Στον προϋπολογισμό του 2023 που συζητήθηκε στη Βουλή στις 17 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε από το βήμα της Ολομέλειας ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς.

Ο κ. Βαγιωνάς στην ομιλία του αναφέρθηκε στον απολογισμό που δίνει τη δυνατότητα η συγκεκριμένη συζήτησε σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Αναλυτικά η ομιλία του βουλευτή Χαλκιδικής Γιώργου Βαγιωνά:

Αγαπητές φίλες και φίλοι , η θητεία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη οδεύει προς την ολοκλήρωση της και ο Προϋπολογισμός του 2023 δίνει ευκαιρία για έναν πρώτο απολογισμό σε σύγκριση με την κατάσταση του πρώτου εξαμήνου του 2019 .

Η χώρα μας προσελκύει επενδύσεις ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος . Και το τονίζω .

Η προσέλκυση επενδύσεων και η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, συνέβαλα στην υποχώρηση της ανεργίας από το 17,5% επι των ημερών σας σε μηνιαία βάση, στο 11,6% χθες . Η μείωση της ανεργίας συνδυαστικά με δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού και τις μειώσεις των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών έχουν ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών .

Είναι ενδεικτικό , ιδιαίτερα για την νεαρά συνάδελφο, που μόλις κατέβηκε από το Βήμα, ότι η Κυβέρνηση μέσα στη θητεία της αυτή έχει κάνει περισσότερες από πενήντα δύο μειώσεις φόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένα και μοναδικό αν θέλετε, από τις πολλές μειώσεις, είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 για εισόδημα φορολογητέο 10 χιλιάδες ευρώ ο φορολογούμενος πλήρωνε 2.200 ευρώ, ενώ με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9% πληρώνει 1.300 ευρώ λιγότερα , δηλαδή έχει ένα όφελος μηνιαίο 108 ευρώ .

Επίσης η ανάπτυξη της χώρας επέτρεψε την αύξηση του κατώτατου μισθού. Από 1η Μαΐου 2022 ο νόμιμος κατώτατος μισθός για τους υπαλλήλους είχε οριστεί στα 713 ευρώ ή 831 , αν θέλετε , αν γίνει αναγωγή σε μηνιαία βάση . Θυμίζω ότι ο δικός σας κατώτατος μισθός ήταν 684 ευρώ. Πρόκειται για μία διαφορά 147 ευρώ . Από τη μείωση της φορολογίας των ασφαλιστικών εισφορών και άλλων επιβαρύνσεων εκτιμάται ότι ο μέσος μισθός είναι περί τα 1.000 ευρώ και κάτι. Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης , που δεν είναι μικρή για πολλούς ανθρώπους, από 3% έως 10% και καταργείται και η εισφορά υπέρ του μετοχικού ταμείου δημοσίων υπαλλήλων , που είναι 1%.

Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται σταθερά και αναμένεται να πέσει κάτω από το 160% . Σκεφθείτε, αν δεν δίνονταν όλες αυτές οι επιδοτήσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες επιβίωσης των πολιτών και επιχειρήσεων , τι θα γινόταν. Το δημόσιο χρέος ίσως να έφτανε στο 120% .

Ποιος, είναι όμως, ο απολογισμός για την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Χαλκιδική ; Σε λίγο θα περάσουν δύο χρόνια από την κύρωση της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός» και η πολλά υποσχόμενη επένδυση έχει βαλτώσει. Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει καθετοποιημένη παραγωγή χρυσού στη χώρα μας. Η Ελλάδα στην περιοχή των Σκουριών θα παραμείνει εξαγωγέας χώματος και ως τέτοιο θα πληρώνεται και όχι ως χρυσός ή χαλκός ή όπως και τα σημαντικά μεταλλευτικά προϊόντα της πλατίνας .

Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα και προειδοποιούμε και την Κυβέρνηση ότι η τοπική κοινωνία δεν θέλει επιφανειακή εξόρυξη χρυσού. Είναι casus belli. Αυτή η λειτουργία ούτε θέσεις εργασίας εξασφαλίζει ούτε όφελος αποδίδει στην τοπική και εθνική οικονομία.

