Δεκάδες περιστατικά παιδικών λοιμώξεων κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον τελευταίο μήνα η παιδιατρική κλινική του Γενικού νοσοκομείου Χαλκιδικής στον Πολύγυρο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων, κατά την οποία οι γονείς στράφηκαν στο ΕΣΥ για τα προβλήματα υγείας των παιδιών, αφού εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν στις αργίες να επισκεφτούν τους ιδιώτες παιδιάτρους.

Συνέπεια όλων αυτών ήταν να φτάσουν στο Νοσοκομείο Πολυγύρου τα περισσότερα περιστατικά, είτε για νοσηλεία και παρακολούθηση, είτε για εξέταση και παροχή φαρμακευτικής αγωγής.

«Αρκετά παιδιά νοσηλεύτηκαν με μέσο όρο νοσηλείας της τρεις ημέρες. Υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να χορηγήσουμε ενδοφλέβια αντιβίωση, να κάνουμε μάσκες και να βοηθήσουμε το παιδί όταν δυσκολεύεται στην αναπνοή», τονίζει η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝΧ Ναταλία Κεσίδου. Όπως συμπληρώνει η ίδια, στις περιπτώσεις που οι γονείς ανησυχούν, καλό θα είναι να στρέφονται πρωτίστως στον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, να υπάρχει από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μια πρώτη εκτίμηση για την αναγκαιότητα της νοσηλείας ή όχι.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής δεν υπάρχει καθημερινή παρουσία παιδιάτρου. Οι εφημερίες είναι συγκεκριμένες, όπως συγκεκριμένος είναι και ο αριθμός των παιδιάτρων που εξυπηρετούν το ΕΣΥ στη Χαλκιδική. Ειδικότερα και σύμφωνα με το πρόγραμμα της 4ης ΥΠΕ, οι εφημερίες παιδιάτρων που προγραμματίστηκαν  για τον Ιανουάριο του 2023 έχουν ως εξής:

Στο Κ.Υ. Καλλικράτειας 4
Στο Κ.Υ. Παλαιοχωρίου 8
Στο Κ.Υ. Αγίου Νικολάου 10
Στο Κ.Υ. Κασσάνδρα 7
Στο Κ.Υ. Ν. Μουδανιών 4

Τι φταίει φέτος για την έξαρση των ιώσεων;

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις του χειμώνα, φέτος πήραν μεγάλες διαστάσεις και σχετικά νωρίτερα από άλλες χρονιές. Οι γιατροί αποδίδουν το φαινόμενο στη διετή καραντίνα που βίωσαν τα μικρά παιδιά, τα οποία ξαφνικά εκτέθηκαν σε πλήθος ιώσεων, χωρίς ανοσία και με εύκολη μετάδοση. «Αυτός είναι και ο λόγος έξαρσης των Λοιμώξεων όλου του φάσματος. Ο περιορισμός εξόδων της καραντίνας που δεν επέτρεψε σε βρέφη και μικρά παιδιά να κάνουν αντισώματα. Ως εκ τούτου φτάνουν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο παιδιά από 0 ως 16 ετών», τονίζει η κα. Κεσίδου.

Οι λόγοι που θα πρέπει να οδηγήσουν στο νοσοκομείο των γονέα με το παιδί είναι συγκεκριμένοι και δεν χρειάζεται πανικός, τονίζουν οι παιδίατροι. Αν το παιδί έχει αναπνευστική δυσχέρεια, αν παρουσιάζει διαταραχή σίτισης, αφυδάτωση, ή αν υπάρχει βεβαρημένο ιστορικό υγείας. Από την άλλη, τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνει όλη η οικογένεια αφορούν, μεταξύ άλλων, την καλή υγιεινή με σχολαστικό πλύσιμο χεριών, καλή ενυδάτωση των παιδιών, αποφυγή συνωστισμού.