Πολλά ήταν τα θέματα που κέρδισαν το αναγνωστικό κοινό τη χρονιά που μας φεύγει και κατέταξαν ξανά πρώτο το Xalkidikipolitiki στην προτίμησή σας για ενημέρωση. Εμείς επιλέξαμε να παρουσιάσουμε αυτά που διαβάστηκαν περισσότερο και να τα περιλάβουμε σε μια σύντομη Ανασκόπηση Γεγονότων του 2022. Χρονιά που αποχαιρετάμε με ανάμεικτα συναισθήματα για τις καλές και κακές αναμνήσεις που αφήνει πίσω της.

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

O Γ. Μελανδίνος με καταγωγή από τα Βράσταμα στο MasterChef

Γιώργος Μελανδίνος που πήρε την ποδιά του και ξεκίνησε για το γαστρονομικό ταξίδι του στο τηλεοπτικό reallity του MasterChef, ήταν πρώτο θέμα σε ανάγνωση τον Ιανουάριο του 2022. Όπως διαβάσαμε:  Ο διαγωνιζόμενος έχει καταγωγή από τα Βράσταμα του δήμου Πολυγύρου. Επίσης, ο Γιώργος είναι μέλος του Λαογραφικού Ομίλου Πολύγυρου και τον έχουμε απολαύσει τόσο στα χορευτικά του τμήματα αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε περάσει μαζί του όμορφες στιγμές στις θεατρικές του παραστάσεις.

*********************************************

Ραγδαία οικιστική ανάπτυξη στη Νικήτη

Η Ραγδαία οικιστική ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη Νικήτη την έδρα του Δήμου Σιθωνίας με την ανοικοδόμηση να σπάει κάθε ρεκόρ σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, απασχολεί έντονα ακόμη και σήμερα την επικαιρότητα. Στο άρθρο με τα περισσότερα κλικ μάθαμε μεταξύ άλλων πως:

Ο Προϊσταμένος της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Σιθωνίας, Αρίστος Παπαζαχαρίας σε δηλώσεις σου στο XalkidikiPolitiki έκανε γνωστό ότι οι περισσότερες άδειες που εκδίδονται κάθε χρόνο αφορούν την περιοχή της Νικήτης.  «Τα τελευταία χρόνια εκδίδουμε γύρω στις 100 άδειες τον χρόνο από τις οποίες οι 70 περίπου αφορούν την περιοχή της Νικήτης. Η Νικήτη παρουσιάζει την μεγαλύτερη οικιστική ανάπτυξη ανά το πανελλήνιο», υπογραμμίζει ο κ. Παπαζαχαρίας. Από την μεριά του ο Δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας επιβεβαιώνει ότι η Πολεοδομία της Σιθωνίας είναι μία από τις πιο ενεργές Πολεοδομίες με ποικίλα αντικείμενα ενασχόλησης και μεγάλο φόρτο εργασίας.

*********************************************

Πυρκαγιά σε σπίτι στην Πορταριά

Δυσάρεστη είδηση από την Πορταριά του δήμου Ν. Προποντίδας που έχρηζε διαρκούς ενημέρωσης:

Από το τζάκι προκλήθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στην Πορταριά Χαλκιδικής. Παράλληλα, με την άμεση επέμβαση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων κάηκε μόνο η σκεπή της κύριας κατοικίας, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Το σπίτι βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, λίγα μέτρα μετά τα φανάρια της Πορταριάς, ενώ επιχείρησαν τρία πυροσβεστικά οχήματα για την κατάσβεση.

*********************************************

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό της Χαλκιδικής

Από τα θέματα που κερδίζουν πάντα τους αναγνώστες λόγω της σπανιότητάς τους και πολύ περισσότερο όταν συμβαίνουν στη Χαλκιδική:

Μοναδικό φαινόμενο στον ουρανό, φωτογραφήθηκε στα Ν. Μουδανιά και σε πολλές άλλες περιοχές της Χαλκιδικής, και προκαλεί εντύπωση σε όποιον έχει την τύχη να ατενίζει τον ορίζοντα όταν συμβαίνει. Είναι η γνωστή Fallstreak Hole.  Τέτοιες τρύπες σχηματίζονται όταν η θερμοκρασία του νερού στα σύννεφα είναι κάτω από το μηδέν, αλλά το νερό, σε υπερψυγμένη κατάσταση δεν έχει παγώσει ακόμα λόγω της έλλειψης πυρήνων πάγου.

*********************************************

Έπεσε νεκρός μπροστά στη ΔΟΥ

Δυσάρεστο και απίστευτο το γεγονός που συνέβη στον Πολύγυρο. Στο άρθρο διαβάσαμε τα εξής:

Άνδρας έχασε τις αισθήσεις του μπροστά από το κτήριο της Εφορίας, αλλά δυστυχώς κατέληξε βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους του, αλλά και τους συμπολίτες του οι οποίοι ένιωσαν θλίψη και οργή συνάμα για το θάνατο του άτυχου άνδρα αφού το Νοσοκομείο Πολυγύρου απέχει μόλις 500 μ. από τον τόπο που έγινε το συμβάν, με το ασθενοφόρο όμως να φτάνει μετά από 40 ολόκληρα λεπτά.

