγες βρήκανε κάτι περιοχές τις οποίες τους τις παραχώρησε το τότε κράτος, το Κατιρλί που ήταν ο Σταυρός, αλλά και την Αγία Κυριακή, όπως λεγόταν το δικό μας χωριό. Τους παραχωρήθηκε λοιπόν εκείνος ο χώρος γιατί την εποχή εκείνη οι παραλίες δεν είχανε μεγάλη αξία. Τα περισσότερα σημεία ήταν όλο με έλη και με κουνούπια, όπως ήταν για παράδειγμα και η Ασπροβάλτα και τα Νέα Βρασνά. Όλοι αυτοί οι οικισμοί κατοικούνται από Μικρασιάτες και φυσικά ο κόσμος έπιασε τα παράλια γιατί ασχολούνταν κατά κύριο λόγο με το ψάρεμα. Έτσι λοιπόν εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι και έτσι ξεκίνησε η Ολυμπιάδα.

Πλέον σήμερα επαγγελματίες ψαράδες έχουν μείνει ελάχιστοι, ούτε πέντε δεν είναι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 με 4 επαγγελματικά καϊκάκια. Οι άλλοι όλοι είναι ερασιτέχνες ψαράδες. Οι κάτοικοι σήμερα κατά 60% με 70%, δουλεύουν στα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός. Ένα μεγάλο επίσης μέρος ασχολείται με τον τουρισμό, με ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες κλπ, αν και τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά ιδιώτες όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ.

Ποιά είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

Η Ολυμπιάδα είναι ένας πολύ όμορφος συνδυασμός ορεινού όγκου και θάλασσας. Δηλαδή έχει υπέροχες διαδρομές στο βουνό και έχει και υπέροχες παραλίες όπου μπορεί καθένας που έρχεται διακοπές εδώ να πηγαίνει κάθε μέρα και σε διαφορετική. Υπάρχει επίσης ο αρχαιολογικός τουρισμός καθότι εδώ που χτίσαμε εμείς το χωριό μας ανακαλύψαμε ότι τα Αρχαία Στάγιρα βρίσκονται ακριβώς δίπλα. Η πρώτη ανασκαφή έγινε με έξοδα της Τοπικής Κοινότητας Ολυμπιάδας πριν από 22 χρόνια περίπου και συνεχίστηκε. Πρόκειται για την πατρίδα του Αριστοτέλη, τα Αρχαία Στάγιρα και είναι ένας χώρος όμορφος και επισκέψιμος.

Από εκεί και πέρα έχει το νησί τον Καυκανά, γνωστό και ως νήσος Κάπρος, το οποίο είναι ακριβώς απέναντι από την Ολυμπιάδα. Εκεί υπάρχει ένας μύθος σύμφωνα με τον οποίον οι αρχαίοι Μακεδόνες εξόρισαν την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εξού και η ονομασία του χωριού μας. Έχει βαρκούλες που νοικιάζεις που πηγαίνεις και το επισκέπτεσαι. Έχει δύο παραλίες.

Ακόμα υπάρχουν και τα Αριστοτελικά Μονοπάτια, τα οποία είναι πολύ όμορφες περιπατητικές διαδρομές μέσα στο βουνό. Υπάρχει ένα μεγάλο μονοπάτι μήκους περίπου 17 με 18 χιλιομέτρων, το οποίο σε βγάζει από τα Αρχαία Στάγιρα στα Νέα Στάγιρα και το οποίο διασχίζει όλο τον ορεινό όγκο.

Ποιές οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

Τα έθιμα που έχουμε εδώ είναι κυρίως τα προσφυγικά. Τις απόκριες για παράδειγμα υπάρχει το άναμμα της φωτιάς με τον κόσμο να μαζεύεται και να χορεύει παραδοσιακά τραγούδια γύρω της, ενώ φτιάχνει γαλατόπιτες, κάνει πίτες και την άλλη μέρα κάνουν φασολάδες κλπ. Αυτά αποτελούν συνήθειες των παλαιοτέρων. Μετά είναι το πανηγύρι της Αγίας Κυριακής. Πρόκειται για ένα διήμερο στις 6 με 7 Ιουλίου στην πλατεία του χωριού, όπου έχουμε ταυτόχρονα τη γιορτή του μυδιού κατά την οποία προσφέρουμε στον κόσμο τα γνωστά και ξεχωριστά μύδια της Ολυμπιάδας.

Έχουμε επίσης μια άλλη γιορτή σταθερή τα τελευταία 20 χρόνια, στον αρχαιολογικό χώρο, τα Αριστοτέλεια, τα οποία κρατάνε συνήθως μία με δύο μέρες, κατά τα οποία γίνονται πολιτιστικά δρώμενα. Επίσης διοργανώνουμε και αγώνες beach volley, οι οποίοι έχουν πάρει πανελλαδικές διαστάσεις.

Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα της ζωής των κατοίκων;

Αυτό που θα έπρεπε να αλλάξει και είναι άμεσης προτεραιότητας, το οποίο μας έχει τρομοκρατήσει κιόλας, είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα. Είχαμε δύο μεγάλες απανωτές πλημμύρες σε διάστημα 4-5 ημερών το 2019 με μεγάλες καταστροφές. Έγινε μία ακόμα πλημμύρα το 2021. Σε εκείνη καταφέραμε και σωθήκαμε κυριολεκτικά, χάρη στα αναχώματα που δημιουργήσαμε επί τόπου οι κάτοικοι, που παλεύαμε με τους φορτωτές και με τις μπουλντόζες.

Έχουμε καταθέσει την αντιπλημμυρική μελέτη πλέον ώριμη, αλλά περιμένουμε από το Υπουργείο και από την Περιφέρεια να μας δώσουν λύση στο πρόβλημα γιατί κάθε φορά που βρέχει είμαστε φοβισμένοι. Μέχρι τώρα δε μπορούσαν να μας πάρουνε στα σοβαρά γιατί όταν δεν υπάρχει μελέτη δε γίνεται να ζητάς έργο. Ο Δήμος το πήρε πάνω του, αν και αυτή ήταν εργασία της Περιφέρειας. Κάναμε την μελέτη η οποία ήταν φοβερά δύσκολη, γιατί αντιμετώπισε πολλά ακόμη προβλήματα. Αφού έγινε η μελέτη, κατατέθηκε και έχουμε πάρει από τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Μπίλλια τη διαβεβαίωση ότι θα μπει στο καινούργιο ΕΣΠΑ. Εμείς βέβαια τρέχουμε τις διαδικασίες μήπως η Περιφέρεια το βάλει ως έκτακτο, γιατί το ΕΣΠΑ μπορεί να πάρει 2-3-4 χρόνια, γιατί τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια.