Τη μνήμη του Αγίου Πρω­το­μάρ­τυ­ρος και Πρω­το­δι­α­κό­νου Στε­φά­νου τιμά σήμερα η Αρναία στον δήμο Αριστοτέλη.

Ο ομώνυμος Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου παρουσιάζει τη δική του ιστορία που σκόρπισε τη θλίψη και τον πόνο όταν κατακάηκε το 2005, αλλά αναγεννήθηκε στη συνέχεια κυριολεκτικά από τις στάχτες του. Ο ναός κτί­στη­κε το 1812, όπως πιστοποιείται από μαρ­μά­ρι­νη εντοιχισμένη πλά­κα, που βρί­σκε­ται πά­νω από την κεν­τρι­κή είσοδό του. Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2005 κι ενώ γίνονταν οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια του κωδωνοστασίου, ξέσπασε στο εσωτερικό του Ναού η μεγάλη πυρκαγιά. Όταν έσβησαν οι φλόγες, πλέον, το θέαμα ήταν αποκαρδιωτικό. Είχαν κατακαεί τα πάντα.

Άμεσα ξεκίνησαν, όπως θυμούνται όλοι, οι εργασίες αποκατάστασης. Έπρεπε πρωτίστως να γίνει ανασκαφική έρευνα στα θεμέλια για να διαπιστωθεί ότι η φωτιά δεν επηρέασε τη στατικότητα του κτίσματος. Η ανασκαφική έρευνα είχε έως  αποτέλεσμα να εντοπισθούν θε­με­λι­ώ­σεις πα­λαι­ό­τε­ρων κτι­σμά­των και να αρχίσουν συ­στη­μα­τι­κές ανασκαφές στο με­­γα­­λύ­τε­ρο τμήμα του δα­πέ­δου. Κα­τά τη δι­άρ­κει­α των  ανασκαφών εντοπίσθηκαν συγ­κε­κρι­μέ­να οι θε­με­λι­ώ­σεις τριών Ναών του 5ου, του 10ου με τοι­χο­γρα­φί­ες και του 17ου αιώνα., όπου μί­λη­σε ο Άγιος Κοσμάς, τά­φοι και άλλα αντικείμενα (όπως νο­μί­σμα­τα, εκκλησιαστικά σκεύ­η, εφυαλωμένα κε­ρα­μι­κά με εγχάρακτη δι­α­κό­σμη­ση κ.ά.). Επίσης βρέ­θη­κε και μια πρώ­τη φά­ση του σημερινού Ναού, που πήρε την οριστική του μορ­φή το 1812.

Από το 2010 που έγιναν τα εγκαίνια του αποκατεστημένου Ναού μέχρι και σήμερα, οι Αρναιώτες και όχι μόνο, τιμούν τη μνήμη του Αγίου Στεφάνου και όλων των Αγίων, σε όλες τις ιερές ακολουθίες και λειτουργίες, ευλογώντας τον Κύριο που ο Ναός τους φιλοξενεί και πάλι.