*****************************************

Η Βίλα Γαλήνη εξακολουθεί να μαγεύει

Λεπτομέρειες, ίντριγκες, χλιδή και κοσμοπολίτικες εικόνες του παρελθόντος τράβηξαν τους αναγνώστες μας, με ειδικότερη αναφορά τη Βίλα Γαλήνη του Πόρτο Καρράς:

Αποτελεί τμήμα του γνωστού πεντάστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς», στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής. Στα δωμάτια, τα σαλόνια και τις αυλές της γεννήθηκαν πολλές δυνατές ιστορίες συνδεδεμένες με πλούσιους και διάσημους από τη δεκαετία του ’80, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Ανάμεσά τους σημαντικοί πολιτικοί ηγέτες, βασιλείς, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες, όπως: ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Τζον Κένεντι Τζούνιορ, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντε Εστέν, ο πρίγκιπας Αλπμέρτο του Μονακό, ο σουρεαλιστής ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί, η διάσημη πιανίστα Τζίνα Μπαχάουερ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η βασίλισσα της Ολλανδίας Juliana, ο Ροκφέλερ, ο κορυφαίος Ρώσος χορευτής και χορογράφος Ρούντολφ Νουρέγιεφ, η χορεύτρια κλασικού μπαλέτου της Βρετανίας, Μαργκότ Φοντέιν, οι άλλοτε πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου κ.ά. Μεταξύ αυτών που θα αντικρίσει κανείς επισκεπτόμενος τη βίλα είναι το πιάνο της Τζίνα Μπαχάουερ και το δικό της δωμάτιο αλλά και το κόκκινο δωμάτιο όπου διέμενε ο Σαλβαντόρ Νταλί και βεβαίως το μπάνιο που ο ίδιος σχεδίασε.

*********************************************

ΜΑΡΤΙΟΣ

Ασελγούσε σε βάρος 9χρονης ο ίδιος ο προπονητής της

Σοκαριστικές περιγραφές μητέρας για τον τρόπο που ο προπονητής της κόρης της ασελγούσε πάνω στη μικρή. Ιδιαίτερο το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον του άρθρου, καθώς η μητέρα κατήγγειλε τον προπονητή και το γεγονός ότι χρόνια μετά την υπόθεση με την κόρη της, ο ίδιος προπονεί παιδιά σε σχολή στα Ν. Μουδανιά:

«Το έβλεπα να κοιτάει το ταβάνι ακίνητο και της λέω «παιδί μου έχεις να μου πεις κάτι;» και μου λέει ναι μαμά και εκείνη τη στιγμή… Είναι η στιγμή που καμία μάνα δεν είναι ποτέ προετοιμασμένη να ακούσει». Είναι το ξέσπασμα μιας μάνας που είδε τον προπονητή της κόρης της στο Tae Kwon Do να κρίνεται ένοχος για την κακοποίηση της 9χρονης αλλά να αφήνεται ελεύθερος. «Την θώπευε και τη φίλησε στο στόμα» {…..} Σήμερα ο άνδρας αυτός διδάσκει σε σχολή στα Μουδανιά. «Αναλογιστείτε το παράλογο αυτή τη στιγμή διδάσκει σε παιδιά. Είναι ανάμεσα στα παιδιά μας. Και η ποινή του είναι να επισκέπτεται κοινωνικό λειτουργό», είπε η μητέρα της 9χρονης.

*********************************************

Η κα. Γιώτα Κουφαδάκη, επιχειρηματίας από την Χαλκιδική ήταν η χθεσινή καλεσμένη στο master chef

Μαγειρεύει και επιμένει ελληνικά, πάντα με εποχιακά υλικά και μεράκι. Γι’ αυτό και μας άρεσε η είδηση που διαβάσαμε:

«Είμαστε περήφανοι που είναι μαζί μας καθώς εκείνη διάλεξε τα υλικά για το σημερινό Mystery Box», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι κριτές του παιχνιδιού. Πρόκειται για μία αυτοδίδακτη μαγείρισσα όπου  κατάφερε τα τελευταία χρόνια να ξεχωρίσει για τις επιλογές της και την επιμονή της στα ελληνικά προϊόντα. Η ίδια διατηρεί ένα πολύ γνωστό εστιατόριο στη Σιθωνία, την «Μπουκαδούρα» όπου μάλιστα είχε βραβευτεί γι’ αυτό από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

*********************************************

Άφησε σημείωμα κι έφυγε για το… μεγάλο ταξίδι

Άλλη μια θλιβερή είδιση που πήρε επί μέρες διαστάσεις καθώς ο 62χρονος αναζητούνταν από φορείς και εθελοντές:

Πνιγμένος βρέθηκε ο 62χρονος Ευθύμης Βλαχόπουλος από την Καλλιθέα Κασσάνδρας τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από το απόγευμα της Κυριακής 13 Μαρτίου 2022. Η σορός του εντοπίστηκε στο σημείο που βρέθηκε και το αυτοκίνητο του, 70 μέτρα από την ακτή και σε βάθος 3 μέτρων. Αυτή τη στιγμή μάλιστα επιχειρούν δύτες για την ανάσυρση της σορού.

