Παραμονή των Χριστουγέννων και τα πάντα είναι έτοιμα στην Αρναία του δήμου Αριστοτέλη, για να αναβιώσει το μέλωμα του Χριστού. Το έθιμο που δεκαετίες τώρα «στολίζει» το βράδυ της παραμονής, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού και της τοπικής ηγεσίας.

Το Χριστόψωμο, συνήθως βάρους εκατοντάδων κιλών και μεγάλου μήκους είναι απλό στην παρασκευή, αλλά αλείφεται με μέλι και στρώνεται με καρύδια, και με τις ευλογίες της εκκλησίας κόβεται σε κομμάτια για να μοιραστεί στους πιστούς. Συνοδεύεται από ζεστό κρασί, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που ετοιμάζει κάθε χρόνο η Πολιτιστική Εταιρεία Αρναίας.

Δεν είναι μόνο το Χριστόψωμο όμως ξεχωριστό. Είναι η όλη μυσταγωγική ατμόσφαιρα, με τους κατοίκους της Αρναίας να ψάλουν ύμνους καθώς περιδιαβαίνουν τα σοκάκια του χωριού μέχρι να φτάσουν στην πλατεία όπου λαμβάνει χώρα το κύριο μέρος της εκδήλωσης. Ανταλλάσσουν ευχές για τα Χριστούγεννα και ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

Αρκετές ώρες νωρίτερα έχει ξεκινήσει η παρασκευή του Χριστόψωμου σε τοπική επιχείρηση με αγνά υλικά. Κι εκεί συμμετέχουν αρκετά άτομα αφού θεωρείται χαρά και ευλογία. Παλαιότερα που οι νοικοκυρές έβγαζαν το σπιτικό Χριστόψωμο από τον φούρνο, αντί για μέλι, συχνά το άλειφαν με ζαχαρόνερο.