Σε απόσταση περίπου 132 χιλιομέτρων, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, βρίσκεται ένας από τους πλέον χαρακτηριστικούς οικισμούς του νομού, που αποτελεί τόσο αυτούσιο τουριστικό προορισμό, όσο και ένα σημείο μετάβασης για τους χιλιάδες επισκέπτες του Αγίου Όρους.

Ο λόγος για την Ουρανούπολη, τον τελευταίο κατοικημένο οικισμό πριν από το Άγιο Όρος. Το ξεχωριστό αυτό χωριό με τη μακραίωνη ιστορία, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγίρων, με τον χαρακτηριστικό βυζαντινό Πύργο που χρονολογείται περίπου το 1.300 μΧ και το αρχαίο μοναστήρι της Μονής Ζυγού, αποτελεί έναν από τους πιο πολύπαθους οικισμούς του Δήμου Αριστοτέλη.

Όπως τονίζει στο Xalkidiki Politiki ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ουρανούπολης κ. Μιχάλης Λεμονιάδης, πρόκειται για μια ωραία περιοχή που ωστόσο χρειάζεται υποδομές. Η είσοδος προς τον οικισμό παραμένει δυσπρόσιτη, το λιμάνι εξακολουθεί εδώ και μία δεκαετία να βρίσκεται στο έλεος της εγκατάλειψης με τους κατοίκους να είναι εν αναμονή του ξεκινήματος των εργασιών για τη διάνοιξή του.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας και πώς είναι η καθημερινότητα στον τόπο σας σήμερα.

Είναι ένας τόπος με μακραίωνη ιστορία που ξεκινά από τα αρχαία χρόνια. Ο σημερινός οικισμός όπως τον γνωρίζουμε σήμερα ξεκίνησε ουσιαστικά να υφίσταται μετά τη μικρασιατική καταστροφή, όταν πρόσφυγες από τα νησιά του Μαρμαρά στη Προποντίδα συγκεντρώνονται στο χώρο αυτό βρίσκοντας στέγη στο Πύργο, στα κοντινά του κτίρια και σε αντίσκηνα.

Σιγά σιγά ξεκίνησαν να κτίζονται τα πρώτα σπίτια του χωριού, κάποια από τα οποία διατηρούνται ακόμη. Αργότερα οι κάτοικοι χτίζουν την Εκκλησία, το Σχολείο και αρχίζει να οργανώνεται μια κοινότητα με το όνομα «Προσφόριον», ύστερα «Πύργος» και γύρω στο 1960 παίρνει το οριστικό της όνομα «Ουρανούπολη».

Η περιοχή της Ουρανούπολης, όπως και η Αμμουλιανή απέναντι, ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου, η οποία μετά τη μικρασιατική καταστροφή την παραχώρησε στο ελληνικό κράτος.

Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι ο τουρισμός κατά 95% και λίγη αλιεία. Η πλειοψηφία ασχολείται με τον τουρισμό, δωμάτια, μαγαζάκια, ενώ και οι λίγοι αγρότες που έχουμε με τα προϊόντα τους απευθύνονται κατά βάση στους τουρίστες. Έχει μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με 700-800 κλίνες,  για κάθε τύπο διακοπών, πεντάστερες, μπανγκαλόου, τετράστερες κλπ, οι οποίες έκλεισαν τώρα τέλος Οκτωβρίου, γιατί φέτος είχε μία μικρή παράταση. Η Ουρανούπολη αποτελεί και αυτούσιο τουριστικό προορισμό, συν το Άγιο Όρος που έχει πολλούς επισκέψεις.

Ποιά είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

Τα σύνορα είναι περίπου 15 χλμ από εδώ, στην είσοδο πριν μπεις στο Άγιο Όρος είναι η Μονή Ζυγού, η πρώτη μονή που έγινε στο Άγιο Όρος. Γίνονται κάποιες ανασκαφές, δεν έχει τελειώσει, ωστόσο ο χώρος είναι επισκέψιμος.

Επίσης είναι και ο Πύργος που έχει ένα μουσείο μέσα και το οποίο λειτουργεί ακόμα μέχρι και το τέλος του Δεκεμβρίου, ενώ ανοίγει ξανά πριν από το Πάσχα. Ουσιαστικά κλείνει μερικούς μήνες για τον χειμώνα επειδή δεν έχει κίνηση. Έχει κρουαζιέρες γύρω από το Άγιο Όρος, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που δεν έχουν διαμονητήρια, οι οποίες πλησιάζουν σε απόσταση 500 μέτρα από την ακτή. Αυτή τη στιγμή μπαίνει πάρα πολύς κόσμος μέσα στο Άγιο Όρος. Είναι ευλογημένη περιοχή.

Ποιές οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

Στο χωριό έχουμε πάρα πολλά έθιμα κυρίως μικρασιάτικα. Έχουμε όμως και πολλές τοπικές γιορτές, όπως τον Άγιο Κωνσταντίνο που γιορτάζει το χωριό, τον Κλήδονα στα μέσα Ιουνίου, που αποτελεί μία μικρασιάτικη γιορτή κατά την οποία γίνονται εκδηλώσεις. Δυστυχώς φέτος ακυρώθηκε λόγω κακοκαιρίας, ενώ είχε διάφορα συγκροτήματα από διάφορα σημεία της βορείου Ελλάδας. Ευελπιστούμε για του χρόνου.

Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα της ζωής των κατοίκων;

Σε γενικές γραμμές είναι ωραία περιοχή αλλά θέλει υποδομές. Ο δρόμος από το αεροδρόμιο ή από την Εγνατία Οδό είναι σκέτη ταλαιπωρία. Οι δρόμοι αυτοί είχανε γίνει επί Χούντας και θέλουν μία τυπική ανακατασκευή.

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί το λιμάνι, οι εργασίες του οποίου έχουν εγκαταλειφθεί Δε μπορεί να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται με ιδιωτικά σκάφη, καθώς η υπάρχουσα αποβάθρα με το ζόρι εξυπηρετεί τα σκάφη που πηγαίνουν στο Άγιο Όρος. Είναι μία προβλήματα 40 μέτρα. Είχε ξεκινήσει πριν 12 χρόνια, αφού είχε δοθεί ένα αρχικό ποσό, τμηματικά η ανακατασκευή του. Πρώτα είχε ξεκινήσει η δεξιά πλευρά με σκοπό να τελειώσει για να μπορεί να λειτουργήσει η προβλήτα και μετά θα πηγαίνανε στην αριστερή πλευρά. Τελικά τα εγκαταλείψανε όλα, τελείωσαν τα λεφτά. Ήταν η εποχή που αλλάζανε οι νομαρχίες με τις περιφέρειες. Ήμασταν άτυχοι, είχανε βγει λίγα λεφτά, η μία πλευρά θα είχε τελειώσει. Έγινε κακή διαχείριση του έργου. Τώρα ξεκίνησε, υπήρχε μία γραφειοκρατία, ευελπιστούμε ότι κάτι θα γίνει. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή έχει καταστραφεί ο αιγιαλός γιατί είχανε ξεκινήσει πριν 12 χρόνια, που σας έχω πει, έχουνε παρατήσει κάτι μπλόκια, έχει μπαζωθεί το σημείο για να μπορεί να δουλέψει ο εργολάβος και αυτά όλα δεν αποτελούν μία ωραία εικόνα.