*********************************************

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Συνελήφθη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Η συνέχεια είδησης που αφορούσε πυρκαγιά στην Κασσάνδρα:

Υπαίτιος για τη μεγάλη φωτιά στην Κασσάνδρα που εκδηλώθηκε εντός οικοπεδικού χώρου στην Καλλιθέα φαίνεται να είναι ένας άνδρας στον οποίο η Ανακριτική Πυροσβεστική Υπηρεσία του Πολυγύρου, αφού προχώρησε πρώτα στη σύλληψη του, του επέβαλε διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη.

*********************************************

Κρίση επιληψίας έπαθε νεαρή κοπέλα

Η κίνηση του ΕΚΑΒ είναι πάντα υψηλού ενδιαφέροντος καθώς είναι γνωστές οι ελλείψεις στη Χαλκιδική και τα προβλήματα που σημειώνονται το καλοκαίρι:

Νεαρή κοπέλα έχασε τις αισθήσεις νωρίτερα το απόγευμα σε πολυσύχναστο πεζόδρομο των Νέων Μουδανιών, προκαλώντας τον πανικό στους θαμώνες των γύρω καταστημάτων. Οι ψυχραιμότεροι και οι γνώστες έσπευσαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, ενώ κλήθηκε άμεσα το ασθενοφόρο. Παρά την άμεση κλήση, το ασθενοφόρο καθυστέρησε περίπου 50′, με τη νεαρή κοπέλα να συνέρχεται μετά και τις πρώτες βοήθειες που τις παρείχαν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το ασθενοφόρο έφτασε στο κέντρο των Νέων Μουδανιών από την Κασσάνδρα και διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας της πόλης.

*********************************************

 

Σύγκρουση οχημάτων χωρίς τραυματίες

Άγιο είχαν οι οδηγοί που ενεπλάκησαν σε σύγκρουση οχημάτων. Διαβάσαμε και ενημερωθήκαμε άμεσα για:

Σύγκρουση δύο οχημάτων σημειώθηκε πριν από λίγο στην πρώτη γέφυρα των Νέων Μουδανιών, στην πρώτη είσοδο από την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών. Δύο ΙΧ ενεπλάκησαν στην πλαγιομετωπική σύγκρουση, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς προβλήματα αλλά απαιτείται προσοχή από τους διερχόμενους οδηγούς.

********************************************* 

ΜΑΪΟΣ

Αλλάζουν χέρια τα Athos Palace, το Pallini Beach και το Theofano Imperial;

Από τις ειδήσεις που προκαλούν ενδιαφέρον για τον τουριστικό τους χαρακτήρα και γιατί πρέπει να είναι γνωστές οι αλλαγές στον ξενοδοχειακό χάρτη της Χαλκιδικής:

Στο νομό οργιάζουν οι φήμες ότι τρία από τα πέντε ξενοδοχεία του ομίλου Γρηγοριάδη άλλαξαν χέρια. Πρόκειται για το Athos Palace, το Pallini Beach και το Theofano Imperial. Και τα τρία βρίσκονται στην περιοχή της Καλλιθέας, στο πρώτο πόδι, το ένα δίπλα στο άλλο. Δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα και συνέβαλαν να μπει η Χαλκιδική στον τουριστικό χάρτη. Ως νέοι ιδιοκτήτες φέρονται το αμερικάνικο fund Black Rock και η Goldman Sachs, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο τράπεζες επενδύσεων που θέλουν να αλλάξουν ριζικά τη μοίρα των συγκεκριμένων ξενοδοχείων και να αναβαθμίσουν τις δυνατότητες της περιοχής.

*********************************************

Προσοχή σε γονείς και παιδιά

Καμπανάκι σήμανε η συγκεκριμένη είδηση κι ευτυχώς υπήρξαν πολλοί οι αναγνώστες της:

Την προσοχή γονέων και παιδιών εφιστά μήνυμα που κάνει τον γύρο του διαδικτύου στα social media και προειδοποιεί για επικίνδυνο άνδρα ηλικίας 50 ετών περίπου. Ο 50χρονος κυκλοφορεί με άσπρο βανάκι, περιγράφεται ως ασπρομάλλης με άσπρα φρύδια, γαλάζια μάτια, και τις πιο πολλές φορές παριστάνει ή είναι μεθυσμένος. Με διάφορα τεχνάσματα τραβάει την προσοχή των παιδιών και ζητάει τη βοήθειά τους. Σύμφωνα με την ανάρτηση μάλιστα, ο ίδιος άνδρας ήταν την Τρίτη κοντά σε δημοτικό σχολείο και την προηγούμενη βδομάδα στην Άθυτο όπου και πλησίασε κοριτσάκι αλλά έγινε αντιληπτός, έγινε φασαρία, και έφυγε. Φυσικά στη συνέχεια ενημερώθηκε το σχολείο και οι καθηγητές.

