Το μεγάλο «αγκάθι» στην περιβαλλοντική διαχείριση των λυμάτων είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει ο δήμος Κασσάνδρας. Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων είναι έργα που απασχόλησαν και απασχολούν τη Χαλκιδική δεκαετίες τώρα, παρόλο που πρόκειται για έναν από τους πλέον τουριστικούς νομούς της χώρας. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που βιολογικοί σταθμοί υπερχείλισαν και έστειλαν στη θάλασσα  τα ανεπεξέργαστα λύματα, ευτυχώς χωρίς συνέπειες για τις περιοχές κολύμβησης, όπου σήμανε συναγερμός. Σήμερα πλέον, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της Καλλιθέας και της Κρυοπηγής, με έτοιμες μελέτες και εν μέσω της διαδικασίας αδειοδότησης, παίρνουν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 12 μηνών.

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”

Το παραπάνω προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ερώτηση του βουλευτή Χαλκιδικής και Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Απόστολου Πάνα, που ζήτησε οριστικοποίηση χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων της Καλλιθέας και της Κρυοπηγής.

Στην απάντησή του το αρμόδιο Υπουργείο καταθέτει στον κ. Πάνα  όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει από όλους τους συναρμόδιους φορείς και τα συνυπεύθυνα τμήματά τους. Συγκεκριμένα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Κασσάνδρας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα στην Εθνική Βάση Δεδομένων των ΕΕΛ, η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Καλλιθέας Χαλκιδικής λειτουργεί διαχρονικά καλά και είναι σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Οδηγίας, τόσο ως προς τα απαιτούμενα όρια εκροής όρια και με τον ελάχιστο αριθμό δειγμάτων, που πρέπει να λαμβάνονται ετησίως, όπως αυτά καθορίζονται από την Κοινοτική Οδηγία. Στην ικανοποιητική λειτουργία των εγκαταστάσεων, βάσει αναλύσεων από δείγματα των δύο τελευταίων ετών, εστιάζει και η απάντηση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, παρά το γεγονός ότι επισημαίνει πως η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου έχει λήξει από τον Μάρτιο του 2002 και ως εκ τούτου έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Επί 6 χρόνια γίνονται αναθεωρημένες μελέτες

Σύμφωνα με τα έγγραφα που απέστειλε το Υπουργείο ο εκτιμώμενος χρόνος για την έκδοση περιβαλλοντικών όρων (έπειτα από συστηματική παρακολούθηση της αλληλογραφίας συνολικά από την πλευρά σου Δήμου Κασσάνδρας) ανέρχεται σε περίπου 12 μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως τονίζει η δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά, ο ίδιος ο δήμος Κασσάνδρας έδωσε την απάντηση ότι η υφιστάμενη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Καλλιθέας βρίσκεται σε λειτουργία και συντηρείται σε μόνιμη βάση από τον δήμο μέσω συμβάσεων με εξωτερικούς συνεργάτες. Επίσης, προσθέτει ότι η λειτουργία της εγκατάστασης Καλλιθέας με βάση τις αναλύσεις των δύο παρελθόντων ετών ικανοποιητική, ενώ διευκρινίζεται πως η σύμβαση για την εκπόνηση του έργου υπεγράφη μεταξύ του δήμου Κασσάνδρας και της σύμπραξης που το ανέλαβε, τον Ιούνιο του 2009.

Ωστόσο, κατά την εκπόνηση της τοπογραφικής και υδραυλικής Μελέτης προέκυψε η ανάγκη οριοθέτησης και διευθέτησης του ρέματος στην περιοχή Σωλήνα του οικισμού Καλλιθέας. Έκτοτε, χρειάστηκαν έξι χρόνια και ιδιαίτερα χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος πληρότητας της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Κεντρικής Μακεδονίας και τώρα πλέον αναμένεται η αποστολή έντυπου αντιγράφου της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τον δήμο Κασσάνδρας προς την ΔΙΠΕΧΩΣ Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτή με τη σειρά της θα διαβιβάσει τη ΜΠΕ στους αρμόδιους φορείς για γνωμοδότηση.

Τελικό βήμα αποτελεί η έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από την ΔΙΠΕΧΩΣ Κεντρικής Μακεδονίας η οποία έχει λάβει όλες τις γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων φορέων, όπως επισημαίνει ο δήμος Κασσάνδρας. Αυτή ακριβώς η διαδικασία της έγκρισης εκτιμάται πως θα διαρκέσει 12 μήνες περίπου.