Ο Νέος Μαρμαράς είναι ένας από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς στη Σιθωνία. Απέχει 130 χλμ από την Θεσσαλονίκη και έχει γύρω στους 3000 μόνιμους κατοίκους. Χτισμένος αμφιθεατρικά σ’ ένα λόφο, ο Νέος Μαρμαράς είναι “must” προορισμός τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους επισκέπτες, οι οποίοι αποζητούν στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, αλλά και διασκέδαση! Το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και η μαγευτική του θέα από λοφίσκους και ξωκλήσια θυμίζουν έντονα εικόνες ενός γραφικού νησιού.

Το XalkidikiPolitiki θέλοντες οι αναγνώστες του να γνωρίσουν καλύτερα αυτή την κωμόπολη της Σιθωνίας που συνυπάρχει αρμονικά με το βουνό και τη θάλασσα, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της κοινότητας του Νέου Μαρμαρά Τέλη Ψιλογιάννη, θέτοντας του μερικά ερωτήματα.

• Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

Ο Νέος Μαρμαράς ιδρύθηκε μετά τον ξεριζωμό των Μικρασιατών από το νησί του Μαρμαρά της Προποντίδας, το 1922. Οι πρώτοι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στον οικισμό του  Παρθενώνα, ο οποίος βρίσκεται 5χιλόμετρα μακρυά από το σημερινό Νέο Μαρμαρα. Κατά την δεκαετία του 1970 όμως ο Παρθενώνας εγκαταλείφθηκε και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν προς τα παράλια. Έως και τη δεκαετία του ’60, ο Νέος Μαρμαράς ήταν μία ήσυχη επαρχιακή κοινότητα με λιγότερους από 1.600 κατοίκους. Τα δεδομένα άλλαξαν ραγδαία όμως και μέσα σε λίγα χρόνια η περιοχή μας μετατράπηκε σε ένα από τα διασημότερα τουριστικά θέρετρα! Πέρα από τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία και γενικά τις εγκαταστάσεις, ο Νέος Μαρμαράς ξεχωρίζει κυρίως για την παρθένα ομορφιά του. Το φυσικό του τοπίο, οι πεντακάθαρες παραλίες του και τα γραφικά του κολπάκια είναι αυτά που για χρόνια ολόκληρα αποτελούν την πρώτη επιλογή για τους επισκέπτες μας.

• Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

Στο Νέο Μαρμαρά μπορείτε να επισκεφθείτε το μετόχι από την μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους που ιδρύθηκε κατά το 19ο αιώνα. Ακόμη, στην περιοχή του κάμπου υπάρχει ένας παλιός παραδοσιακός μύλος, γνωστός και ως “Μύλος του Κονιστή” που λειτούργησε έως και το 1960. Αξίζει να δείτε και το αντίγραφο της βάρκας “Σαντάλα” που ταξίδεψαν οι πρόσφυγες για να φτάσουν σήμερα εδώ (βρίσκεται στο λιμάνι). Μια βόλτα και στο νησάκι “Κέλυφος” που βρίσκεται μόλις 2 μίλια από την ακτή και μοιάζει ακριβώς σαν χελώνα.  Σίγουρα ο επισκέπτης δεν θα πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί τον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα! Το παραδοσιακό ύφος του χωριού, τα σπίτια με την σπάνια αρχιτεκτονική τους, οι περιποιημένοι ξενώνες, η ιστορική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, το παλιό δημοτικό σχολείο που σήμερα λειτουργεί ως λαογραφικό  μουσείο, οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφέ  θα σας ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή. Και βεβαίως τη μοναδική θέα προς τον Τορωναίο κόλπο και τη νήσο Κέλυφο που χαρίζει ο Παρθενώνας δεν θα την βρείτε πουθενά αλλού.

• Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα του τόπου σας;

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ο πολιτιστικός σύλλογος της “Προικοννήσου”  πραγματοποιεί εκδηλώσεις (μνήμες) που είναι αφιερωμένες στην παλιά πατρίδα. Το Πάσχα αναβιώνει το έθιμο που καίμε τον Ιούδα. Συγκεκριμένα το Μεγάλο Σάββατο παρέες παιδιών τον διαπομπεύουν πάνω στα οχήματα τους, τριγυρνώντας τον σε όλο το χωριό και ύστερα τον κρεμάνε έξω από την εκκλησία όπου τον βάζουν φωτιά, αφού ακουστεί το Χριστός Ανέστη από τον ιερέα το βράδυ της Ανάστασης! Επίσης στις 29 Αυγούστου γιορτάζουμε τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο με εκδηλώσεις και εμποροπανήγυρις. Ακόμη ένα ξεχωριστό και παραδοσιακό πανηγύρι είναι αυτό που γίνεται στον Παρθενώνα κάθε 27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμων. Τελείται πανηγυρική θεία λειτουργία, με την παρουσία πλήθους πιστών, ενώ ακολουθούν διάφορες εκδηλώσεις με χορό, φαγητό και τραγούδι από τον πολιτιστικό σύλλογο “Ο Παρθενών”.

• Πως είναι η καθημερινότητα στο χωριό; Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Η καθημερινότητα διαφέρει από τον χειμώνα στο καλοκαίρι. Τον χειμώνα στο χωριό επικρατεί ησυχία και οι κάτοικοι ασχολούνται με την ελαιοκομία, την μελισσοκομία και την αλιεία. Το καλοκαίρι συμβαίνει το άκρως αντίθετο. Στο χωριό υπάρχει πολυκοσμία, κίνηση και οι περισσότεροι ασχολούνται με τον τουρισμό. Όσο αφορά το δεύτερο μέρος της ερώτησής σας το έργο που θα αλλάξει ριζικά τον Νέο Μαρμαρά και θα φέρει την ανάπτυξη τόσο στο χωριό όσο και στην Σιθωνία είναι η κατασκευή του λιμανιού. Πρόκειται για ένα αναμφίβολα μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 12.321.000 € (άνευ ΦΠΑ), το οποίο έχει περάσει την φάση της δημοπράτησης και πλέον αναμένεται άμεσα η τοποθέτηση του εργολάβου που θα αναλάβει τις εργασίες. Τέλος θα έλεγα σημαντική είναι και η επέκταση του οικισμού του Νέου Μαρμαρά, όπως και η ρυμοτόμηση του οικισμού του Παραδείσου.