*********************************************

Πρώτος χάρτης υποψηφιοτήτων

Το προεκλογικό κλίμα και οι ειδήσεις που φέρνει διαβάζονται από όλους στη Χαλκιδική. Το άρθρο επιχειρούσε μια πρώτη προσέγγιση στο πώς θα διαμορφωθούν οι υποψηφιότητες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανατροπές:

Αλλαγές συσχετισμών στη Χαλκιδική, θα φέρουν οι επόμενοι μήνες, που θεωρούνται βέβαια ως προεκλογικοί για αυτοδιοίκηση και κεντρική πολιτική σκηνή. Τα χαρτιά τους δεν έχουν ανοίξει ακόμη οι δήμαρχοι, που στο σύνολό τους για τη Χαλκιδική θεωρείται βέβαιο που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. Μουδανιά και Σιθωνία έχουν «έργου συνέχεια» να παρουσιάσουν καθώς τόσο ο Μανώλης Καρράς από τη Ν. Προποντίδα, όσο και ο Κυπαρίσσης Ντέμπλας από τη Σιθωνία, έβαλαν γερά θεμέλια σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις που πρέπει να ενταχθούν και να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τον Πολύγυρο, με εξαίρεση τη μακρόχρονη θητεία του Αστέριου Ζωγράφου στα κοινά και την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Στον δήμο Αριστοτέλη, ο Στ. Βαλιάνος κρατά τα ηνία της διοίκησης με αποφασιστικότητα και παρότι αρχική του επιθυμία ήταν η ελληνική βουλή, πλέον φαίνεται πως τον κέρδισε η αυτοδιοίκηση. Το αν θα υπάρξει αντίπαλο δέος για τον δήμο θα φανεί, όταν ανοίξει τα χαρτιά του το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή.

*********************************************

ΙΟΥΝΙΟΣ

Φάβα, η άγνωστη παραλία της Χαλκιδικής

Σε πολλά άρθρα σάς αποκαλύπτουμε τις κρυφές ομορφιές του νομού και αυτό φαίνεται πως είναι καλοδεχούμενο. Ουκ ολίγα τα… κλικ για το παρακάτω κείμενο:

Στη σκιά της Σιθωνίας, βρίσκεται αυτό το άγνωστο μέρος που τα νερά του μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Καραϊβικής και άλλων εξωτικών προορισμών του εξωτερικού. Η άμμος στην αφή της είναι πολύ λεπτή, σαν πούδρα, και όταν πατάει κανείς στο βυθό η αίσθηση είναι ιδιαίτερα απαλή Στην Φάβα σπανίζουν τα εξωτικά χρώματα και οι ωραίοι βράχοι που “αγριεύουν” το τοπίο. Είναι μια παραλία ιδανική για παιδιά αρκεί βέβαια να έχεις προμηθευτεί τα απαραίτητα, καθώς ακόμη είναι ανοργάνωτη. Είναι δύο χιλιόμετρα μακριά από την παραλία Καρύδι, που είναι επίσης πολύ όμορφη. Μπορείτε επομένως να δείτε και τις δύο την ίδια μέρα.

*********************************************

Ανατροπή σε υπόθεση βιασμού

Ως συνέχεια της αρχικής είδησης που σοκάρει, ήρθαν στο φως οι νέες αποκαλύψεις:

Ανατροπή στην υπόθεση του βιασμού της 22χρονης σε ερημική παραλία στην περιοχή Σάνη, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για γιδοβοσκό, το μαντρί του οποίου βρίσκεται κοντά στο σημείο της επίθεσης. Όπως έγινε γνωστό χθες, σωφρονιστικός υπάλληλος κατέθεσε ότι ο 57χρονος κατηγορούμενος βρισκόταν μαζί του στο Παράρτημα Ξενοφών (Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας), την ώρα που καταγγέλλει η κοπέλα ότι δέχθηκε την επίθεση. Οι αστυνομικοί βασιζόμενοι σε αυτή την κατάθεση επέκτειναν τις έρευνες. Στο κάδρο των υπόπτων έχει μπει ένας γιδοβοσκός, του οποίου το μαντρί βρίσκεται δίπλα στο σημείο όπου η άτυχη κοπέλα βιάστηκε.

******************************************

 

ΙΟΥΛΙΟΣ

Χάθηκε αγοράκι στη Χανιώτη

Το παιδάκι βρέθηκε σχετικά άμεσα. Η κινητοποίηση υπήρξε μεγάλη από το πρώτο δευτερόλεπτο που διαβάστηκε η είδηση:

Αγνοείται εδώ και μία ώρα ένα 4χρονο αγόρι στη Χανιώτη Χαλκιδικής. Το παιδάκι είναι 4 ετών, μιλάει Γαλλικά και φοράει μπλε μαγιό με λευκές γραμμές. Το τελευταίο σημείο που τον είδαν, ήταν μπροστά από το ξενοδοχείο “Ναϊάς”.

