Το Μεταγγίτσι είναι ένα ημιορεινό χωριό του δήμου Σιθωνίας με 800 μόνιμους κατοίκους και εκατοντάδες επισκέπτες όλο τον χρόνο. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 150μ και προσφέρει θαυμάσια θέα στο Άγιο Όρος. Μπορεί να ικανοποιήσει τους λάτρεις του βουνού αλλά και της θάλασσας, καθώς βρίσκεται μόνο 4 χιλιόμετρα από τις παραλίες που διοικητικά ανήκουν στον Άγιο Νικόλαο.

Είναι γνωστό για τις φυσικές ομορφιές του, την παράδοση, τον οίνο, το καλό φαγητό, για τα τοπικά του πανηγύρια και τους φιλόξενους κατοίκους του!

Για όσους δεν το γνωρίζουν απέχει 100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και υπάρχει η δυνατότητα να το προσεγγίσει κανείς μέσα από διάφορες καταπράσινες διαδρομές.

Το XalkidikiPolitiki θέλοντας να γνωρίσουν οι αναγνώστες του καλύτερα αυτό το μικρό χωριό που βρίσκεται κάπως πιο μακριά από τους θορύβους της πολύβουης Σιθωνίας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της κοινότητας Μεταγγιτσίου Ιωακείμ Κυπαρισσά θέτοντας του μερικά ερωτήματα:

• Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

Πριν την ίδρυση του χωριού το Μεταγγίτσι ήταν χωρισμένο ανάμεσα σε δυο χωριά: Την Μπραβίτα και την Παλαιόχωρα. Επειδή εκείνα τα χωριά ήταν πολύ μικρά οι κάτοικοι τότε λόγω του ότι φοβόντουσαν τους πειρατές μετακόμισαν στην σημερινή θέση που είναι σήμερα χτισμένο το χωριό. Έτσι προκύπτει και το όνομά του, δηλαδή από την μετάγγιση (Μεταγγίτσι). Οι Μπραβιτιανοί είχαν ως πολιούχο τους την Αγία Παρασκευή και οι Παλαιοχωριανοί τον Άγιο Αθανάσιο.

Είναι σίγουρο μέσα από αφηγήσεις, αλλά και από την ιστορία ότι το Μεταγγίτσι στον πόλεμο με τους αντάρτες πέρασε πολλά δεινά. Δυο φορές επιχείρησαν οι αντάρτες να το κάψουν ολοσχερώς, αλλά η Αγία Παρασκευή έκανε το θαύμα της και δεν τα κατάφεραν. Επίσης λέγεται ότι κάποτε έπιασαν έναν βοσκό, ωστόσο αυτός κατάφερε και ξέφυγε, ειδοποιώντας την χωροφυλακή. Με την σειρά της εκείνη ειδοποίησε τα αεροπλάνα, τα οποία κατέφθασαν στο χωριό και εξουδετέρωσαν τους αντάρτες. Μια άλλη ιστορία αναφέρει ότι οι αντάρτες επιχείρησαν να μπουν στον χωριό και ερχόμενοι από τα Βραστά, αλλά έπεσε μια πολύ μεγάλη ομίχλη που τους έκανε να χάσουν τον προσανατολισμό τους με αποτέλεσμα να φύγουν κακήν κακώς. 

Σήμερα το Μεταγγίτσι τιμά ως πολιούχους και την Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Αθανάσιο. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την ελαιοπαραγωγή, την βρώσιμη ελιά, τα αμπέλια και γενικά με τις αγροτικές εργασίες. Τους καλοκαιρινούς μήνες βέβαια πολλοί ασχολούνται και με τον τουρισμό.

• Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει και να επισκεφτεί στο χωριό σας;

Σίγουρα το Μεταγγίτσι φημίζεται τόσο για την φυσικές του ομορφιές και το παραδοσιακό του στοιχείο, όσο και για την γαστρονομία του. Από την άλλη ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ναοί του χωριού, ο υδρόμυλος και βέβαια οι περιπατητικές διαδρομές μέσα από ένα καταπράσινο τοπίο με χρώματα και αρώματα της φύσης.

• Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

Ένα έθιμο είναι αυτό του Αφανού τις ημέρες του Πάσχα. Κάθε χρόνο, τη Μεγάλη Εβδομάδα στο Μεταγγίτσι μια ομάδα ανθρώπων, κυρίως έφηβοι, δουλεύουν πυρετωδώς για να μαζευτεί ένας μεγάλος όγκος από κλαδιά, που στην κορυφή του κρέμεται ο Ιούδας και το βράδυ της Ανάστασης γίνεται παρανάλωμα! Επίσης στις 20 Ιουλίου πραγματοποιείται το γνωστό  πανηγύρι του προφήτη Ηλία σε μια καταπράσινη πλαγιά με την παρουσία πλήθος κόσμου. Ακόμη ένα πανηγύρι είναι αυτό του Αγίου Χριστοφόρου στις 9 Μαΐου όπου στήνεται στον χώρο του εξωκλησιού ένα μεγάλο γλέντι με φαγοπότι και ορχήστρα.

• Πως
είναι η καθημερινότητα στο χωριό; Υπάρχει κάτι που θα άλλαζε και θα βελτίωνε την ποιότητα της ζωής των κατοίκων; 

Τον χειμώνα στο χωριό επικρατεί ηρεμία, ειδικά τις καθημερινές ημέρες. Τα Σαββατοκύριακα μας επισκέπτονται από τα τριγύρω χωριά για να δοκιμάσουν τις τοπικές λιχουδιές μας στις παραδοσιακές ταβέρνες μας, οι οποίες σερβίρουν εκλεκτά προϊόντα. Το καλοκαίρι πάλι οι ρυθμοί κυλούν πιο γρήγορα από τον χειμώνα και η επισκεψιμότητα στο χωριό θα έλεγα πως είναι μεγαλύτερη. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο για το Μεταγγίτσι είναι η αποκατάσταση και η επανάχρηση του νερόμυλου.  Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μνημείο, το οποίο αν μη τι άλλο αποτελεί προτεραιότητα για όλους εμάς. Το θετικό είναι ότι ο δήμος παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε για την εξέλιξη του έργου, κατάφερε επιτυχώς να το εντάξει και να ξεκινήσει άμεσα η δημοπράτηση του. Θα θέλαμε επίσης να δημιουργήσουμε ένα επισκέψιμο βοτανικό πάρκο στην θέση του προφήτη Ηλία και να βοηθήσουμε μικρούς και μεγάλους να αισθανθούν την μαγεία της φύσης. Τέλος θα έλεγα πως κάποια στιγμή το Μεταγγίτσι χρειάζεται επέκταση οικισμού για να αναπτυχθεί περαιτέρω.