Σήμερα 6 Δεκεμβρίου η εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Νικαλάου. Ο Άγιος Νικόλαος είναι Έλληνας Μικρασιάτης άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ήταν επίσκοπος στα Μύρα της Λυκίας (Μικρά Ασία), γι’ αυτό και αναφέρεται και ως Νικόλαος Μύρων. Θεωρείται προστάτης άγιος των Ναυτικών, του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, γιατί στον βίο του αναφέρονται θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα.

Στη Χαλκιδική πολλά είναι τα ξωκλήσια και οι εκκλησίες που φέρουν το όνομα του Αγίου. Και η εκκλησία του μοναδικού κατοικήσιμου νησιού της Χαλκιδικής είναι μια από αυτές.

Η μνήμη του Αγίου Νικολάου τιμάται κάθε χρόνο στο γραφικό νησάκι της Αμμουλιανής με μεγαλοπρέπεια και ευλάβεια τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από τους πιστούς που σπεύδουν να προσκυνήσουν στην χάρη του Αγίου. Ανήμερα της εορτής τελείται πανηγυρική θεία λειτουργία και ακολουθεί η λιτάνευση της Ιεράς εικόνας.

Μάλιστα η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1865 και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού,  αναπαλαιώθηκε πρόσφατα από τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αθανάσιο Μαρτίνο, αναδεικνύοντας έτσι την αρχιτεκτονική της και την ιστορική της αξία.

Η Αμμουλιανή είναι το άγνωστο νησί της Χαλκιδικής με την εξωτική ομορφιά που εντυπωσιάζει όποιον το γνωρίσει καλύτερα. Αξίζει να πάρετε το καραβάκι από το λιμανάκι της Ουρανούπολης και να βρεθείτε μια φορά στον ξεχωριστό εορτασμό του Αγίου Νικολάου, προστάτη και καθοδηγητή του νησιού.