*********************************************

Ροζ λίμνη στη Χαλκιδική

Όχι που θα έλειπε από τη Χαλκιδική και μια ροζ λίμνη. Άλλη μια περιγραφική, μαγευτική, σπάνια είδηση που προκαλεί τον αναγνώστη:

Μοναδική, μαγευτική και ιδιαίτερη, τραβάει το μάτι και ταξιδεύει το μυαλό. Βρίσκεται στη Σιθωνία, ενισχύοντας το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της χερσονήσου. Σε μέρος, που και μόνο η διαδρομή σε ταξιδεύει. Ανάμεσα στην Τορώνη και την Τριστινίκα. Πολύ κοντά στη θάλασσα, στα 250 μέτρα, η ίδια η λίμνη, με διάμετρο 260 μέτρων επίσης, συνθέτει ένα μαγευτικό τοπίο.

*********************************************

Γεμάτες οι ταβέρνες στον Άγιο Πρόδρομο

Διαχρονικά πρώτο σε αναγνωσιμότητα ένα άρθρο γαστρονομικού περιεχομένου και πολύ περισσότερο όταν αφορά τα σουβλάκια του Αγίου Προδρόμου:

Η Χαλκιδική ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της με τις ταβέρνες του Αγίου Προδρόμου να είναι γεμάτες. Πολλοί είναι αυτοί που σταματούν στον Άγιο Πρόδρομο για να γευτούν το διάσημο σουβλάκι.

*********************************************

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

 

Ο’Pari: Η πολυτελής θαλαμηγός του Μάικλ Τζόρνταν προκαλεί… δέος στη Χαλκιδική

Για όσους δεν μπόρεσαν να τη δουν από κοντά, το να διαβάσουν το άρθρο ήταν ό,τι πλησιέστερο στην πολυτελή θαλαμηγό:

Ένα χρόνο μετά τις διακοπές του στις Κυκλάδες και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ο Μάικλ Τζόρνταν επέλεξε ξανά τη χώρα μας, μόνο που αυτήν τη φορά ανέβηκε πιο βόρεια και πιο συγκεκριμένα στη Χαλκιδική. Ο κατά γενική ομολογία κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών έχει ως βάση του την Ιερισσό και αυτό που τραβάει όλα τα βλέμματα είναι το υπερπολυτελές γιοτ Ο’Pari, ένα πλωτό “θηρίο” 95 μέτρων, που μάλιστα ναυπηγήθηκε στην Ελλάδα και το οποίο ο “Air” νοικιάζει αντί του… ευτελούς ποσού των 4 εκατ. ευρώ τον μήνα.

*********************************************

Η μεγάλη επιστροφή του Αγίου Μάμα

Με μεγάλη αγωνία οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και όχι μόνο περίμεναν φέτος την ανακοίνωση της είδησης ότι θα πραγματοποιηθεί η εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα:

Με αυξημένες προσδοκίες όσον αφορά την επισκεψιμότητα, και έπειτα από δύο χρόνια απουσίας, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου ανοίγει τις πύλες της η Εμποροπανήγυρις του Αγίου Μάμαντος στη Χαλκιδική, που θα διαρκέσει ως τις 4 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα εφταήμερο κατά το οποίο η καρδιά πάσης φύσεως δραστηριότητας, εμπορικής, λαογραφικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής χτυπά στο μικρό γραφικό χωριό του Αγίου Μάμαντος. Το χωριό γίνεται κυριολεκτικά πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών που καθημερινά περνούν τα απογεύματά τους στην εμποροπανήγυρη, διασκεδάζουν, συναντιούνται με φίλους και γνωστούς και απολαμβάνουν την κοινωνική διάσταση του πανηγυριού.

********************************************* 

Κεραυνός πέφτει σε δέντρο σπιτιού

Στο άκουσμα αυτής της είδησης ο καθένας θα μείνει με το στόμα ανοιχτό. Και στο διάβασμά της το ίδιο:

Από τη μανία της φύσης γλίτωσε στο παρά πέντε μια γυναίκα που φρόντιζε τον κήπο του σπιτιού της στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής. Γύρω στη μια το μεσημέρι σήμερα (Τετάρτη) κεραυνός έπεσε στην αυλή, χτυπώντας ένα δέντρο και συγκεκριμένα έναν φοίνικα. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες της οικίας, η κινητοποίηση του δήμου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση προς αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς.

