Ο Υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, κατόπιν πρωτοβουλίας της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας και της Δ.Ε.Ε.Π. Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε εκτενώς σε ζητήματα αγροτικής πολιτικής, κινήτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων που απασχολούν τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Στην ενημερωτική εκδήλωση ήταν παρών μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, αναμένοντας νεότερα περί του νόµου 4935/2022, το Άρθρο 15: Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήµατος στην περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελµα αγροτών».

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εν λόγω φορολογική μεταρρύθμιση τονίζοντας ότι πρόκειται για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση που θέτει τις βάσεις για τον μετασχηματισμό της αγροτικής οικονομίας και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.  Και καθώς ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται εν αναμονή διευκρινίσεων για τη λειτουργία της πλατφόρμας της συμβολαιακής γεωργίας, δόθηκαν λεπτομέρειες για την πλατφόρμα από τους ειδικούς που ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Στον νόμο αυτό περιλαμβάνονται γενναία φορολογικά κίνητρα όπως η απαλλαγή για πρώτη φορά από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% επί των φορολογητέων κερδών από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το συγκεκριμένο κίνητρο που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022, έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται μεμονωμένα εφόσον συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας είτε είναι μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων. Μοναδική προϋπόθεση είναι η διάθεση στον συνεταιρισμό ή στο πλαίσιο έγγραφων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας ποσοτήτων ίσων με το 75% των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής του αγρότη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην αρχή της ομιλίας του Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε και  στο διευρυμένο πλαίσιο ευκαιριών που δημιουργείται για τους αγρότες τα πέντε επόμενα χρόνια, μέσω του συνδυασμού αξιοποίησης πόρων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2023, των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των πόρων του ΕΣΠΑ, τονίζοντας παράλληλα τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που παρέχονται από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, που τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς σε σειρά πρόσθετων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα, που έχουν υλοποιηθεί από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας.

πληροφορίες: alexandreia-gidas.gr