Ανάπτυξη επίσης, σημαίνει και έργα ύδρευσης και άρδευσης απαραίτητα για την υποστήριξη των αγροτουριστικών περιοχών, όπως είναι η Χαλκιδική. Το φράγμα του Χαβρία , ένα τεράστιο φράγμα 50 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού στην περιοχή της Ορμύλιας θα κατασκευασθεί με ΣΔΙΤ , Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Είμαι, τολμώ να πω , φανατικός οπαδός των ΣΔΙΤ παντού, στην παιδεία, στην υγεία, στις κατασκευές και όπου αλλού χρειάζεται ιδιωτικός τομέας .

Το έργο είναι εθνικό . Οι βάσεις τέθηκαν το 2019 από δυο Υπουργούς, τον Στέργιο Πιτσιόρλα, Υφυπουργό Ανάπτυξης και τον Χρήστο Σπίρτζη. Η πρώτη συνεδρίαση έγινε Μάρτιο του 2018 και η δεύτερη συνεδρίαση τον Νοέμβριο του 2018. Στην πρώτη, που έγινε στο «Μακεδονία Παλλάς» , συμμετείχαν οι δήμαρχοι, οι Βουλευτές του νομού και ο αντιπεριφερειάρχης. Η δεύτερη διευρύνθηκε με τον Χρήστο Σπιρτζη και έγινε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ήρθε η Νέα Δημοκρατία . Τον Μάρτιο του 2020 μετά από κάποιες τροποποιήσεις και αλλαγές που έκανε , άρχισαν οι προσφορές. Υπάρχουν τρείς μεγάλοι όμιλοι που διεκδικούν να πάρουν το φράγμα . Μέχρι τη 15η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους τα πράγματα ήταν καθαρά. Από τη στιγμή κατά την οποία άρχισαν οι δεσμευτικές προσφορές στις 15 του μηνός Οκτωβρίου ζήτησαν και πήραν δυο παρατάσεις και πριν από δύο μέρες παίρνουν και Τρίτη παράταση μέχρι τις 15 Μαρτίου του επομένου έτους . Θα ήθελα να είναι η τελευταία , ώστε επιτέλους να εκκινήσει ένα έργο, υψίστης σημασίας για την περιοχή .

Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για την περίπτωση του φράγματος Πετρένια, που είναι ένα μικρότερο φράγμα πέντε εκατομμυρίων κυβικών στην προ του Άθω περιοχή . Υπάρχουν οι περιβαλλοντικοί όροι από το 2011 και μελέτη κατασκευής από το 2014 . Ωστόσο για να προχωρήσει το έργο απαιτείται επικαιροποίηση μελετών. Επομένως είκοσι τρία χρόνια από την έναρξη της μελέτης και δέκα χρόνια μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν .

Τέλος θα μου επιτρέψετε να εκμεταλλευτώ το Βήμα αυτό με την ιδιότητα μου ως γιατρού. Θα ήθελα να επισημάνω προς τα μέλη του Κοινοβουλίου και ιδιαίτερα στα στελέχη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ότι τόσα χρόνια ως γιατρός λειτούργησα και λειτουργώ με γνώμονα την παροχή των καλύτερων υπηρεσιών στον ασθενή, μέσα από τη σωστή εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών, που όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο κ. Παρασκευάς Αυγερινός ως Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών το 1982 πάντα υπερέβαλα εαυτόν για την άριστη λειτουργία των κλινικών σε επίπεδο θεραπευτικό , ερευνητικό και εξελεγκτικό. Και ο αείμνηστός Γρηγόριος Σολωμός ως Υφυπουργός και διοικητής αργότερα του ΙΚΑ αναγνώρισε τη συμβολή μου στη μετεκπαίδευση των γιατρών, 1996, 1997 . Καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής τα σχετικά έγγραφα .

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Βαγιωνάς καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας των Πρακτικών της Βουλής) .

Τολμώ να πω πως ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για την Δευτεροβάθμια περίθαλψη δικαιώνει γιατί εξισώνει τους γιατρούς του ΕΣΥ με τους συναδέλφους στρατιωτικούς , πανεπιστημιακούς και άλλων φορέων, απόλυτα δικαιωματικά. Απορώ πως όλη η αντιπολίτευση τον καταψήφισε .

Κλείνοντας, να πω πως πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει αναγνωρίσει το έργο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη υπό δυσκολότατες συγκυρίες και θα δώσει εκ νέου εντολή να συνεχίσει να δουλεύει με στόχευση και προσήλωση .

Υπερψηφίζω τον προϋπολογισμό
Σας ευχαριστώ πολύ .