*********************************************

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Ντοκιμαντέρ ύμνος για τη Χαλκιδική

Έγραψαν άλλοι για τη Χαλκιδική και σας το μεταφέραμε γιατί μάς τιμά. Έχει ενδιαφέρον να βλέπει κανείς πως περιγράφουν οι ξένοι τη Χαλκιδική:

Λευκές αμμουδιές, ονειρεμένοι κόλποι και τιρκουάζ λιμνοθάλασσες – η Χαλκιδική ονομάζεται και «Καραϊβική της Ευρώπης». Τα τρία δάχτυλα της χερσονήσου της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας και του Άθω προσφέρουν μεγάλη ποικιλία, η ζωντανή μητρόπολη της Θεσσαλονίκης δεν απέχει πολύ και η ενδοχώρα θεωρείται ο καταπράσινος κήπος της Ελλάδας και μια καλή περιοχή πεζοπορίας. Η Judith Rakers ταξιδεύει στην Ελλάδα, σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη για το Γερμανικό Δίκτυο WDR. Δοκιμάζει φρέσκο ​​ψάρι από τη θάλασσα σε μικρές ταβέρνες, βιώνει μια πραγματική πειρατική αίσθηση σε ένα ταξίδι με ιστιοπλοΐα και απολαμβάνει τη μεσογειακή αίσθηση στα ψαροχώρια. Το ντοκιμαντέρ είναι άλλος ένα ύμνος στη Χαλκιδική που σε συνδυασμό με τη Θεσσαλονίκη αποτελεί μια δελεαστική πρόταση για ταξίδι ακόμη και τώρα.

*********************************************

Οι εργολαβίες στη Σιθωνία ξεκίνησαν

Έργα και διαχείριση απορριμμάτων στη Σιθωνία. Μεγάλο το αναγνωστικό ενδιαφέρον καθώς επηρεάζει την καθημερινότητα επισκεπτών και μόνιμων κατοίκων.

Ένα σοβαρό και πολυαναμενόμενο έργο περιβαλλοντικού χαρακτήρα παίρνει σάρκα και οστά στη Σιθωνία, με την υπογραφή σύμβασης που αφορά την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Νικήτης. Για την υπογραφή του έργου από την Εταιρεία Υδροφίλη με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ προ έκπτωσης, μίλησε στο Xalkidkipolitiki ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας. «Πραγματικά ήταν λυπηρό να έχουμε ακόμη τα απομεινάρια της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων που επιφέρουν πρόστιμα από πλευράς Ε.Ε. Πιστεύω ότι ο ΧΑΔΑ Νικήτης θα έχει αποκατασταθεί ως το τέλος του έτους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ντέμπλας.

*********************************************

Αγωνία για αγοράκι που το έψαχναν σε χωράφια

Συναγερμός σήμανε στις αστυνομικές αρχές της Χαλκιδικής όταν εξαφανίστηκε από την περιοχή της Νικήτης ένα αγοράκι ηλικίας μόλις δύο ετών. Βρέθηκε σώο έπειτα από εκτενείς έρευνες:

Το παιδί είχε πάει μαζί με την Ρομά οικογένειά του, σε χωράφι με ελιές, όπου και τα ίχνη του εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του xalkidikipolitiki.gr, το αγοράκι βρέθηκε λίγο αργότερα μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της εξαφάνισης. Όπως κατήγγειλαν αργότερα οι γονείς του μικρού αγοριού, περίπου στις 18:00 αντιλήφθηκαν ότι ο γιος τους αγνοείται. Αμέσως προέβησαν στη δήλωση εξαφάνισής του και αμέσως ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του, από αστυνομικούς του Α.Τ. Σιθωνίας. Μαζί με τους γονείς του μικρού παιδιού, στο χωράφι βρισκόταν και η ιδιοκτήτρια του αγροτεμάχιου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εργασίες.

*********************************************

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

 Κέρδισε επάξια μια υποτροφία από την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ»

Περήφανοι για την κόρη τους που κέρδισε υποτροφία, αλλά και πανευτυχής η ίδια, μιλούν στο Xalkidikipolitiki για την επόμενη μέρα:

Η Αθηνά Ξύστρου από την Αρναία είναι η 15χρονη μαθήτρια που κέρδισε επάξια μια υποτροφία της Ελληνικός Χρυσός για τριετή φοίτηση στο κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Η υποτροφία που καλύπτει πλήρως δίδακτρα και τροφεία καθ’ όλη την τριετία, ήταν μια επιδίωξη για τη νεαρή μαθήτρια, που όπως είπε μιλώντας στο Xalkidikipolitiki τη θεωρεί ως μοναδική ευκαιρία για να χαράξει το μέλλον της όπως επιθυμεί. Η επιλογή της μαθήτριας λυκείου έγινε μέσα από την τυπική διαδικασία που ακολουθεί πανελλαδικά το Κολλέγιο Ανατόλια για την διάθεση υποτροφιών, το οποίο είχε και την πλήρη ευθύνη της διασφάλισης του αδιάβλητου της διαδικασίας.

*********************************************

Πούλμαν φρακάρει στο Πευκοχώρι

Από τα ευράπελα που σημειώνονται όταν ακόμη υπάρχει αυξημένη κίνηση στη Χαλκιδική:

Κλειστός παραμένει αυτή την ώρα ο δρόμος που ενώνει τη Νέα Ποτίδαια με το Πευκοχώρι στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, εξαιτίας ακινητοποιημένου λεωφορείου. Σύμφωνα με πληροφορίες του xalkidikipolitiki.com, τουριστικό λεωφορείο έμεινε ακινητοποιημένο πάνω στη στροφή λίγο μετά τις 07.00 το απόγευμα εξαιτίας δυσλειτουργίας των φρένων του. Ως αποτέλεσμα έχει φρακάρει η ομαλή ροή της κυκλοφορίας, με ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ αλλά και αρκετά ΙΧ αυτοκίνητα να παραμένουν σταματημένα.

