Περίπου 1.700 φώκιες βρέθηκαν νεκρές στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας στη νότια Ρωσία σήμερα.

Οι αρχές της ρωσικής επαρχίας Νταγκεστάν δήλωσαν ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε τον θάνατο των ζώων, εικάζουν ωστόσο ότι πέθαναν από φυσικά αίτια.

Οι αξιωματούχοι της περιφέρειας είπαν αρχικά το Σάββατο ότι βρέθηκαν 700 νεκρές φώκιες στην ακτή, αλλά σήμερα ο Zaur Gapizov, επικεφαλής του Κέντρου Προστασίας Περιβάλλοντος της Κασπίας, δήλωσε σύμφωνα με το RIA Novosti ότι μετά από μια ευρύτερη επιθεώρηση της ακτής ο αριθμός των νεκρών ζώα ανέβηκε στα 1.700.

Πρόσθεσε ότι οι φώκιες πιθανότατα πέθαναν πριν από μερικές εβδομάδες ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι σκοτώθηκαν από λαθροκυνηγούς.

Εμπειρογνώμονες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αλιείας και εισαγγελείς επιθεώρησαν την ακτογραμμή και συνέλεξαν δεδομένα για εργαστηριακή έρευνα, η οποία δεν εντόπισε κανέναν ρύπο, προς το παρόν.

Στο παρελθόν υπήρξαν και άλλα περιστατικά με μαζικούς θανάτους από φώκιες που αποδόθηκαν σε φυσικά αίτια.

Τα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό από κοπαδιών από φώκιες ποικίλλουν στην Κασπία. Η υπηρεσία αλιείας ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των ζώων που ζουν στην Κασπία είναι περίπου 270.000-300.000, ενώ το κέντρο του Gapizov κάνει λόγο για 70.000.

Πηγή: lifo