Δέλεαρ για τους παραγωγούς αποτελούν τα συνεργατικά σχήματα καθώς προβλέπονται αρκετά υψηλές επιδοτήσεις για ομάδες παραγωγών ανά καλλιέργεια. Κάτι ανάλογο προκύπτει από την ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ που πραγματοποιήθηκε στη Γαλάτιστα.

Εκεί, ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Γαλάτιστας έχει δημιουργήσει μια ομάδα παραγωγών για το αιγοπρόβειο γάλα, και το ίδιο επιχειρείται να γίνει για τα σιτηρά και δημητριακά ώστε το όφελός τους να είναι μεγαλύτερο.

«Θα υπάρχουν επιπλέον οικονομικά κίνητρα από το Υπουργείο» τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Άγγελος Τσιαρτσιαφλής. Ο ίδιος τόνισε ότι οι εγγεγραμμένοι στη συνεταιρισμό μπορούν να προέρχονται από οποιαδήποτε περιοχή της Χαλκιδικής, όπως συνέβη με την πράσινη ελιά στη φετινή συγκομιδή που παραδόθηκε στο συνεταιρισμό.

Η ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ στη Γαλαάτιστα έγινε από τον κ. Ντίνο Μπλιάτσιο, πρόεδρο και διευθύνοντα της «Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕ» που σημείωσε ότι οι διαφορές της νέας ΚΑΠ δεν είναι τόσο το ύψος των χρηματοδοτήσεων, αλλά η αλλαγή κατεύθυνσης. «Αν οι αγρότες δεν οργανωθούν θα χάσουν χρήματα. Πρέπει να συντονιστούν. Η τρέχουσα ΚΑΠ ως το 2027 είναι μεταβατική ώστε στη συνέχεια να αλλάξει ριζικά ο τομέας, αφού θα έχουν ενισχυθεί και ισχυροποιηθεί οι παραγωγοί, εξήγησε ο ίδιος. «Είστε σε έναν ευλογημένο τόπο στη Χαλκιδική αλλά αν δεν το εκμεταλλευτούν οι κάτοικοι, θα οδηγηθούν σε δύο κατηγορίες. Ή θα πετύχουν να είναι μεγάλοι παραγωγοί, συνεταιρισμένοι, ή θα καταλήξουν υπάλληλοι και οι ίδιοι», είπε.

Ο κ Μπλιάτσιος επέρριψε ευθύνες στις πολιτικές ηγεσίες της χώρας μας όσον αφορά το πώς χρησιμοποιήθηκαν πολιτικά οι συνεταιρισμοί και θεωρούνται πλέον αμαρτίες παλαιών ετών που ακόμη αποτελούν αγκάθι για την εξέλιξη του αγροτικού κόσμου.