*********************************************

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Νεκρή εντοπίστηκε στο Γαλαρινό η 31χρονη που αγνοούνταν

Η εξέλιξη της είδησης για την 31χρονη Μαριάννα από το Γαλαρινό ήταν τραγική και επιβεβαίωσε τα χειρότερα σενάρια, έπειτα από πολύημερη έρευνα και δημοσιοποίηση για την εξαφάνισή της από το Γαλαρινό:

 Νεκρή εντοπίστηκε το βράδυ της Δευτέρας (21/11) η 31χρονη Μαριάννα Βλαχοπάνου, η οποία εξαφανίστηκε την περασμένη Παρασκευή (18/11) από το χωριό Γαλαρινός, στη Χαλκιδική. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σορός της βρέθηκε από εθελοντές του ΟΦΚΑΘ, κατά τη διάρκεια ερευνών, σε υπό ανέγερση κατοικία στον Γαλαρινό της Χαλκιδικής, ενώ  φέρεται να έχει αλλοιώσεις στο πρόσωπό της οι οποίες προκλήθηκαν από φωτιά.

********************************************* 

Νικήτη: Απαραίτητη η λύση στα φανάρια

Κάθε κοινότητα στη Χαλκιδική έχει τη δική της ιστορία, μοναδικό ενδιαφέρον αλλά και προβλήματα. Στο πλαίσιο ανάδειξης όλων των παραπάνω, για τη Νικήτη προκύπτει ότι χρειάζεται άμεση επίλυση το κυκλοφοριακό:

Το XalkidikiPolitiki  επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΝικήτηςΣτέλιο Κωστίκα για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα της Νικήτης είναι ο βιολογικός καθαρισμός, το νερό και η καθαριότητα.  {…} τα φανάρια της Νικήτης είναι ένα σημαντικό έργο που θα δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα.  Όμως, δυστυχώς υπάρχουν ακόμη διάφορα θέματα που φρενάρουν την διαδικασία και τη δημοπράτηση αυτού από την περιφέρεια, ενώ υπάρχει έτοιμη η μελέτη και έχει παραδοθεί από την δημοτική αρχή.

******************************************

Φωτιά σε μονοκατοικία στον Ταξιάρχη

Φωτιά σε σπίτι στον Ταξιάρχη θέτει σε συναγερμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους αναγνώστες του Xalkidikipolitiki για την εξέλιξη του συμβάντος:

Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Κυριακής 27 Νοεμβρίου σε μονοκατοικία στον Ταξιάρχη. Αμέσως επενέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία με 4 πυροσβέστες και 2 οχήματα με τη φωτιά να σβήνει έγκαιρα χωρίς να απειλήσει παρακείμενα σπίτια.

*********************************************

Ταξιάρχης: Χιλιάδες λαμπιόνια στο πρώτο φωταγωγημένο έλατο της χώρας

Το μεγαλύτερο και πιο όμορφο event στον Πολύγυρο κατά τον χειμώνα είναι η φωταγώγηση του πρώτου Χριστουγεννιάτικου δέντρου, στον Ταξιάρχη. Άλλωστε αυτή η είδηση σηματοδοτεί την έναρξη των εορτών:

Η νύχτα έγινε μέρα στον ορεινό Ταξιάρχη την παραμονή της εορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Όπως είθισται κάθε χρόνο, οι Ταξιαρχιώτες επιλέγουν τη μέρα που γιορτάζει ο πολιούχος τους για να ανάψουν το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στη χώρα, σηματοδοτώντας την έναρξη των γιορτών. Το έθιμο αγκαλιάζεται με πάθος και ενισχύεται από τη δημοτική αρχή Πολυγύρου, τους συλλόγους και τους δεκάδες εθελοντές. Την ίδια αγάπη δείχνουν και οι επισκέπτες του χωριού που δίνουν το ¨παρών¨ στην εκδήλωση. Κάτοικοι και επισκέπτες του Ταξιάρχη φορώντας τα καλά τους, συγκεντρώθηκαν  στην κεντρική πλατεία όπου πανηγυρικά φωταγωγήθηκε το 16 μέτρων χριστουγεννιάτικο έλατο, το οποίο κοσμούν πάνω από 85.000 λαμπιόνια.

