Το έθιμο των “Κουδουνάδων” αναβιώνει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Συκιά σε μια προσπάθεια διατήρησης της παράδοσης της περιοχής. Οι “Κουδουνάδες“, μια ομάδα ανθρώπων, ντυμένων με βαριές κάπες και κουδούνια, επισκέπτονται σπίτια συγγενών, φίλων και γνωστών, τραγουδούν τα κάλαντα και με τον θόρυβο που κάνουν, προσπαθούν να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα.

Το έθιμο αναβίωνε παλαιότερα στη Συκιά από πολλά νέα παιδιά. Τους πρόσμεναν όλοι, μικροί και μεγάλοι πριν βγει ο ήλιος της πρώτης μέρας του χρόνου για να πλημμυρίσει η ψυχή τους διάθεση από τον ήχο των κουδουνιών και από τα γνωστά κάλαντα με την ευχή στο τέλος που έλεγε: “Και τώρα… και του χρόνου…”.

Και πού βρίσκουν τόσα κουδούνια; Δικαιολογημένα θα αναρωτηθείτε. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι φορείς του εθίμου είναι οι κτηνοτρόφοι. Ξαρμάτωναν και ξαρματώνουν, ως τώρα, τα κοπάδια από τα κουδούνια τους. Γνωστό είναι ότι υπάρχουν πολλοί τύποι κουδουνιών. Άλλα είναι σιδερένια, άλλα είναι μπρούντζινα, άλλα μικρά, άλλα μεγάλα.

Σήμερα λίγοι είναι αυτοί που το τηρούν και γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι και στην κεντρική πλατεία χτυπώντας τα κουδούνια τους.

Πάντως  οι “Κουδουνάδες” ή “Κουντουνάδες” της Συκιάς, όπως και να έχει, ακόμη και αν είναι λίγοι οι πολλοί θα βγουν και αύριο στους δρόμους, παραμονή Πρωτοχρονιάς για να χτυπήσουν τα κουδούνια τους και να ευχηθούν με το καλό η νέα χρονιά!