Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.

Με αφορμή την ημέρα αυτή η εθελοντική διασωστική ομάδα του Ο.Φ.Κ.Α.Θ. με αριθμό μητρώου 55/2008 και οι βάσεις ετοιμότητας Ορμύλιας, Κασσάνδρας και Σάρτης διοργάνωσε σήμερα Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, -θέλοντας να γιορτάσουν την παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού-,  ημερήσια άσκηση ετοιμότητας σε πραγματικό πεδίο με θέμα: “Η Ετοιμότητα των εθελοντών σε μια φυσική καταστροφή“.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στον αγροτικό συνεταιρισμό της Ορμύλιας με σενάριο έναν καταστροφικό σεισμό 7,1 ρίχτερ σε εργοστάσιο παραγωγής ελιάς εν λειτουργιά στην περιοχή Ορμύλιας Χαλκιδικής.

Προηγουμένως αναφέρθηκε (στο σενάριο) πυρκαγιά σε κτήριο, υλικές ζημιές, εγκλωβισμένοι εργάτες τραυματίες, και πιθανόν αγνοούμενοι στην ευρύτερη περιοχή.

Η άσκηση συνέβη με ρεαλιστικό σενάριο σε πραγματικούς χρόνους ετοιμότητας και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Επιχείρησαν τα τμήματα Πυρόσβεσης, Έρευνας διάσωσης, Χειριστών Drone και τεχνικών μέσων (Θερμικές, κάμερες, μικρόφωνα,κλπ), Χειριστών σκύλων διάσωσης,
Πρώτων βοηθειών, Τηλεποικινωνιών.

Η άσκηση τελεί υπό την αιγίδα του τμήματος πολίτικης προστασίας περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής με την συνεργασία του δήμου Πολυγύρου, της κυνηγετικής ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης και του κυνηγετικού συλλόγου Ορμύλιας.