*********************************************

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Περιμένοντας τα χιόνια στη Χαλκιδική

Σε ετοιμότητα βρίσκεται από νωρίς ο μηχανισμός της ΠΕΧ για την αντιμετώπιση τυχόν ακραίων καιρικών φαινομένων. Σε ετοιμότητα κι εμείς για την πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών:

Στα λευκά ντύθηκαν ήδη τα ορεινά της Χαλκιδικής την περασμένη εβδομάδα χωρίς ωστόσο ο υδράργυρος να πέσει κάτω από τους 2 βαθμούς κελσίου. Ο χειμώνας έδειξε τα «δόντια» του στον Χολομώντα και σε υψόμετρο μόλις λίγων μέτρων από την ορεινή Αρναία. Από τον περασμένο μήνα κιόλας το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της αντιπεριφέρειας προχώρησε στον αναγκαίο σχεδιασμό για την αντιπλημμυρική προστασία και τον αποχιονισμό του νομού σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων. «Ο συντονισμός με όλους τους φορείς και τους δήμους είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, είτε πρόκειται για χιονιά είτε για ισχυρές βροχοπτώσεις», αναφέρει  ο Δημήτρης Λοκοβίτης, προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Χαλκιδικής.

*********************************************

Σε φυσιολατρικό τουριστικό προορισμό φιλοδοξεί να αναδειχθεί η Μεγάλη Παναγία

Άλλη μια κοινότητα στη Χαλκιδική «ξετυλίγεται» μπροστά στα μάτια των αναγνωστών μας για να αποκαλύψει την καθημερινότητά της αλλά και τα προβλήματά της:

Σε έναν ορεινό φυσιολατρικό προορισμό προσπαθούν να αναδείξουν τον τόπο τους οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας του Δήμου Αριστοτέλη, μέσω ενός πλαισίου συντονισμένης προσπάθειας χάραξης νέων περιπατητικών διαδρομών με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα Αρεβενίκεια, όπως ήταν γνωστά επί Τουρκοκρατίας σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πασχάλη Κωνσταντίνο, είναι ένας από τους πιο παλιούς οικισμούς της περιοχής αποτελούμενος από ντόπιους κατοίκους, με τις πρώτες γραπτές αναφορές για τον οικισμό να χρονολογούνται από το 942 πΧ.

*********************************************

Αμμουλιανή και γραφειοκρατία…

Το μοναδικό νησάκι της Χαλκιδικής, η Αμμουλιανή, είναι πάντα σε πρώτο πλάνο και οτιδήποτε συμβαίνει εκεί απασχολεί όλο τον νομό. Έτσι λοιπόν με ενδιαφέρον διαβάζουμε τα εξής:

Όπως λέει ο πρέοδρος του νησιού, Κώστας Τσακνής «Το νησί μας δυστυχώς στερείται πολλών υποδομών. Για να αλλάξει η εικόνα του νησιού χρειαζόμαστε πεζοδρόμους πλακόστρωτα κλπ. Το κακό είναι ότι εδώ στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και δεν μπορούνε να γίνουνε. Εδώ και 10 χρόνια παλεύουμε για να γίνει κάτι τέτοιο και ακόμα δεν τα έχουμε καταφέρει γιατί συνεχώς απαιτούνται έγγραφα. Υπάρχει αυτή η γραφειοκρατία που όποιος και να βγει δήμαρχος δυσκολεύεται στο να κάνει κάτι πάνω στο νησί. Έχει μεγάλη ιστορία. Οι δρόμοι ανήκουν στο Δημόσιο με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο Δήμος να παρέμβει προκειμένου να σχεδιάσει ή να βελτιώσει ορισμένες υποδομές. Υπάρχει προσπάθεια χρόνια και από την τωρινή αλλά και από την προηγούμενη διοίκηση καθώς έχουνε έρθει σε επαφές με υπουργεία κλπ για να γίνει μεταγραφή των δρόμων αλλά ακόμα δεν τελείωσε τίποτα. Σήμερα κάπου έχουμε άσφαλτο, κάπου έχουμε χώμα και όλο λακκούβες και κακό».

*********************************************

Απορριμματοφόρο στολισμένο σαν… έλκηθρο

Τελευταία είδηση για τον Δεκέμβριο που κέρδισε τις προτιμήσεις σας (δικαίως) είναι και ευχάριστη και διδακτική, ανθρώπινη:

Η Αναστασία Πετρίδου είναι μια από τις γυναίκες με ιδιαίτερο επάγγελμα, την οποία το XalkidikiPolitiki έχει παρουσιάσει ξανά, καθώς εργάζεται στην καθαριότητα του δήμου Ν. Προποντίδας, και συγκεκριμένα στην αποκομιδή των ανακυκλώσιμων, Με άλλα λόγια, τη συναντά κανείς πάνω στο απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης, είναι μάχιμη στην καθαριότητα, και λατρεύει το επάγγελμά της. Τα Χριστούγεννα δεν θα μπορούσαν να είναι μέρες σαν τις άλλες, παρά τον πεζό ίσως χαρακτήρα της δουλειάς που κάνει. Η Αναστασία επέλεξε να στολίσει το απορριμματοφόρο που της δουλειάς της με γιρλάντες και στολίδια, ώστε να προσδώσει τη γιορτινή νότα ακόμη και στην ανακύκλωση. «Τα παιδιά μένουν έκπληκτα όταν μας βλέπουν στον δρόμο. Μας αγαπάνε και τους αγαπάμε, μας στέλνουν όλοι τις ευχές τους», λέει η ίδια στη Σουζάνα Καζάκα.